Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trădare în PSD Constanţa! CLM nu se constituie parte civilă în dosarul în care Mazăre e cercetat pentru retrocedările din Mamaia

ro

31 Mar, 2015 00:00 4715 Marime text
Monolitul PSD Constanţa creat de Radu Mazăre şi ţinut în frâie timp de 15 ani pare să se fisureze. Şase consilieri locali PSD s-au abţinut, ieri, de la votul privind constituirea Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa ca parte civilă în dosarul în care primarul Radu Mazăre este cercetat pentru abuz în serviciu, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000. În cauză, fostul şef al PSD Constanţa este cercetat pentru că nu ar fi dispus suspendarea din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa a patru persoane judecate alături de el în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, respectiv: Constantin Racu (fost director al Direcţiei Administraţie Publică), Ramona Daniela Dospinescu (directorul Direcţiei Patrimoniu), Ion Marica (directorul Direcţiei Tehnic Investiţii) şi Nora Alina Chircă (consilier juridic).
 
Situaţie inedită, ieri, în şedinţa Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa. În premieră de când Radu Mazăre este primarul Constanţei, consilierii locali PSD nu s-au înţeles în privinţa unui proiect de hotărâre. Nu orice proiect de hotărâre, ci acel proiect care privea posibila constituire a CLM ca parte civilă în dosarul în care edilul-şef este cercetat pentru abuz în serviciu, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000.

Concret, Consiliul Local Constanţa nu a promovat, ieri, un proiect în acest sens, ceea ce înseamnă că CLM nu se constituie parte civilă în dosar. În mod cu totul surprinzător, au existat şase consilieri locali PSD care s-au abţinut de la vot. Şi mai surprinzător a fost însă că doi consilieri social-democraţi au trădat, ieşind din sală înainte de vot. Este vorba despre George Papari, directorul ABADL, şi despre Răducu Popescu, inspectorul şcolar general. Cei şase consilieri locali care s-au abţinut de la vot în cazul acestui proiect de hotărâre sunt Mircea Dobre, veteran în CLM Constanţa, Denis Ali, fiul lui Nurhan Ali, directorul executiv al HCM Constanţa, Gabriel Candindatu, consilier racolat de PSD de la PP-DD în toamna anului trecut, Ibram Temur, pesedist cu tradiţie, Vasile Roşu (UNPR) şi Valeriu Ene, de asemenea poposit în PSD Constanţa în toamna anului trecut, via UNPR, în baza ordonanţei lui Dragnea privind traseismul politic.

 Făgădău ia în calcul demisia 

Votul de ieri reprezintă o premieră pentru PSD Constanţa. Niciodată în cei 15 ani de când între Radu Mazăre şi PSD Constanţa se pune semnul egal nu a existat o situaţie în care consilierii social-democraţi să nu voteze ca o „maşinuţă de vot“, unitar. Ei, bine, votul de ieri sau, mai bine spus, abţinerea de la vot în proiectul de ieri ar putea avea urmări politice. Este vorba despre faptul că viceprimarul Decebal Făgădău ia în calcul demisia din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. „Rezultatul votului de astăzi este, dacă vreţi, un rezultat al măsurătorii fricii şi, în acelaşi timp, al bărbăţiei. Suntem într-o situaţie aberantă. Consiliul Local a aprobat nişte vânzări. Consiliul Local a aprobat la ce preţuri să se facă aceste vânzări. Consiliul Local a aprobat o expertiză pe care şi-a însuşit-o şi din care reiese că nu există niciun prejudiciu. Pe cale de consecinţă, mi se pare nefiresc să recunoşti un potenţial prejudiciu atâta vreme cât tu ai votat pentru vânzare, pentru stabilire de preţ. Da, într-adevăr, am suferit o dezamăgire. Mă gândesc la repercusiunile politice ale votului de astăzi. Inclusiv demisia mea din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa“, a mărturisit social-democratul.

De menţionat este faptul că, tot în cadrul şedinţei de ieri, a fost aprobată hotărârea privind „însuşirea de către CLM Constanţa a Raportului de expertiză şi a Punctului de vedere întocmit de expert Beşcucă Dumitru, conform contractului nr. 143559/29.10.2014, reprezentând obiecţiunile la Raportul de expertiză tehnică întocmit de doamna expert ing. Pintilie Lăcrămioara în dosarul nr. 93/P/2013“.

 „Terenul n-ar fi costat 24 de euro şi ar fi fost 94 de euro“ 

Dosarul în care este cercetat Radu Mazăre se află la DNA Constanţa şi este instrumentat de procurorul Andrei Bodean. „Procurorul m-a încunoştinţat că a pus în mişcare urmărirea penală pentru terenul de la Castel, vândut în 2004, pentru terenul de la Cazino, ăla din 2007, pentru care sunt anchetat, adică sunt în proces la Bucureşti pentru că nu am dat afară funcţionarii publici în 2008 şi pentru că Primăria nu a executat o hotărâre de instanţă unde noi şi cei din subordinea mea spunem că nu putea fi executată. (...) Au fost trimise documente, DNA a făcut o expertiză cu un expert din Piatra Neamţ care spune că, spre exemplu, la terenul care este în jurul Castelului, el a fost subevaluat, pentru că acolo, dacă s-ar fi construit un ansamblu rezidenţial, terenul n-ar fi costat 24 de euro, şi ar fi fost 94 de euro. Sigur că acolo nu era PUZ, sigur că este monument istoric, sigur că este iarbă, cum o vedeţi şi acum. Preţul atunci l-a stabilit evaluatorul angajat de Primărie pe bază de licitaţie, care evaluator, între timp, din 2004 şi până acum, a devenit preşedintele evaluatorilor din România“, a declarat Mazăre, zilele trecute, la ieşirea din sediul DNA.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii