Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creste numarul angajatilor din cadrul DGFP Constanta

ro

13 Jan, 2004 00:00 1133 Marime text

Institutia fiscala din teritoriu explica modul de aplicare a Codului Fiscal

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta a scos la concurs 15 posturi in cadrul institutiei, organizate in doua sesiuni * Salariul unui debutant in domeniul activitatii fiscale este echivalentul salariului minim pe economie, adica 2.800.000 lei * Institutia a preluat, o data cu arhiva, si o parte din personalul aferent institutiilor acreditate pana la 1 ianuarie anul curent sa opereze si contabilizeze obligatiile contribuabililor fata de aceste fonduri

Introducerea pe piata legislativa a Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, precum si reducerile de personal fortate de imprejurari au pus conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta in situatia de a fi nevoita sa scoata la concurs posturi in cadrul institutiei. Prima sesiune de angajari a avut loc chiar anul trecut, in luna decembrie, cand au fost declarate libere patru posturi, pentru care s-au prezentat zece candidati, castigandu-si dreptul de a fi angajati doar doi dintre ei. Urmatoarea sesiune de angajare a inceput in aceasta luna, cand numarul posturilor declarate libere stabilit este de 11 functionari. Categoriile de personal solicitat provin din domeniile juridic si economic, in proportie de 1 la 10, adica un post de consilier juridic si zece de economisti, absolventi de studii medii sau superioare. Pentru Directia financiara din municipiul Constanta au fost alocate zece posturi, iar celelalte doua au fost repartizate pentru directiile din Basarabi si Eforie. Printre conditiile importante cerute din partea candidatilor se evidentiaza vechimea, care functie de grila de angajare variaza intre 1 si 5 ani. In acest sens, Catalin Doica, directorul general al DGFP Constanta, a declarat ca, desi sentimental este inclinat sa angajeze proaspeti absolventi de liceu sau facultate, care sunt cei mai defavorizati pe piata ofertei de munca din domeniu, politica institutiei fiind alta, nu poate renunta la indeplinirea acestei conditii din gama celor cerute. Posibilitatea ca aceste posturi sa fie ocupate de tineri absolventi exista, in viziunea sa, doar in cazul in care numarul candidatilor admisi nu va acoperi necesarul de personal pentru care se organizeaza concursul in aceasta perioada. "Cei care se vor angaja in aceasta ultima forma vor fi incadrati ca debutanti si, asa cum cred ca stie toata lumea, salariul unui debutant este echivalentul salariului minim pe economie, adica 2.800.000 lei. Ar ramane in picioare doar ipoteza ca un asemenea loc de munca ar putea fi o rampa de lansare pentru mai tarziu", a mai declarat Doica. Termenul limita de depunere a dosarelor a fost devansat de la 15 la 23 ianuarie, concursul urmand sa aiba loc in data de 28 a acestei luni. In plus, prin reorganizarea activitatii de colectare a tuturor contributiilor catre asigurarile sociale, de sanatate, somaj, institutia a preluat, o data cu arhiva, si o parte din personalul aferent institutiilor acreditate pana la 1 ianuarie anul curent sa opereze si contabilizeze obligatiile contribuabililor fata de aceste fonduri. Astfel, personalul DGFP Constanta a asimilat peste 30 de angajati, printre care se regasesc si cei de la Garda Financiara.

Intalniri de informare si analiza a Codului Fiscal

Noul act normativ prevede organizarea si infiintarea unui organism fiscal, care va purta denumirea de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, al carei presedinte a fost deja ales. La nivel central, rolul acestuia va fi acela de colectare si urmarire globala a tuturor obligatiilor catre bugetul statului. ANAF va avea in subordine agentiile teritoriale care se vor constitui din diverse servicii aflate in prezent in subordinea DGFP Constanta: Directia de Control Fiscal, Serviciul de Solutionare a Contestatiilor, o parte din Serviciul de Audit, Serviciul de Urmarire si Executare Silita, precum si Serviciul de Valorificare.Catalin Doica va organiza, in zilele urmatoare, intalniri cu reprezentanti ai unor institutii bugetare a caror activitate intra sub sfera fiscalitatii: Directia Regionala Vamala, Inspectoratul Judetean de Politie, Garda Financiara etc. O alta intalnire a fost stabilita pentru saptamana viitoare cu o parte dintre micii si marii contribuabili, a caror preponderenta in sistemul obligatiilor catre bugetul de stat este destul de importanta. Scopul acestor intalniri este acela de informare si analiza a prevederilor noului Cod Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, a problemelor care vor aparea in urma analizarii articolelor de lege si a punerii in aplicare a acestora. Deja punerea in aplicare a prevederilor legislatiei in vigoare a ridicat unele probleme privind restituirea accizelor pentru combustibilii folositi pentru incalzire si folosirea vechilor formulare pana la aparitia celor aprobate de Codul Fiscal in domeniul impozitelor si taxelor locale. Pentru acestea din urma se asteapta aprobarea normelor metodologice care vor reglementa situatia creata, aprobare care inca se lasa asteptata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii