Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră în justiția din Dobrogea! Sentință definitivă, la Constanța, pentru lovirea unui şofer de ambulanţă

ro

14 Nov, 2023 17:00 6687 Marime text
 
 
  • Prima sentință definitivă în Dobrogea pentru săvârşirea infracţiunii de „lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva unui medic, asistent medical, şofer de ambulanţă, ambulanţier, sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii“.
  • Persoana vătămată a declarat oamenilor legii că fiind în timpul serviciului de şofer al ambulanței, se afla în staţia Peco Petrom, situată pe bld. I.C. Brătianu, din Constanța, cu scopul de a alimenta ambulanţa cu carburant.
  • Când se afla în dreptul pompelor a avut unele discuții contradictorii cu un şofer al unei autoutilitare, generate de modalitatea în care staţionau cele două autovehicule.
  • La un moment dat, a învederat persoana vătămată, a fost lovit cu pumnul în faţă de şoferul autoutilitarei.
 
 
Premieră în justiția din Dobrogea! Marți, 14 noiembrie 2023, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au anunțat prima sentință definitivă pentru săvârşirea infracţiunii de „lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva unui medic, asistent medical, şofer de ambulanţă, ambulanţier, sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii“, (art. 652 alin. 2 din Legea nr. 95/2006).
 
Inculpatul a luat un an de închisoare cu executare.
 
Trebuie menționat că judecătorii au ținut cont la pronunțarea sentinței că cel deferit justiției are o bogată activitate infracţională.
 
Conform datelor puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată, prezentul dosar este singurul cu acest obiect la nivelul instanțelor din Dobrogea. 
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, inculpatul (C.S.) fiind trimis în judecată la începutul anului trecut.
 
Prima condamnare
 
Procesul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Constanța, în luna februarie 2023, prin condamnarea inculpatului la un an de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de „lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva unui medic, asistent medical, şofer de ambulanţă, ambulanţier, sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii“ (art. 652 alin. 2 din Legea nr. 95/2006).
 
Marți, 14 noiembrie 2023, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au menținut decizia Judecătoriei Constanța, aplicându-i, astfel, definitiv, inculpatului un an de închisoare cu executare.    
 
O bogată activitate infracţională
 
Inculpatul din prezenta cauză are – potrivit documentelor aflate la dosarul cauzei - o bogată activitate infracţională, el fiind condamnat în trecut pentru săvârşirea mai multor infracţiuni.
 
Povestea oficială
 
În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt:
 
În data de 30.08.2021, în jurul orei 03:30, în timp ce se afla în staţia de alimentare cu carburant Petrom, situată pe bld. I. C. Brătianu din municipiul Constanța, inculpatul a lovit cu pumnul în zona feţei persoana vătămată (...), şofer în cadrul Serviciului de Ambulanţă Constanţa, ce se afla în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu şi alimenta ambulanţa, provocându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 1-2 zile de îngrijiri medicale.
 
Alimenta ambulanţa cu carburant
 
Persoana vătămată a declarat oamenilor legii că fiind în timpul serviciului de şofer al ambulanței, se afla în staţia Peco Petrom, situată pe bld. I.C. Brătianu, din Constanța, cu scopul de a alimenta ambulanţa cu carburant.
 
„Lovit cu pumnul în faţă“
 
Când se afla în dreptul pompelor a avut unele discuții contradictorii cu un şofer al unei autoutilitare, generate de modalitatea în care staţionau cele două autovehicule.
 
La un moment dat, a învederat persoana vătămată, a fost lovit cu pumnul în faţă de şoferul autoutilitarei.
 
Apărarea inculpatului
 
Fiind audiat în faţa instanţei de judecată, inculpatul a declarat că a lovit-o pe persoana vătămată întrucât, anterior, aceasta l-ar fi înjurat, l-ar fi atins cu burta, după care l-ar fi scuipat.
 
Inculpatul a mai spus că a crezut că persoana vătămată urma să îl lovească, motiv pentru care a reacţionat şi a lovit-o cu pumnul în zona feţei.
 
Din motivarea primei instanțe
 
Potrivit judecătorilor, cu privire la apărarea inculpatului referitoare la faptul că ar fi acţionat în legitimă apărare, instanţa constată că această cauză justificativă nu este aplicabilă în acuză, întrucât apărarea exercitată de inculpat manifestată prin lovirea persoanei vătămate, nu a fost necesară pentru respingerea atacului persoanei vătămate care l-a atins cu burta pe inculpat şi s-a aplecat cu capul către acesta. 
 
„Inculpatul avea posibilitatea să plece de la faţa locului“
 
„Astfel, cu toate că inculpatul avea posibilitatea să plece de la faţa locului şi să evite conflictul, acesta a preferat să se manifeste şi să aibă un schimb de replici cu persoana vătămată, culminând cu lovirea acesteia“, au mai reținut magistrații. 
 
Din fişa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că infracţiunea dedusă judecăţii este săvârşită în stare de recidivă postexecutorie.
 
Cu executare, „nefiind legală o altă modalitate de executare a pedepsei“.
 
Pentru aceste motive, judecătorii din Constanța l-au condamnat pe inculpat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau orice acte de violenţă săvârşite împotriva unui medic, asistent medical, şofer de ambulanţă, ambulanţier, sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiuni.
 
„Pedeapsa se va executa în regim de detenţie, potrivit art. 60 C.pen., nefiind legală o altă modalitate de executare a pedepsei“, conform minutei judecătorești.
 
Totodată, instanța a admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă şi l-a obligat pe inculpat la plata către partea civilă a sumei de 15.000 lei cu titlu de daune morale.
 
Așa cum arătam și mai sus, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au menținut decizia Judecătoriei Constanța, aplicându-i, astfel, definitiv, inculpatului un an de închisoare cu executare.    
 
Sursa: rejust.ro și portal instanțe de judecată. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și  
 
Tragedie în județul Constanța! Clasare pentru ucidere din culpă, condamnare pentru părăsirea locului accidentului
 
Înalta Curte reduce pedeapsa în cazul fostului parlamentar PSD Cristian Rizea
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii