Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DNA, „pe aripile vântului“ în Constanţa, Cogealac şi Eforie Totul despre firmele din dosarul senatorului Gigi Chiru (documente)(galerie foto)

ro

31 Oct, 2014 00:00 9437 Marime text
Aiderul PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, senator în Parlamentul României, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii (trei elemente materiale). Potrivit magistraţilor, Chiru, pe când era şeful Inspectoratului Regional în Construcţii Sud - Est, ar pretins de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri suma de 1.500.000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale, într-o manieră favorabilă grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH. În contextul celor mai sus precizate, ZIUA de Constanţa prezintă structura celor trei societăţi comerciale din dosarul cauzei, dar şi proiectele derulate de companii în Dobrogea.
Ieri dimineaţă, procurorii DNA au efectuat 22 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţul Constanţa, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice. Mascaţii au „vizitat“, în prezenta cauză, un depozit din Eforie şi Primăria Cogealac, dar şi casa fostului edil, Cati Hristu, de unde ar fi ridicat documente şi o imprimantă.

Din comunicatul DNA reiese că, „la data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale de inspector-şef al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH“.

CEZ România

„Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcţiei de inspector-şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud - Est Constanţa, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcţia de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută şi în vederea asigurării protecţiei juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul CEZ România“, se mai arată în documentele DNA.

„Dare şi luare de mită“

„În acest context“, continuă procurorii, „la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de la omul de afaceri suma de 300.000 de euro şi a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeaşi persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleaşi scopuri menţionate anterior şi sub forma disimulată a cesiunii către aceeaşi persoană a dreptului de creanţă al «creditorului» Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligaţiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea «creditorului» a unui drept de gaj asupra a 5% din părţile sociale ale SC Eolica Dobrogea SRL România. Cunoscând că sumele de 1.500.000 de euro, respectiv de 300.000 de euro provin din comiterea infracţiunilor de dare şi luare de mită, la datele de 19 august 2010 şi 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanţă“, potrivit DNA.

I s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală

Mai mult decât atât, procurorii Anticorupţie susţin că, „în calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 şi 12.06.2014, a făcut declaraţii false privind creanţele deţinute, în sensul omisiunii menţiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut şi contractul de cesiune de creanţă“. Ieri, suspectului Chiru Gigi Christian i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Contactat telefonic, Gigi Christian Chiru ne-a declarat că nu doreşte să facă niciun comentariu cu privire la acest dosar. De menţionat că liderul PDL Constanţa este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României într-un dosar ce are ca obiect „infracţiuni la alte legi speciale“.

Aşa cum arătam şi mai sus, grupul de firme pentru care senatorul Christian Gigi Chiru a intrat în vizorul DNA s-a dezvoltat considerabil şi cu ajutorul fostului primar al comunei Cogealac, Cati Hristu. În urmă cu patru ani, când a izbucnit celebrul scandal pe marginea construcţiei parcului eolian de la Cogealac, scandal sfârşit cu bătăi şi focuri de armă, grupul CEZ avea de partea sa Consiliul Judeţean Constanţa şi, implicit, pe preşedintele (actual suspendat) Nicuşor Constantinescu.

Dică de la Eolica Dobrogea, în afaceri cu familia fostului primar Cati Hristu

De cealaltă parte era compania spaniolă Iberdrola Renovables, prin Eolica Dobrogea SRL, care se bucura de susţinerea fostului primar din Cogealac, Cati Hristu. În Eolica Dobrogea a fost implicat şi Corneliu Dică. În urmă cu câţiva ani, acesta se făcea remarcat şi ca director în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime. În primele luni ale lui 2012, în urma unor acţiuni, ca administrator al SC Eolica Dobrogea SRL, Dică a fost certat de elveţienii de la Eolica Dobrogea GMBH şi ameninţat cu alungarea. Nu mai puţin important este că acelaşi Corneliu Dică a intrat în afaceri cu familia fostului primar de la Cogealac, Cati Hristu. Potrivit Vrăjitorul.eu, o înscriere în Monitorul Oficial din 26 august 2010 arată că unicul asociat al SC Cris Agro Star SRL - Camelia Cati - a decis numirea în funcţia de administrator al firmei tocmai pe Corneliu Dică. Ulterior, Camelia Cati a cesionat cele 1.500 de părţi sociale pe care le deţinea în calitate de unic asociat către SC Eolica Dobrogea SRL.

Cine este Corneliu Dică „pe aripile vântului“?

Eolica Dobrogea, în care Dică îşi pusese mari speranţe, este o firmă ce are pe lângă ea încă zece societăţi, denumite Eolica Dobrogea de la one (unu) la ten (zece). Începutul sfârşitului relaţiei dintre Dică şi Eolica a început încă din 2011, când spaniolii de la Iberdrola Renewables România SRL (beneficiarii parcului eolian de la Mihai Viteazu) au făcut un schimb de părţi sociale cu Eolica Dobrogea (Schweiz) I GmbH, reprezentată prin Cristoph Reat Kapp, administrator. În fapt, ibericii s-au implicat în SC Eolica Dobrogea One SRL. Cu această ocazie, Corneliu Dică a fost revocat din funcţia de administrator, locul său fiind luat de reprezentanţii Iberdrola, Alejandro Hoz Garcia-Bellido şi Cesar Calvo Hernandez.

În septembrie 2011, a mai avut loc un episod: Corneliu Dică şi Eolica Dobrogea (Schweiz A.G.) au pierdut părţile sociale ale SC Eolica Dobrogea SRL. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a executării silite asupra părţilor sociale de către C-Tech SRL. Astfel, a fost predat întregul capital social către C-Tech SRL, reprezentată prin administrator Camelia Dică. Corneliu Dică rămânea în continuare administratorul Eolica Dobrogea. Acelaşi Dică mai este asociat şi în alte firme: Rasova Energy, înfiinţată în 2012, cu întrerupere temporară de activitate, SC Ragen Power Tech SA, înfiinţată tot în 2012, şi SC Xplora Eu SRL, din 2004.

Dică la puterea a cincea în Eolica Dobrogea

La acest moment, Corneliu Dică este încă implicat (5%) în nişte firme sub egida „Eolica“, toate înfiinţate în 2010: Eolica Dobrogea (Elveţia), Eolica Dobrogea Six, Eolica Dobrogea Seven, Eolica Dobrogea Eight, Eolica Dobrogea Nine şi Eolica Dobrogea Ten, care au sediul social la aceeaşi adresă: strada Farului nr. 10, demisol.

În toate, Dică este coadministrator, alături de Cristoph Beat Kapp. Acţiunile sunt împărţite între afaceristul constănţean (5%), Eolica Dobrogea (Schweitz) A.G. şi Eolica Dobrogea (Elveţia) VI GmbH, Eolica Dobrogea (Elveţia) VII GmbH, Eolica Dobrogea (Elveţia) VIII GmbH, Eolica Dobrogea (Elveţia) IX GmbH şi Eolica Dobrogea (Elveţia) X GmbH, fiecare firmă străină cu numărul aferent al firmei din România, adică Eolica Dobrogea (Elveţia) VI GmbH este unic asociat în Eolica Dobrogea Six SRL. În primele cinci firme româneşti sub egida „Eolica“ (de la one la five), administrator este Christoph Beat Kapp, cetăţean elveţian. Primele cinci firme „Eolica“ - de la one la five au fost înfiinţate în 2008. Radiate din Constanţa, din 2011, s-au mutat în capitală. Asociaţi sunt peroanele juridice Iberdrola Renewables Romania SRL, acţionar majoritar şi Eolica Dobrogea (Elveţia) GMBH, care deţine oar 0.00007% din participaţiile în firmă, administratorii sunt Cesar Calvo Hernaez, Ursula Zabalia de Frutos şi Jose Gonsalez Bujanda. Firma are şi un punct de lucru secundar, în comuna Mihai Viteazu.

Eolica Dobrogea din Eleveţia, Nek şi (din nou) Dică

Şi firma Eolica Dobrogea (Schweiz) AG apare în comunicatul de ieri al procurorilor DNA. Până în aprilie 2013, Eolica Dobrogea (Schweiz) AG a avut trei acţionari: Grupul Nek AG deţinând 50%, Rokura SRL deţinând 33% şi Corneliu Dică deţinând 17%. Grupul NEK AG a preluat participaţiunile lui Corneliu Dică în Eolica Dobrogea (Schweiz) AG din 10 aprilie 2013, astfel că noua configuraţie a acţionariatului este compusă din Grupul Nek AG, Pfaffikon, Elveţia, cu o participare de 67% şi Rokura SRL Bucuresti, cu o participare de 33%. La rândul său, Rokura SRL este deţinută de asociatul persoană juridică Radcom SRL (Bucureşti) - 0,57%, Gabriela Lucreţia Georgescu - 10%, Gabriel Petrescu - 4,86%, Cristian Pamfile - 47,29% şi Vladimir Cristian Georgescu - 37,28%, care deţine şi calitatea de administrator. Firma se ocupă cu activităţi de telecomunicaţii prin reţele fără cablu, potrivit codificării CAEN.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii