Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:17 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

capital.ro Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, despre declaraţia de patrimoniu - „Analizăm cum să aducem banii din off-shore-uri“

ro

01 Aug, 2017 10:44 1396 Marime text
Impozitul pe cifra de afaceri și contribuția de solidaritate nu vor fi aplicate pentru că nu aduc beneficii nici statului dar nici contribuabililor. De asemenea, conturile individuale de TVA vor crește gradul de conformare la 100%. Mai exact, statul va încasa în totalitate, pentru prima dată, TVA-ul declarat. Acestea sunt câteva din declarațiile ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, acordate revistei Capital.

Aproximativ 1,2 milioane de români sunt angajaţi part-time în România. Mai bine de jumătate nu câştigă mai mult de 680 de lei net pe lună. Acestea sunt câteva cifre care au arătat Ministerului de Finanţe că există o formă de recompense şi în zona gri sau neagră a salarizării. Potrivit lui Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, plata TVA într-un cont separat va aduce încasări suplimentare de zeci de miliarde de lei la bugetul de stat. De asemenea, ministrul a explicat şi în ce condiţii impozitul pe venitul global ar fi unul aplicabil.

Capital: De ce plata contribuţiilor pentru contractele part-time la nivelul salariului minim este o măsură necesară?

Ionuţ Mişa: Avem date statistice şi studii efectuate în acest sens. Sunt circa 1,2 milioane de contracte de muncă de tip part-time din care 370 de mii de salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial. Aproximativ 700 de mii de asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial au un venit net de 681 de lei pe lună. Asta ne face să credem că există o altă formă de recompense şi suntem în zona gri sau neagră a salarizării. Părerea mea este că o astfel de practică generează inechităţi faţă de angajatorii care încheie contracte de muncă individuale cu timp normal şi asigură salariul minim brut salariaţilor. Măsura are ca scop descurajarea angajatorilor care, în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte cu timp partial chiar dacă activitatea desfăşurată presupune un program normal de muncă. Noile prevederi doresc să limiteze situaţiile de acest gen şi să elimine inechităţile faţă de angajatorii corecţi.


Articolul integral poate fi citit pe capital.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii