Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Momentul bilanţului Cum au evoluat cei 20 de parlamentari de Constanţa. Traseiştii, judecaţii, condamnaţii şi diplomaţii

ro

24 Jul, 2015 00:00 4971 Marime text
De la alegerile generale din 2012 şi până la momentul actual, cei 20 de parlamentari de Constanţa au trecut printr-o serie de schimbări şi evenimente. De la trădarea partidelor cu susţinerea cărora au candidat, la destrămări de alianţe şi probleme în instanţă. Unii dintre aceştia se află azi chiar şi la al treilea partid, alţii sunt judecaţi. Există şi o situaţie de condamnare în prima instanţă. Şi, pentru că judeţul Constanţa pare a fi… privilegiat, un deputat a făcut, săptămâna aceasta, pasul spre diplomaţie, devenind consul general al României la Bonn.
 
În urma alegerilor generale din 2012, judeţul Constanţa s-a „îmbogăţit” cu şase parlamentari. Mai exact, cele 14 colegii uninominale nu mai sunt reprezentate de 14 parlamentari, ci de 20. Asta „graţie” votului aşa-zis uninominal şi în pofida a ceea ce au votat românii la referendumul din 2009.
În iarna lui 2012, harta parlamentară a judeţului Constanţa arăta astfel:
 
CAMERA DEPUTAŢILOR
 
Colegiul 1 - Mihai Tararache (PP-DD), Gheorghe Dragomir (PNL)
Colegiul 2 - Mihai Lupu
Colegiul 3 - Cristina Ileana Dumitrache (PSD), Andrei Răzvan Condurăţeanu (PP-DD)
Colegiul 4 - Radu Babuş (PSD)
Colegiul 5 - Victor Manea (PNL)
Colegiul 6 - Eduard Martin (PSD)
Colegiul 7 - Mircea Titus Dobre (PSD)
Colegiul 8 - Manuela Mitrea (PSD)
Colegiul 9 - Dănuţ Culeţu (FC), Remus Cernea (Partidul Verde-USL)
Colegiul 10 - Mădălin Voicu (PSD), Florin Gheorghe (PDL)
 
SENAT
 
Colegiul 1 - Puiu Haşotti (PNL)
Colegiul 2 - Nicolae Moga (PSD), Marian Vasiliev (PP-DD
Colegiul 3 - Alexandru Mazăre (PSD)
Colegiul 4 - Gigi Chiru (PDL), Mircea Banias (PC)
 
Nu doar Remus Cernea (Partidul Verde) a candidat, la precedentele alegeri parlamentare, pe lista USL, ci toţi deputaţii şi senatorii mai sus menţionaţi, membri ai PNL şi PSD. Asta pentru că la momentul respectiv Uniunea Social-Liberală era pe val, în plină ascensiune.
Doi ani şi jumătate mai târziu, harta parlamentară a judeţului Constanţa arată cu totul altfel. Judeţul Constanţa pierde doi deputaţi şi se poate mândri cu un senator condamnat în prima instanţă. Cei mai numeroşi sunt însă traseiştii. Prezentăm, în cele ce urmează, situaţia fiecărui parlamentar de Constanţa în parte.
 
Mihai Tararache a candidat, în 2012, la un mandat de deputat din partea PP-DD. La aproximativ şase luni după debutul mandatului parlamentar, tânărul deputat, fost membru al PDL, demisionează din PP-DD şi activează ca independent. Asta, până în urmă cu câteva luni, când deputatul Colegiului 1 s-a înscris în noul PNL.
 
Andrei Răzvan Condurăţeanu, deputatul anonim al Colegiului uninominal nr. 3 din judeţul Constanţa, este deja la al treilea partid într-un singur mandat parlamentar. A candidat din partea PP-DD la alegerile generale, a trădat partidul lui Dan Diaconescu pentru UNPR, iar la ora actuală este membru al PSRO, partidul înfiinţat de senatorul Mircea Geoană.
Fost coleg de partid cu Andrei Răzvan Condurăţeanu, senatorul Marian Vasiliev a folosit PP-DD-ul ca rampă de lansare în Parlament, reuşind să câştige, în urma redistribuirii, un mandat de parlamentar în Colegiul 2. Ulterior, el a demisionat fără prea mari rezerve din PP-DD, devenind membru UNPR.
 
Remus Cernea a fost impus de Centru drept candidat la un mandat de deputat în judeţul Constanţa, pe lista USL, ceea ce nu a fost deloc pe placul social-democraţilor tomitani. De altfel, la scurt timp după debutul mandatului parlamentar, Cernea a avut o divergenţă de opinie cu fostul primar Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa de atunci, pe tema iniţiativei legislative privind eliminarea finanţării cultelor religioase, divergenţă care a dus la îndepărtarea lui Cernea de USL. Ulterior, deputatul Colegiului 9 a activat ca independent, ceea ce face şi la ora actuală.
 
Un alt parlamentar traseist este Florin Gheorghe, fost consilier PDL în Consiliul Local Municipal Constanţa. În 2012, Florin Gheorghe a devenit deputat în Colegiul 10, din partea PDL, prin redistribuire. Ulterior, pe fondul unor neînţelegeri interne din fostul PDL, a demisionat din partid şi, pentru o scurtă perioadă de timp, a activat ca independent, pentru ca, ulterior, să fie membru PMP, conducând Organizaţia Municipală a partidului Elenei Udrea. Nici în PMP nu a stat foarte mult, căci a demisionat pentru a se alătura UNPR. La momentul actual, Florin Gheorghe este preşedintele Organizaţiei Municipale a UNPR Constanţa, iar numele său este vehiculat în cursa pentru Primăria Constanţa. Florin Gheorghe nu şi-a ascuns dorinţa de a candida, mărturisind, în primăvara acestui an, că gândul care l-a animat atunci când a intrat în politică a fost acela de a deveni primarul Constanţei.
 
Dănuţ Culeţu, fostul prefect al judeţului Constanţa, a demisionat din funcţia de deputat în primăvara acestui an. Culeţu câştigase, în 2012, mandatul de parlamentar din partea Forţei Civice, în urma redistribuirii, în Colegiul 9. Ulterior disparţiei FC, el a fost deputat PDL şi, după fuziunea dintre PDL şi PNL, parlamentar liberal. De altfel, PNL fusese primul partid care l-a propulsat pe Dănuţ Culeţu.
La baza deciziei de a demisiona a lui Culeţu a stat faptul că a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanţa. El este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Colegiul 9 era reprezentant de doi deputaţi, fapt pentru care, după demisia lui Dănuţ Culeţu din funcţie, nu au avut loc alegeri parţiale, lucru care se aplică tututor colegiilor uninominale reprezentate de doi parlamentari.
 
Într-o situaţie deosebit de delicată se află şi senatorul Gigi Chiru, copreşedintele autosuspendat al PNL Constanţa. Aflat la primul mandat parlamentar, în Colegiul 4, Chiru a fost condamnat într-un dosar de mită electorală, dar decizia instanţei nu este definitivă. „Am decis să mă suspend temporar din toate funcţiile deţinute în PNL, pentru că nu doresc ca situaţia mea juridică să afecteze activitatea şi imaginea organizaţiei în care am investit muncă şi suflet“, mărturisea Chiru în primăvara acestui an.

Gigi Chiru a candidat, în vara lui 2012, la mandatul de primar al Constanţei, suferind un eşec răsunător, dar previzibil. Oameni apropiaţi de senator susţin că acesta nu îşi mai doreşte să candideze la proximele alegeri locale. În acelaşi timp însă, politicienii locali susţin că Gigi Chiru ar mai încerca totuşi o candidatură, dar ca independent. Sigur, evoluţia lucrurilor depinde de decizia definitivă a instanţei.
 
Un parlamentar de Constanţa care nu a schimbat partidul şi care nici nu are probleme cu Justiţia este deputatul PSD Mădălin Voicu, de asemenea „paraşutat”, în 2012, de PSD-ul central la malul mării. Miercuri, Mădălin Voicu a fost numit, printr-o Hotărâre de Guvern, consul general al României la Bonn. Amintim că este al doilea parlamentar de Constanţa care face pasul spre diplomaţie. În legislatura trecută, Antonella Marinescu, fiica Paraschivei Barbu, coinculpata lui Radu Mazăre în Dosarul Retrocedărilor, a fost numită consul al României la Toronto.

Ieri, Mădălin Voicu a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa: „Eu cred că este un progres, un pas înainte. Nu mă mai regăseam de foarte mult timp în politica dizgraţioasă din România. Cred că pot fi mai de folos României acolo decât sunt aici“.
Mădălin Voicu este deputat PSD în Colegiul uninominal nr. 10 din Constanţa. Conform declaraţiilor sale, mandatul său de consul general la Bonn va începe, cel mai probabil, în luna septembrie, după, desigur, demisia sa din funcţia de deputat.

Deputatul PSD Radu Babuş este urmărit penal de DNA într-un dosar alături de fostul primar Radu Mazăre şi mai multe firme din sfera acestuia de interese. Principalul capăt de acuzare face referire la subevaluarea unor imobile aparţinând RAEDPP, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora.

Deputaţii Gheorghe Dragomir şi cvasinecunoscutul Victor Manea au rămas, ca şi senatorul Puiu Haşotti, fideli PNL. 
Nu au plecat din partidul-mamă, în cazul acesta, PSD, nici deputaţii Cristina Dumitrache, Manuela MitreaEduard Martin, Mircea Titus Dobre şi nici senatorii Nicolae Moga şi Alexandru Mazăre. Totuşi, acesta din urmă a fost pe picior de plecare la începutul acestui an, atunci când, referindu-se la conducerea de atunci a PSD, Victor Ponta şi Liviu Dragnea, s-a declarat profund nemulţumit de modul în care este condus partidul. A fost foarte aproape de a se alătura partidului înfiinţat de Mircea Geoană, dar s-a răzgândit.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii