Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:58 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de contracte publice la Constanța! Ce afaceri are Hideg Cătălin, cel care i-ar fi denunțat la DNA pe generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foști șefi în SRI (DOCUMENTE)

ro

26 May, 2024 17:00 6718 Marime text
 
 
  • Denunțătorul în acest caz este - conform presei centrale - Hideg Robertino Cătălin, patronul companiei Sanimed International, firmă ce a avut în trecut la Constanța, aproximativ 400 de contracte publice.
  • Printre autoritățile publice se află: Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Municipal Mangalia, Penitenciar - Spital Constanța - Poarta Albă, Policlinica cu Plata Constanța, Direcția de Sănătate Publică Județeana Constanța, Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Ministerul Apărării - U.M 02175 Constanța, Unitatea de Asistență Medico Socială Agigea, Spitalul Clinic Județean de Urgență sf. Apostol Andrei dar și Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord.
  
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției continuă cercetările specifice în dosarul în care omul de afaceri Hideg Robertino Cătălin, patronul companiei Sanimed International, i-ar fi denunțat - conform presei centrale - pe Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, fost general SRI Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, dar și pe Dan Tocaci, care ar fi un apropiat al companiei Romprest.
 
Atât generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, cât și avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci sunt cercetați în acest dosar sub control judiciar.
 
Doasrul este instrumentat de procurorul Mihaiela Moraru Iorga, șefa Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție

Florian Coldea
 
Potrivit datelor oficiale, Hideg Robertino Cătălin este asociat unic al celebrei companii SC Sanimed International, firmă ce a avut în trecut la Constanța, aproximativ 400 de contracte publice, însă asupra acestui aspect vom reveni ceva mai târziu!  
 
„Influență asupra unor magistrați“
 
Potrivit DNA, „în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat“.
 
„După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale, se mai arată în comunicatul DNA.
 
Informarea oficială a procurorilor Anticorupție poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
 
Hideg și primul dosar instrumentat în România de Parchetul European
 
Hideg Robertino Cătălin nu se află pentru prima dată în atenția magistraților!
 
La jumătatea lunii februarie 2024, Hideg Robertino Cătălin și firma sa SC Sanimed International Impex SRL au fost condamnați, de Tribunalul București în primul dosar instrumentat în țara noastră de procurorii Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, fosta șefă a DNA.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, prin Hotarârea nr. 200/2024, din 16.02.2024, Tribunalul București a decis în primă instanță condamnă pe inculpatul Hideg Robertino Cătălin la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecințe deosebit de grave, și tot 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
Instanța a contopit pedepsele principale aplicate inculpatului, în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1 an închisoare (o treime din totalul celeilalte pedepse) și i-a aplicat inculpatului pedeapsă rezultantă de 4 ani închisoare cu executare.
 
Sanimed International Impex amendă penală de 500.000 lei
 
SC Sanimed International Impex SRL a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale constând în 200 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 2000 de lei, pedeapsa amenzii penale fiind in cuantum de 400.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credin?ă de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecințe deosebit de grave.
 
Sanimed International Impex a mai fost condamnată la pedeapsa amenzii penale constând în 150 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 2000 de lei, pedeapsa amenzii penale fiind în cuantum de 300.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
Tribunalul a contopit pedepsele principale aplicate Sanimed International Impex, în pedeapsa cea mai grea de 200 de zile amendă, la care se adaugă un spor de 50 de zile amendă (o treime din totalul celeilalte pedepse) și i-a aplică firmei pedeapsa rezultantă de 250 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 2000 de lei, pedeapsa rezultantă a amenzii penale fiind în cuantum de 500.000 lei.
 
Decizia Tribunalului București a fost contestată la Curtea de Apel București

Noul termen în apel a fost stabilit pentru data de 20 iunie 2024. 
 
Despre Sanimed International Impex
 
Potrivit Registrului Comerțului Comerțului, platformă consultată la data de 26 mai 2024, SC Sanimed International Impex SRL se ocupă de fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice, are sediul în București și este controlată de Hideg Robertino Cătălin, asociat unic, și de Toma Hideg Laura Nicoleta, ce figurează ca administrator.
 
Conform Termene.ro, Hideg Robertino Cătălin mai apare în Rocredit IFN SA, Doctor Tech SRL, Rohika Trading SRL, Hiroka Development SRL și în Aurora Cooperativa de Credit București. Asta în timp ce Toma Hideg Laura Nicoleta apare în Deltarom SRL, Vertex 4capital SRL și în Corvinus Management SRL.
 
Pentru anul 2022, compania Sanimed International Impex, cu 42 de angajați, a declarat o cifră de afaceri netă de 12.322.019 de lei și un profit net de 32.974        .
 
Contracte publice
 
Informativ, arătăm că, potrivit licitatiapublica.ro, Sanimed International Impex SRL are încheiate la Constanța aproximativ 400 de contracte publice, iar printre autoritățile publice se află: Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Municipal Mangalia, Penitenciar - Spital Constanța - Poarta Albă, Policlinica cu Plata Constanța, Direcția de Sănătate Publică Județeana Constanța, Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Ministerul Apărării - U.M 02175 Constanța, Unitatea de Asistență Medico Socială Agigea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa, dar și Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord.
  
„Radiografie“ firmelor
 
Rocredit IFN SA are sediul în Maramureș și se ocupă de alte activitati de creditare, iar Doctor Tech SRL se ocupă de intermedieri în comertul cu produse diverse, are sediul în Ilfov, potrivit Termene.ro. Ca asociați apar – conform Termene - Hideg Robertino Cătălin, cu 50 %, Velcea Marian, cu 47.5 %, și Scurtu Maria, cu 2.5 %. Rohika Trading SRL, din Giurgiu, se ocupă de comerțul cu ridicata al produselor farmaceutic și este controlată – potrivit Termene - de Hideg Robertino Cătălin, asociat unic și administrator.
 
Hiroka Development SRL are sediul în Giurgiu și este controlată tot de Hideg Robertino Cătălin, care apare ca asociat unic și administrator. 
 
Aurora Cooperativa de Credit Bucuresti Sectorul 1 are sediul în București și este condusă de o Lista Membri Cooperatori, actionar, iar ca administratori apar Dedu Nicusor Veronel, Fition Gheorghe și Hideg Robertino Cătălin.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
În secțiunea Documente puteți consulta contractele obținute de Sanimed International Impex la Constanța.
 
Încă o dată, facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Zece firme vor furniza reactivi de laborator Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Cine sunt acestea? (DOCUMENT)
 
Afaceri penale în timpul pandemiei cu măști de protecție. Două persoane și o societate, urmărite penal de procurorii DNA
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii