Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:40 21 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nokia 1100 - telefon „sigur" sau cum te fereşti să fii ascultat „Conspiraţia" băieţilor cu ochi albaştri - mituri spulberate despre interceptări

ro

29 Feb, 2012 00:51 28573 Marime text
DESCHIDERE_Interceptari_.jpg„Fiecare celular are un cod de identificare, denumit IMEI, care poate fi aflat tastând pe telefon steluţă, diez, 0, 6, diez, (*#06#). (...) Acest cod este personalizat pentru fiecare telefon celular în parte şi nu poate fi identic la două aparate"

Telefoanele mobile Nokia 1100 au revenit în atenţia celor dornici de un câştig rapid. Astfel, după ce în trecut s-au lansat mai multe ipoteze potrivit cărora aceste aparate ar avea în interior o piesă foarte scumpă (de ordinul sutelor de euro), ba că ar fi excelente pentru a fura codurile PIN ale cardurilor bancare, recent telefonul mobil Nokia 1100 a devenit singurul aparat care nu poate fi interceptat de „băieţii cu ochii albaştri". Fals! Nu există telefon sigur, de neinterceptat, conform specialiştilor în domeniu. Totul s-ar face prin intermediul unui cod specific fiecărui aparat, care poate fi scanat doar dacă utilizatorul telefonului se află la mai puţin de 15 metri de sursa de stocare a convorbirilor. Tot potrivit unor cunoscători, un telefon interceptat nu „scoate" niciun zgomot, iar în timpul discuţiilor între interlocutori nu se poate auzi niciun fâşâit.

interceptari_nokia_1100.jpgConform Spionaj.3xforum.ro, „o altă metodă de intercepţie de nivel înalt o constituie folosirea unor deficienţe ale aparatelor telefonice". „De exemplu, în orice circuit electronic există un fenomen numit «zgomot de fond» al circuitelor folosite. Acest fenomen este dat de faptul că un circuit electronic (tranzistor sau circuit integrat) nu este un comutator perfect, ci şi atunci când este inactiv, totuşi există un flux de electroni între terminalele sale. Astfel, chiar dacă cineva nu vorbeşte efectiv la telefonul său, totuşi circuitul electronic format de microfon, diverse amplificatoare, modulator şi emiţător este parţial funcţional", conform sursei mai sus precizate. „Practic", se mai arată pe respectivul site „microfonul telefonului funcţionează non-stop şi unde de o intensitate foarte slabă sunt emise încontinuu. Aceste unde reziduale nu pot fi interceptate prin mijloace obişnuite, tocmai din cauză că sunt foarte slabe, dar prin intermediul unor antene active de mare performanţă şi al unor circuite amplificatoare de mare fidelitate pot fi totuşi amplificate în aşa fel încât să poată fi extrase din ele semnalul util (ceea ce a recepţionat microfonul telefonului). Astfel telefonul mobil devine un emiţător constant al tuturor sunetelor care există în apropierea sa".

„Minunea" codului: steluţă, diez, 0, 6, diez

Spionaj.3xforum.ro mai arată că „dispozitivul de ascultare a telefoanelor mobile are un sistem de funcţionare destul de simplu (...). Mai întâi, deţinătorul trebuie să scaneze codul personal al telefonului care urmează să fie ascultat. Pentru acest lucru, respectivul trebuie să se apropie de posesorul telefonului mobil la o distanţă mai mică de 15 metri, în timp ce are o convorbire. Fiecare celular are un cod de identificare, denumit IMEI, care poate fi aflat tastând pe telefon steluţă, diez, 0, 6, diez, (*#06#). (...) Acest cod este personalizat pentru fiecare telefon celular în parte şi nu poate fi identic la două aparate".

Fără şansă de scăpare

În contextul celor mai sus prezentate, este lesne de înţeles că nu există telefon mobil care să nu poată fi interceptat. Se pare că nu de aceeaşi părere sunt şi cei care au aruncat, din nou, pe piaţă vechiul telefon Nokia 1100. Conform noilor zvonuri, acest model pare să fie singurul care a trecut de graniţa impusă de aparatura „băieţilor cu ochii albaştri". Drept urmare, un telefon Nokia 1100, care valorează, în mod normal, aproape 100 de lei, poate fi valorificat pentru o sumă chiar şi de zece ori mai mare decât cea menţionată. Cu toate acestea, specialiştii susţin că, în baza codului IMEI, orice telefon poate fi interceptat.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dorel 19 Aug, 2014 00:50 Sunt doar zvonuri, legende urbane. Uite aici: si BlackBerry pot fi interceptate, si Nokia 6310.