Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședința de Consiliu Local Constanța încurcă-lume. Nu s-au înțeles asupra voturilor

ro

29 May, 2021 00:00 2590 Marime text
  • La ședința din 28 mai, au participat 18 consilieri locali
  • Consilierii USR-PLUS au boicotat ședința din cauza neînțelegerilor cu colegii de la PNL
  • Secretarul general și primarul s-au contrat cu privire la votul privind un proiect de pe ordinea suplimentară
  • Bulevardul Tomis va fi închis, parțial, în weekend, pentru Coffee Break Constanța
  • S-a votat oportunitatea construirii sau cumpărării unui nou sediu al primăriei
 
Ședința de Consiliu Local Municipal Constanța din 28 mai 2021, a durat 2 ore și jumătate, chiar dacă o parte din proiecte au fost retrase din cauza absenteismului consilierilor locali USR, care au boicotat ședința.
 
Ordinea simplă a fost votată cu ușurință, însă ordinea suplimentară a născut mai multe scântei, două voturi fiind reluate chiar de trei ori de către președintele ședinței, Adriana Câmpeanu.
 

Lipsa consilierilor USR

 
Consilierii locali USR au transmis la ora 14.00 un comunicat de presă prin care anunță că nu vor lua parte la ședința din 28 mai.
 
„Pentru o guvernare locală coerentă care să ducă la dezvoltarea economică atât de necesară orașului este nevoie de o susținere politică conformă cu votul exprimat de constănțeni la alegerile din septembrie 2020. În acest sens, am încheiat un acord de
colaborare cu PNL, am dezbătut diverse situații, am agreat anumite soluții și, nu în ultimul rând, ne-am exprimat principii de la care nu suntem dispuși să ne abatem.
 
La șapte luni de la preluarea mandatelor, constatăm că cele menționate mai sus sunt
încălcate în mod constant și tot mai des, în detrimentul tratării cu respect a partenerului de guvernare locală USR PLUS.
 
În consecință, ca ultim resort al invitației la dialog, colaborare si respect reale, consilierii locali USR PLUS nu vor participa la ședința Consiliului Local de azi, 28 mai 2021”, au transmis aceștia.
 

Adoptă un spațiu verde

 
Punctul care a născut cele mai multe tensiuni în timpul ședinței, pentru care votul a fost organizat de trei ori pentru că nu se înețelegeau cu privire la modul în care au votat face referire la protocolul de colaborare încheiat între municipiul Constanța și agenții economici/instituții în vederea punerii în aplicare a proiectului municipalității constănțene „Adoptă un spațiu verde!”.
 
La proiectul 3 de pe ordinea suplimentară a luat cuvântul Costin Răsăuțeanu. „Îmi pare rău că domnul primar nu își asumă acest proiect sau să prevină această situație neplăcută. Proiectul este unul cu caracter normativ. Adică în spate ar trebui să existe un regulament. Nu reiese din proiect cum intră în posesia cuiva patrimoniul orașului. Proiectul în sine poate fi aprobat doar cu condiția ca acest regulament să intre într-o dezbatere publică sau prin transparență decizională. Proiectul a fost trimis pe mail ieri noapte. Încalcă legea privind transparența decizională. Grupul PSD se va abține de la proiect, chiar dacă este unul constructiv, pentru că nu respectă legea”, a spus Costin Răsăuțeanu.

Vergil Chițac i-a răspuns. „Există la Cluj și se pună în opere printr-o dispozițiune de primar, iar ceea ce vedeți în față este mai mult decât similar cu ceea ce se întâmplă la Oradea. Nu este problema că dorim să întrăinăm patrimoniul. Noi vrem să aducem lângă comunitate operatorii economici și de aceea le oferim următoarea facilitate. Dacă ei îngrijiesc spațiu verde, noi le vom putea oferi o publicitate gratis companiilor lor. Acțiunea nu se încadrează în conceptul că nu avem bani pentru îngrijirea spațiilor verzi”, a spus Chițac.
 
De trei ori proiectul a avut un număr mai mare de voturi pentru, mai întâi 10 pentru și 8 abțineri, apoi 11 voturi pentru și 7 abțineri, iar a treia oară a avut 10 voturi pentru și 8 abțineri. Adriana Câmpueanu, președintele ședinței, a decis că proiectul poate trece. Ea a spus că a vorbit cu un prieten, cu expertiză juridică, și a anunțat că a fost adoptat proiectul 3. Pe de altă parte, secretarul general, Georgiana Gospodaru, susține că proiectul are nevoie de majoritate absolută și consideră că proiectul nu a trecut. Rămâne de văzut cum va decide Prefectura Constanța cu privire la legalitatea acestuia.
 

Primărie nouă?


Pe ordinea suplimentară s-a aflat un proiect -  „Proiect de hotărâre privind aprobarea oportunității achiziționării sau construirii unui spațiu necesar desfășurării activității departamentelor din cadrul Primăriei municipiului Constanța;iniţiator: primar Vergil Chițac”, prin care municipalitatea dorește construirea sau achiziția unui nou sediu.
 
„Inițierea acestui proiect, în momentul de față, în considerăm că nu este oportun. Acești bani pe care doriți să îi cheltuiți pentru construirea sau închirierea, puteți să îi folosiți pentru gospodărirea mai bună a orașului. Nu este un moment potrivit după pandemie să îi aruncăm pe fereastră și să îi folosim pentru nevoile orașului”, a spus Costin Răsăuțeanu.

Vergil Chițac a răspuns. „Eu înainte de a face propunerea, m-am documentat. Documentul pe care îl am în față, făcut de direcția de specialitate relevă faptul că anual, pe chirii, plătite investitorilor imobiliari, foarte apropiați de cei care au condus primăria, plătim într-un an de zile 800.000 de euro. Dacă dv. credeți că trebuie să mai stăm așa, în loc să folosim acești bani pentru o rată anuală de maxim 3 ani să ne construim pentru primărie un sediu, eu nu am nimic de spus. Realitatea este că oamenii stau în condiții improprii în clădirea asta. Noi avem probleme cu certificarea ISU. Plătim 800 de mii de euro rechinilor imobiliari”, a spus edilul Constanței.
 
Până la urmă proiectul a trecut cu 11 voturi pentru și 7 împotrivă.
 

Coffee break pe Tomis

 
Proiectul de hotărâre privind aprobarea inițierii programului „Constanța Coffee Break”, privind instituirea unei zone de promenadă pe bd. Tomis, tronsonul cuprins între intersecția bd.Tomis/bd.Mamaia (zona Capitol) și intersecția bd. Tomis /str. Traian (zona Lupoaică), prin restricționarea traficului rutier a trecut de votul consilierilor. Astfel, o parte din bulevard va fi închis în weekend, parțial desigur, pentru recreere.
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii