Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se interzice edificarea unei construcții turistice Restauratorul operelor lui Brâncuși a obținut de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru restaurarea Bar Orient și demolarea unor construcții

ro

07 Nov, 2023 17:00 2052 Marime text
  • Este vorba despre documentul cu valabilitate 24 de luni cu nr. 2955 emis astăzi, 7 noiembrie 2023 la solicitarea Doris Art SRL pentru Gică Toia
  • Prezentul certificat de urbanism poate fi utilizat în scopul restaurării Bar Orient corp C2 și desființării construcțiilor existente C1, C3, C4, C5 și C6
  • Prezentul certificat de urbanism NU poate fi utilizat în scopul edificării unei construcții turistice, acest lucru fiind condiționat de elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu cu avizul Direcției Județene pentru Cultură
  • Bar Orient – fostul restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului
  • Compania aparține lui Dorin Dănilă care a mai figurat și în Gravcom Internațional SRL
  • Dănilă este restaurator autorizat iar în anul 2000 a primit premiul Europa Nostra pentru restaurarea „Coloanei fără sfârșit".
  • În 2013, în timpul guvernului Ponta, expertul-restaurator care a fost și proiectantul lucrărilor de reabilitare a Porţii Sărutului s-a contrat cu Institutul Naţional al Patrimoniului pe tema recepției lucrărilor de restaurare semnate de Brâncuși
 


Primăria municipiului Constanța a emis un certificat de urbanism pentru restaurarea Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia.

Este vorba despre documentul cu valabilitate 24 de luni cu nr. 2955 emis astăzi, 7 noiembrie 2023 la solicitarea Doris Art SRL pentru Gică Toia.
Prezentul certificat de urbanism poate fi utilizat în scopul de restaurare edificiu Bar Orient Corp C2 și desființare construcții existente C1, C3, C4, C5 și C6.

Prezentul certificat de urbanism NU poate fi utilizat în scopul edificării unei construcții turistice întrucât reglementările Planului Urbanistic Zonal prevăd la art. 4, alin. (10) ca autoritățile publice locale să condiționeze autorizarea investițiilor în zonele de protecție ale monumentelor istorice de elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu cu avizul Direcției Județene pentru Cultură.

Reamintim, în 2019, SC Vulturii Mării SRL, proprietarul imobilului, a înaintat o cerere către Direcția pentru Cultură a județului Constanța în vederea avizării documentaţiei de desfiinţare a Bar Orient iar Primăria Municipiului Constanța emitea certificatul de urbanism nr.1004/13.05.2022 pentru demolarea acestei clădiri. Certificatul de urbanism a fost solicitat la acel moment de Vulturii Mării SRL, cu sediul social în București și avea o valabilitate de 24 de luni.

A urmat un scandal public iar parlamentarii USR de Constanța făcut demersuri pentru clasarea contrucției ca monument istoric.




În 2022, Direcţia pentru Cultură a confirmat că Bar Orient din staţiunea Mamaia corespunde cerințelor și criteriilor legale de clasare și cu mențiunea că această construcţie este protejată prin Legea 422/2001 deoarece face parte din ansamblul istoric al Vilei Regale.

În același an, consilierii municipali USR au inițiat un proiect de hotărâre prin care a fost declanșată clasarea în regim de urgență a complexului Bar Orient ca monument istoric. Proiectul a fost aprobat de CLM Constanța.

Bar Orient – fostul restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului.

Societatea Vulturii Mării SRL a fost înființată în data de 29 aprilie 1991.

Asociații firmei sunt Cojoc Mihaela și Cojoc Iuliu Liviu iar administrator este Gică Toia.

Însă de această dată, certificatul de urbanism eliberat de municipalitate s-a făcut la solicitarea Doris Art SRL pentru Gică Toia.
 
Doris Art SRL
 
Compania cu sediul social în București, Aleea Alexandru, nr. 12, et. P, București, Sector 1, a fost înființată în 1992 și se ocupă de „Gestionarea monumentelor, clădirilor istorice și a altor obiective de interes turistic".

Potrivit www.termene.ro. în 2022 compania a raportat o cifră de afaceri de 3,068,167 lei, profit de 1,744,558 lei și 6 angajați.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 123.07%.

Compania aparține lui Dorin Dănilă care a mai figurat și în Gravcom Internațional SRL. Dănilă este restaurator autorizat iar în anul 2000 a primit premiul Europa Nostra pentru restaurarea „Coloanei fără sfârșit".

În 2013, în timpul guvernului Ponta, porivit presei gorjene, expertul-restaurator care a fost și proiectantul lucrărilor de reabilitare a Porţii Sărutului s-a contrat cu Institutul Naţional al Patrimoniului pe tema recepției lucrărilor de restaurare semnate de Brâncuși.

Firma administrată de Dănilă figurează cu un contract de consultanță în construcții încheiat cu Primăria din Târgu-Jiu, potrivit www.termene.ro.



PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Știri din Constanța. Ca rezultat al acțiunilor USR, complexul Bar Orient din stațiunea Mamaia va fi clasat ca monument istoric

Unul dintre greii industriei produselor chimice a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru demolarea fostului Bar Orient- restaurant Unirea din centrul stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii