Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:11 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanţa ar putea câştiga în instanţă 50 de milioane de euro. Ce investiţii aţi vrea să facă municipalitatea?

ro

28 Apr, 2018 00:00 2465 Marime text
Municipiul Constanţa ar putea câştiga în instanţă suma de 50 de milioane de euro!
 
Conform portalului instanţelor de judecată, pe data de 5 octombrie 2017, Municipiul Constanţa prin Primar a chemat la judecată Guvernul României şi Ministerul Energiei. Cauza a primit numărul unic 6933/118/2017 şi a fost înregistrată pe rolul Secţiei I Civile din Tribunalul Constanţa.
 
Pe data de 15 decembrie 2017, instanţa a constatat competenţa de funcţionare a cauzei în favoarea Secţiei de Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Constanţa. Pe cale de consecinţă, dosarul a fost înaintat secţiei competente, spre soluţionare.
 
Zis şi făcut! Pe data de 12 februarie, cauza a ajuns la Secţia de Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Constanţa. La primul termen - 27 martie, magistraţii au admis, conform portalului instanţelor de judecată, „excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Constanţa“. Drept urmare, Tribunalul a declinat competenţa de soluţionare a acţiunii promovate de reclamantul Municipiul Constanţa prin Primar, în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României şi Ministerul Energiei, spre soluţionare în favoarea Curţii de Apel Constanţa. Decizia a fost fără cale de atac.
 
Până la acest moment, Curtea de Apel Constanţa nu a stabilit primul termen.
 
Conform datelor oficiale, prin cererea sa, Municipiul Constanţa prin Primar a chemat la judecată Guvernul României şi Ministerul Energiei, solicitând obligarea pârâţilor, în solidar, la plata sumei estimate provizoriu de 50 de milioane de euro.
 
Banii reprezintă, conform cererii de chemare în judecată, despăgubiri pentru prejudiciul suferit de Municipiul Constanţa ca urmare a „încălcării prevederilor memorandumului Guvernului României nr. 5018/21.03.2013, adoptat în şedinţa Guvernului din data de 27.03.2013“. Mai mult decât atât, Municipiul Constanţa prin Primar cere Guvernului României şi Ministerului Energiei să achite cheltuielile de judecată.
 
Tot în motivarea acţiunii, Municipiul Constanţa prin Primar a arătat, în esenţă, că prezentul demers judiciar este motivat de necesitatea salvgardării interesului public local la nivelul Municipiului Constanţa, privind funcţionarea serviciului public de alimentare cu energie termică, în parametrii calitativi şi financiari optimi, fără întreruperi şi în condiţii depline de securitate a furnizării.
 
Municipiul Constanţa a mai menţionat că procesul urmăreşte crearea condiţiilor necesare pentru autorităţile locale ale Municipiului ca, în exercitarea atribuţiilor legale stabilite în sarcina acestora, în domeniul asigurării funcţionării serviciului public de alimentare cu energie termică, să „obţină recunoaşterea încălcării drepturilor şi intereselor legitime, prin abstenţiunile şi acţiunile autorităţilor publice pârâte, şi, drept urmare, stabilirea unei despăgubiri şi obligarea pârâţilor la plata acesteia“, conform magistraţilor.
 
În final, Municipiul Constanţa a mai arătat că cele 50 de milioane de euro vor permite, printre altele, implementarea unei soluţii alternative (ca urmare a imposibilităţii de implementare a celei stabilite prin Memorandumul Guvernului României) pentru asigurarea securităţii furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Constanţa.
 
În altă ordine de idei, procesul este bazat pe deja celebrele datorii istorice, subiect amplu dezbătut de cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Matei Gheorghe 29 Apr, 2018 19:47 In opinia mea ar trebui demarat programul de termoizolare a blocurilor,in care primaria sa acopere 50 % ,ministerul de resort 45%,iar asociatiile de prprietari restul.De asemenea,ar trebui sa existe o politica unitara privind vopsirea fatadelor pe biulevarde.Anul acesta sa inceapa cu itinerarul Gara,1 Decembrie 1918,Al.Lapusneanu pana la intrarea in statiunea Mamaia.Am schimba si noi putin aspectul orasului.
  • Dandanache 28 Apr, 2018 13:04 Orasul asta are nevoie urgenta de o arena sportiva si de un teren de fotbal pe masura !
  • maria 28 Apr, 2018 12:27 Sa repare Cazinoul, Mozaicul, sa faca o sala polivalenta. sa repare stadionul, un teatru modern. Sint multe de zis. Porcaria este ca nu se misca nimic.