Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul Palaz despre Nicuşor Constantinescu „Nu mă aştept să-şi dea demisia. Sper să nu mai facă afirmaţii în necunoştinţă de cauză" (documente)

ro

26 Mar, 2011 02:17 3554 Marime text
1_Prefectura_Palaz_nicosor.jpgMarţi, la finele şedinţei de Consiliu Judeţean, şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, abordând problema legată de eliberarea certificatului de urbanism pentru tronsonul de autostradă Cernavodă - Medgidia, a reiterat că el nu are astfel de competenţe. În replică, ieri, prefectul Claudiu Iorga-Palaz a arătat public ce se spune exact în lege despre competenţele în astfel de situaţii, competenţe care sunt exclusiv ale preşedintelui Consiliului Judeţean.

„În decembrie 2008, când s-a luat măsura exproprierii terenurilor, autoritatea care semna autorizaţii în proiecte de interes naţional era Ministerul Transporturilor, iar pentru infrastructură Ministerului Apărării Naţionale. Eu am eliberat pe acest tronson, Cernavodă - Medgidia, Medgidia - Constanţa, nenumărate certificate de urbanism, inclusiv pentru cei 14 kilometri deviaţi. Fiecare minister care a venit, de fiecare dată a schimbat proiectul de la consultanţă, traseul... Ce responsabilitate am eu, acum, de autorizaţia de care vorbim?", spunea Constantinescu în urmă cu două zile. Prefectul i-a adus ieri argumente şefului CJC privitoare la faptul că legea spune clar că CJ trebuie să elibereze certificatele de urbanism. „Am văzut cum a fost pusă problema în media şi am considerat că sunt dator să lămuresc acest lucru. În art. 4 din legea 50/1991 se menţionează clar la punctul 1 în ce condiţii trebuie eliberată autorizaţia de construire pentru lucrările care se execută pe mai multe terenuri ale mai multor unităţi. La articolul 6, Ordonanţa de care se prevalează preşedintele CJC este OUG 214/2008, în care sunt exceptate anumite lucrări pentru care se eliberează autorizaţii. A autoriza, se referă doar la autorizaţia de construire, nu şi la certificatul de urbanism. Instituţia care cunoaşte cel mai bine problemele la nivel judeţean este Consiliul Judeţean, nicidecum altă instituţie. Pentru certificatele de urbanism, autoritatea competentă este Consiliul Judeţean, iar pentru eliberarea autorizaţiei de construire Ministerul Transporturilor. Este şi normal aşa. Nu are de unde să ştie ministerul care sunt condiţiile specifice judeţului Constanţa", a precizat Palaz.

Adrese pentru emiterea certificatului

Pentru a demonstra că şeful CJC a interpretat greşit legislaţia, prefectul a venit cu câteva adrese pe care CJC le-a transmis unor primării din judeţ pe raza cărora trece autostrada, prin care şeful CJC a cerut mai multe lămuriri pentru emiterea certificatului de urbanism pentru tronsonul de autostradă mai sus amintit. Printre aceste primării se numără şi Cernavodă, Rasova şi Peştera. „Dacă era să nu fie de competenţă să elibereze certificatele de urbanism şi dacă nu ştia că e de competenţa dânsului, nu se făceau aceste adrese sau spunea clar că nu este de competenţa lui", a susţinut reprezentantul Guvernului în teritoriu, adăugând faptul că cererile sunt ulterioare datei la care a fost emisă ordonanţa 241, acestea fiind transmise primăriilor încă din 2 iunie 2010. „Sunt adrese prin care se cer relaţii pentru emiterea certificatului de către CJC. În condiţiile în care tu spui că nu este de competenţa ta, mai ceri relaţii de la primării?!", a mai spus Palaz.

Mai mult, la finele anului trecut, Nicuşor Constantinescu a trimis către CNADNR adresa nr. 25370/8.12.2010, prin care solicită punerea la dispoziţie a studiului de fezabilitate ce a condus la modificarea traseului Autostrăzii Cernavodă - Medgidia stabilit prin certificatul de urbanism nr. 46/27.02.2008 eliberat de CJC. Motivul invocat: „ne este necesar pentru a cunoaşte motivele care au condus la modificarea traseului stabilit iniţial, implicit care este lungimea reală a traseului nou proiectat, ce reprezintă o modificare de temă, ce implică reluarea procedurii de autorizare". Cu alte cuvinte, nu se face menţiunea că nu e de competenţa CJC-ului de a elibera certificatul de urbanism. Practic, o astfel de adresă nu-şi mai avea rostul dacă nu era de competenţa autorităţii judeţene de a elibera certificat de urbanism. „Intenţia era foarte clară de a elibera acest certificat. Legislaţia îi permitea preşedintelui CJC să elibereze actul", a adăugat prefectul.

Pentru a-l înştiinţa că are toate pârghiile necesare pentru emiterea certificatului de urbanism, prefectul i-a trimis ieri şefului CJC o adresă prin care îi comunică toate aspectele care îl îndreptăţesc pe el asupra acestui fapt. Documentul poate fi vizualizat integral în ediţia online.

„Să nu mai facă afirmaţii în necunoştinţă de cauză"

Cât despre promisiune şefului de la Consiliul Judeţean că îşi va da demisia dacă undeva în lege scrie că el trebuie să elibereze acest certificat de urbanism, Palaz a precizat că în cazul în care „nu este praf în ochi", speră ca şeful CJC să se ţină de cuvânt. „Nu mă aştept să-şi dea demisia, dar sper ca data viitoare să nu mai facă afirmaţii în necunoştinţă de cauză. Dacă se ţine de cuvânt, aştept urmarea acestei afirmaţii", a conchis prefectul.

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • porcul mistret 28 Mar, 2011 10:29 o face intentionat
  • edy 26 Mar, 2011 22:53 Dabia astept sa scapam de Mazare si Constantinescu.