Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:01 22 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muncă în zilele de repaus săptămânal şi de sărbători legale Victorie în instanță pentru mai mulți polițiști din Constanța! MAI, nemulțumit

ro

28 Nov, 2020 00:00 3319 Marime text
  • Sindicatul Agenţilor de Poliţie Constanţa a solicitat instanței ca prin hotărârea ce se va pronunța să dispună obligarea IPJ la plata orelor lucrate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, pentru perioada 01.07.2014 - 31.12.2014, actualizată cu indicele de inflație de la data scadenței și până la efectuarea plății.

Victorie în instanță obținută de Sindicatul Agenţilor de Poliţie Constanţa! Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a fost obligat (în dosarul 4199/118/2016) la plata orelor lucrate în zilele de repaus săptămânal şi în zilele de sărbători legale, în perioada 01.07.2014 - 31.12.2014, pentru mai mulți reclamanţi (aproximativ 100). Mai mult, judecătorii au decis ca sumele să fie actualizate cu indicele de inflaţie, de la data scadenței și până la data plăţi.

Decizia a fost luată de magistrații Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanța.

Nemulțumiți de decizie, oficialii Ministerului Afacerilor Interne – IPJ Constanța au contestat hotărârea Tribunalului Constanța, la Curtea de Apel Constanța.


Solicitări oficiale

Potrivit datelor oficiale, prin acțiunea promovată, reclamantul Sindicatul Agenţilor de Poliţie Constanţa, în nume propriu și în numele reclamanților, în contradictoriu cu Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, a solicitat instanței ca prin hotărârea ce se va pronunța să dispună obligarea IPJ la plata orelor lucrate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, pentru perioada 01.07.2014 - 31.12.2014, actualizată cu indicele de inflație de la data scadenței și până la efectuarea plății.
 

Spor

În motivarea acțiunii se arată în esență că datorită specificului activității desfășurate de către membri de sindicat, ce au calitatea de funcționari publici cu statut special, ce nu poate fi întrerupt, aceștia și-au desfășurat activitatea inclusiv în zilele de repaus săptămânal, conform planificărilor lunare adoptate la nivelul IPJ Constanța, fără a primi în compensare nici timp liber corespunzător pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal sau sărbători legale și nici majorarea salarială în cuantum de 75% din baza de calcul, astfel cum prevăd dispozițiile legale.

Sindicatul Agenţilor de Poliţie Constanţa au mai aratat că dacă reclamanții au lucrat sâmbăta și duminica în interiorul timpului normal de lucru, angajatorul trebuie să îi acorde repausul săptămânal în alte două zile ale săptămânii și să îi plătească un spor.


Timp liber corespunzător

„Desi aceste măsuri, tratate de art.3 din Ord.MAI nr.101/01.07.2014, trebuiau să se aplice deja de la data de 01.07.2014, iar membrii de sindicat au desfășurat activități specifice în zilele de repaus săptămânal, paratul (nr. IPJ Constanța) nu și-a îndeplinit obligația plății majorării de 75% din salariul de bază prevăzut de legislația în vigoare la data de 31.12.2009 și nici nu a acordat în compensare timp liber corespunzător, altul decât repausul săptămânal“, se mai arată în motivarea acțiunii.
 

Repausul săptămânal

Tot oficialii sindicatului au mai precizat „că interpretarea corectă a dispozițiilor normative ce reglementează acordarea sporului de 75% pentru zilele lucrate în zilele de repaus săptămânal, impune faptul că acordarea acestui repaus săptămânal în alte 2 zile ale săptămânii nu exclude și obligația a plăți acest spor, întrucât doar astfel s-ar proporționaliza ingerința la dreptul la repaus săptămânal, prin reparația oferită prin plata acestui spor sau compensarea cu timp liber corespunzător, altul decât repausul săptămânal la care orice persoana are dreptul, interpretare ce rezultă și din modalitatea de redactare a art.3 alin.2 lit.a a Ord.MAI nr.101/2014, ce face trimitere expresă la disp.art.137 C.muncii, iar alin.3 al acestui articol vizează acordarea repausului săptămânal în alte zile, decât sâmbăta și duminica și compensarea cu timp liber corespunzător sau acordarea unui spor, care, în situația polițiștilor, este cel prevăzut de art.1 alin.2 din OUG nr.37/2014, respectiv majorare de 75% din solda lunară/salariul de bază prevăzută/prevăzut de legislația în vigoare la data de 31.12.2009“, conform datelor aflate la dosar.


Apărarea MAI

Ministerului Afacerilor Interne – IPJ Constanța, legal citat, a formulat și depus întâmpinare prin care s-a solicitat instanței a dispune respingerea acțiunii promovată de către reclamanti, ca nefondată.

Oficialii MAI au mai susținut că „pentru punerea în aplicare a prevederilor art.13 alin.5 din OUG nr.103/ 2013 a fost emis Ord.MAI nr.101/2014, potrivit căruia, compensarea cu timp liber corespunzător se efectua prin acordarea aceluiași număr de ore libere cu numărul de ore lucrate, respectiv în condițiile art.122 și 137 C.muncii, pentru activitatea desfășurată în zilele de repaus săptămânal sau în condițiile art.142 alin.1 C.muncii, pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează“.
 

Statut special

Ministerul Afacerilor Interne a mai precizat că acordarea majorării de 75% personalului militar, polițiștilor, funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în situația în care activitatea acestora este desfășurată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare nu se lucrează, este prevăzută de art.13 alin.5 din OUG nr.103/2013, doar în situația în care activitatea astfel desfășurată nu se poate compensa cu timp liber corespunzător.


În final, așa cum precizam și mai sus, Tribunalul Constanța a decis obligarea IPJ Constanța la plata orelor lucrate în zilele de repaus săptămânal şi în zilele de sărbători legale, în perioada 01.07.2014 - 31.12.2014, pentru mai mulți reclamanţi (aproximativ 100). Mai mult, judecătorii au decis ca sumele să fie actualizate cu indicele de inflaţie, de la data scadenței și până la data plăţi.

Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.


Citește și

Vești proaste din instanță pentru mai mulți polițiști din Constanța!

Angajați ai ANR, dați în judecată pentru cadourile în bani primite Ziua Copilului și de Crăciun 2018
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii