Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un fel de carnaval cu daci, romani şi circ PSD Nicuşor ţine la secret petrecerea de 1 Decembrie?!

ro

30 Nov, 2010 00:00 4907 Marime text
adamclisi_-_1_decembrie.jpgDeşi le-a purtat ghinion în două tururi de alegeri, prezidenţiale şi locale, social-democraţii se încăpăţânează să organizeze evenimente la Monumentul Triumfal Adamclisi

Ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită cu surle şi trâmbiţe şi în comuna Adamclisi. Evenimentul a fost promovat intens printr-un promo ce a fost difuzat ieri încontinuu pe TV Neptun. Cu toate acestea, în momentul publicitar - nimic despre organizatori.

Ca urmare, am încercat să aflăm cine sunt organizatorii evenimentului din localitatea unde formaţiunea din care face parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a pierdut alegerile în vara acestui an. Cum era şi firesc, ne-am gândit că organizatorul este tot CJC, având în vedere faptul că anul trecut, înaintea prezidenţialelor, instituţia judeţeană s-a implicat cu toate forţele în organizarea unei manifestări de anvergură la Monumentul Triumfal din Adamclisi. S-a cântat, s-a aplaudat, iar agenţii de pază ai Direcţiei de Pază a Judeţului au fost îmbrăcaţi în pretorieni. Toate, pentru primirea candidatului PSD la prezidenţiale, Mircea Geoană. Cu toate eforturile depuse de şeful CJC, se pare însă că localitatea Adamclisi nu a purtat noroc pesediştilor, din contră, având în vedere faptul că nici Geoană n-a ieşit preşedinte şi nici soţia răposatului primar, Marieta Burcea, nu a câştigat alegerile pentru primărie.

Moldovanu, ca de obicei, nu ştia nimic

Cu toate acestea, social-democraţii insistă, se pare, cu organizarea de evenimente în această localitate, doar-doar o da bine la popor. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, s-a eschivat cerându-ne să-i lăsăm timp să se intereseze dacă instituţia pe care o reprezintă organizează manifestarea, motivând că a fost în concediu. Peste câteva ore am revenit, însă tot nepregătit era, iar a treia oară nu a mai răspuns la telefon. Tipic pentru reprezentantul CJC. L-am contactat telefonic şi pe directorul Diviziei de Pază SRL, fosta Direcţie de Pază a Judeţului, ai cărei angajaţi au tremurat anul trecut în fuste pretoriene în aşteptarea lui Geoană. Titi Giurcă, directorul SRL-ului nou-înfiinţat în subordinea CJC, ne-a declarat că nu ştie nimic despre eveniment.

Primăria Adamclisi nu a fost anunţată

Ni s-a părut firesc ca primarul comunei Adamclisi, democrat-liberalul Anton Burcea, cel care a învins PSD-ul în vară, să fi fost anunţat despre eveniment, indiferent dacă organizator era CJC, o altă instituţie publică sau vreun ONG. Primarul din Adamclisi ne-a declarat, fără să ne surprindă, că a aflat despre eveniment de la cineva care văzuse spotul la televizor. "Primăria nu organizează nimic la monument. Nu m-a informat nimeni, deşi aşa ar fi fost normal. Ar fi trebuit să vină cineva să ne anunţe, că doar suntem autoritate locală", ne-a declarat edilul, mirat că cineva a putut organiza o acţiune pe teritoriul comunei în secret. Am încercat să aflăm dacă măcar Jandarmeria a fost informată cu privire la eveniment, mai ales că se anunţă a fi unul de anvergură. Nici Gruparea de Jandarmi Mobilă "Tomis", nici Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa nu fuseseră până ieri informate cu privire la eveniment. Livius Iordănescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă a fost informată în legătură cu alte evenimente dedicate Zilei Naţionale, însă nu şi în legătură cu vreo manifestare la Tropaeum Traiani de la Adamclisi.

Nici Jandarmeria nu a fost informată

În schimb, reprezentantul IJJ a precizat că, potrivit art. 3 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, nu este obligatoriu ca manifestările cultural-artistice să fie declarate în prealabil. "Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfăşoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii unor astfel de adunări publice deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia să solicite, din timp, primăriilor şi organelor locale ale poliţiei, sprijin de specialitate", spune exact art. 3. Cu toate acestea, ne-am mirat că organizatorul unui eveniment de anvergură, promovat la televizor, nu a informat şi Jandarmeria. Reprezentantul IJJ a precizat că un echipaj al Jandarmeriei se va afla în zonă pentru a monitoriza evenimentul.adamclisi_017.jpg

Zgabercea confirmă: "Consiliul Judeţean organizează"

Ni s-a confirmat în cele din urmă că evenimentul intens mediatizat de TV Neptun este organizat de către Consiliul Judeţean Constanţa. Confirmarea a venit din partea lui Cristian Zgabercea, referent în cadrul Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate. "Să vedem cum e vremea. Da, Consiliul Judeţean este organizator. Am identificat deja locaţia, e la monument", a precizat Cristian Zgabercea, adăugând că amenajarea locului de desfăşurare a spectacolului de 1 Decembrie va începe astăzi. Este de neînţeles, în aceste condiţii, secretomania practicată la nivelul CJC cu privire la acest eveniment, de altfel mediatizat, şi faptul că instituţia judeţeană nu a anunţat nici Primăria Adamclisi, dar nu a considerat necesară nici măcar informarea Jandarmeriei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • suporter 30 Nov, 2010 20:33 De ce nu ati imbracat-o si pe Elena la fel ca pe soldati ca sa fie Elena din Troia cu psd in frunte
  • dstj 30 Nov, 2010 13:28 Si Francu...pdlista e pe felie. Acum ca s-a vazut cu sacii in caruta si a pus-o pdl in functie,Sa nu il supere pe taticul Nicusor a raspuns imediat comenzii.
  • preacuviosii canalie si pramatie 30 Nov, 2010 05:55 Mai draga nicusor luati gasca IP3 lungu- custurea -cliante si deghizati-o in pretorieni dupa care sa-i ziditi in locul metopelor pe care au vrut sa le sperie. Nu-l uitati pe seful lor puiu ca unii fara altii se plictisesc. Pe post de exponate ar fi mai utili decat acum cand fac trafic cu obiecte de arta si iau spagi