Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:59 30 05 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Şambra şi file de istorie dobrogeană

ro

06 Jul, 2017 00:00 8399 Marime text
Şambra este un nume bine-cunoscut constănţenilor. O mare actriţă, Valentina Şambra, îndrăgită de publicul senior de astăzi, a lăsat în istoria teatrului file de autentică istorie culturală. Are doi fii, cu preocupări tehnice; unul dintre ei, Dan, semnează articole în revista „Historia“ şi întreţine cu pasiune un site, depozitând date documentare inedite despre Dobrogea. Cu generozitate, ne-a oferit oricând am avut nevoie date şi fotografii din colecţia personală. I-am propus să întreţină o rubrică în coloanele publicaţiei noastre şi a dorit ca aceasta să se numească „Dobrogea - File de istorie“. Primul episod al acestei rubrici va fi publicat joi, 13 iulie, în cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
Scrie ca orice inginer, sintetic şi cu acribie, dând multe detalii tehnice, dar tocmai acest lucru face deosebirea. Articolele sale, în acest stil original, sunt proaspete, interesante şi acoperă segmente din istoria noastră, unele necunoscute încă. A studiat arhivele nemţeşti, în special legate de cele două războaie mondiale. Are cea mai vastă colecţie de fotografii ale artiştilor constănţeni.
 
S-a născut în Constanţa, în martie 1950. Numele de familie Şambra este unic în România; el provine din Basarabia (relativ mulţi care au acest nume par a fi urmaşii soldaţilor lui Napoleon). Se declară creştin-ortodox nepracticant.


În 1965 este admis la Liceul „Mircea cel Bãtrân“ Constanţa. Singurul cu nota 10 la admitere; coleg de clasã cu renumitul profesor Ion Băraru. L-a avut ca diriginte pe profesorul de matematică Tifrea, un om deosebit şi un pedagog excelent.

A urmat, în anii 1969-1974, Facultatea de Automatică şi Calculatoare Bucureşti, apoi a lucrat la Energomontaj Bucureşti, centrala Rovinari, centrala Palas şi, mai târziu, a fost şef de şantier electric şi automatizare (montaj & PIF) ecluze Agigea.
 
În august 1986, a emigrat oficial cu familia în Germania, unde a lucrat ultimii 24 de ani până la pensionare la Siemens AG (din 2004, cu titlul Senior Engineer). A proiectat şi a pus în funcţiune proiecte de automatizare şi software diverse: industrie, centrale electrice, tunel, fabrici de toate felurile etc. De fapt, a proiectat şi apoi a pus în funcţiune aceste proiecte în patru continente (Europa / America de Nord / Asia / Africa).
 
În 1997, a participat la oferta Siemens de reabilitare a 22 de staţii de pompare petrol în România (două în Constanţa Nord şi Sud) - beneficiar Conpet. La începutul anului 2011, a demarat ca administrator un forum despre istoria României / Dunăre / M. Neagră (design & structură proprie) - romaniaforum.info.

Este cel mai frumos dar pe care constănţeanul, trăitor în Germania, îl poate face pentru ai lui.


Pentru mai multe informaţii despre Dan Şambra, accesaţi https://www.facebook.com/Dan.Sambra.1/.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii