Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii şi viceprimarii constănţeni au pus gând rău Agenţiei de Integritate Cine cere bani mulţi şi cine crede că va câştiga

ro

28 Oct, 2013 00:00 3074 Marime text
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa, în vara acestui an, că a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul câtorva zeci de actuali şi foşti aleşi locali din judeţul Constanţa, ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interes local, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor.
 
Amintim că, potrivit ANI, aceşti foşti şi actuali primari şi viceprimari s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei publice în care au fost aleşi, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a SC RAJA SA Constanţa.
De menţionat este că, în vizorul ANI, au intrat aleşi locali şi pentru o presupusă dublă incompatibilitate. Este cazul fostului primar al localităţii Mihail Kogălniceanu.

Valer Iosif Mureşan s-a aflat, conform ANI, „în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 - 21 iunie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 29 aprilie 2011 - 21 iunie 2012 (ca urmare a exercitării concomitente a funcţiei de primar şi reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în cadrul M. K. Pază şi Protecţie SRL)”.
Fie că este vorba despre o singură presupusă incompatibilitate, fie că vorbim despre o dublă incompatibilitate, cert este că toţi aleşii locali constănţeni au acţionat în instanţă ANI pentru a-şi dovedi, spun ei, nevinovăţia.
 
Mariana Gâju este convinsă că va învinge ANI
 
Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, se află la al patrulea mandat. Declarată incompatibilă de Agenţia Naţională de Integritate, social democrata a atacat în instanţă decizia. Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa şi are termen pe 27 noiembrie. Gâju susţine că este decisă să meargă până la capăt în lupta cu ANI şi mărturiseşte că este convinsă că Legea ANI se va schimba, „că ea se va alinia legislaţiei europene”. „Nu avem altă vină decât aceea de a accesa fonduri europene pentru infrastructura locală”, declară primarul comunei Cumpăna, sigur pe şansa sa de a învinge ANI în instanţă.
 
„Vreau să cer bani mulţi”
 
La fel de sigur pe şansele sale de reuşită este şi primarul din Hârşova, Tudorel Nădrag. „Mergem mai departe în instanţă şi precis câştigăm. Nu are cum să se întâmple altfel”, a precizat Nădrag. Şeful administraţiei publice locale din Hârşova a explicat că, din punctul său de vedere, decizia ANI nu ar fi întemeiată. „Nu pot demonstra prezenţa mea la şedinţele AGA RAJA şi au ataşat la dosar, în mod cinic, procesele verbale de la şedinţele ADI Dobrogea, care nu au legătură cu acea calitate incriminată de ei în ce mă priveşte”, susţine edilul şef.
Tudorel Nădrag a menţionat că, în eventualitatea în care va pierde procesul cu ANI, va cere despăgubiri morale Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa pe motiv că aceasta a dat aviz de legalitate hotărârilor Consiliului Local Hârşova chiar dacă primarul s-ar fi aflat într-o presupusă situaţie de incompatibilitate. „Dacă pierd, vreau să cer bani mulţi Prefecturii Constanţa”, a subliniat Tudorel Nădrag. Dosarul său se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa şi are termen pe 25 noiembrie.
 
„Nu mă pasionează prea tare”
 
Şi Stelian Gheorghe, primarul comunei Topraisar, are termen în dosarul cu ANI pe 7 noiembrie. Social democratul afirmă însă că subiectul nu e printre preferatele sale. „Mi-am angajat avocat. Nu mă pasionează prea tare. Eu nu am încălcat nimic. A fost delegat primarul, nu eu personal”, a precizat primarul Stelian Gheorghe.
 
„Avem datoria să ne apărăm”
 
Viorel Bălan, şeful administraţiei publice locale din Nicolae Bălcescu, spune că este hotărât să meargă mai departe în procesul cu ANI. Liberalul are termen în dosar pe data de 18 noiembrie. „Avem datoria să ne apărăm. Pe mine ANI m-a găsit incompatibil în mandatul trecut. N-ar mai avea legătură cu mandatul prezent. ANI ar fi putut să nu-mi mai dea voie să candidez pentru al doilea mandat”, a declarat Viorel Bălan.
 
„Nu m-a dărâmat nimeni 20 de ani”
 
Ion Nicolin, primarul oraşului Negru Vodă, are termen în dosarul cu ANI pe 14 noiembrie. Aflat la al şaselea mandat de edil şef, Nicolin a ţinut să precizeze: „Nu m-a dărâmat nimeni în 20 de ani, vine ANI să mă dărâme. Mergem până la capăt, mi se pare normal”.
În aceeaşi speţă, au termene în dosarele cu ANI Gheorghe Chiriac, primarul comunei Mereni - 6 noiembrie, Ioan Burcea, viceprimarul comunei Lipniţa - 27 noiembrie, şi Valer Iosif Mureşan, fostul primarul din Mihail Kogălniceanu - 4 noiembrie. Menţionăm că şi acestora din urmă am încercat să le aflăm punctele de vedere, dar nu putut fi contactaţi. În eventualitatea în care ne vor transmite o declaraţie, aceasta va fi ulterior publicată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • niste mafioti-stiau ca sint incompatibili-de ce nu au pus pe altcineva? 28 Oct, 2013 09:56 degeaba va zbateti -prea mult cu psd ul-nu va mai voteaza nimeni cu rosia montana si gazele de sist