Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mangalia - caracatiţa mare din micul oraş

ro

10 Mar, 2012 03:01 6055 Marime text
01_mangalia.jpgÎn ultima vreme, cel puţin, Mangalia pare să le aibă pe toate. Toate relele, mai precis: de la foştii prinţi ai lumii underground detronaţi şi aruncaţi după gratii, la directori de societăţi de distribuire a energiei termice de asemenea încarceraţi, iar ulterior puşi în libertate, trecând, fireşte, prin zeci de descinderi cu mascaţi în ultimele luni, dar amintind şi de grefiere ale instanţei de judecată care, în ciuda vastei experienţe în profesie, le permit oamenilor să plece pur şi simplu cu dosarele din instanţă. Şi trebuie menţionat: nu orice dosare, ci acte care privesc procese ale unor altor „grei" ai lumii underground mangaliote. Iar ceea ce pune capac este ritmul alert şi mai degrabă îngrijorător în care par să se schimbe primarii, precum şi scandalurile ce vizează administraţia publică locală mangaliotă.

În acest context, poate nu este întâmplător faptul că localitatea ce ar fi trebuit să se numere printre perlele litoralului a intrat parcă sub un semn rău, în ultimii doi ani. Pe de altă parte, voci avizate se întreabă de unde o caracatiţă aşa de mare într-un oraş atât de mic. Date fiind condiţiile care descriu Mangalia anului 2012, ZIUA de Constanţa vă prezintă cronologic evenimentele care au zguduit localitatea în ultimii doi ani, aducându-i tristul statut de municipiu-problemă. În noiembrie 2010, întreaga ţară vuia despre descinderile efectuate de oamenii legii la Mangalia, urmate de reţinerea aşa-numitului „prinţ al litoralului", Nuredin Beinur, presupus lider al grupărilor underground din localitate.

Bătaie în cartierul Coloniştilor

Concret, era vorba despre un dosar instrumentat în ultimă fază de procurorii Parchetului General, cauză în care, de altfel, Beinur nu a „căzut" singur, ci a luat cu el inclusiv poliţişti, comisarul şef de poliţie Cristinel Niţoi fiind trimis în judecată cot la cot cu Beinur, după ce a petrecut aproximativ două luni în stare de arest preventiv. Totodată, în acelaşi dosar este vizat şi un angajat al Primăriei Mangalia, Emanoil Hanganu, fiind deferit şi el instanţei Curţii de Apel Bucureşti, unde se desfăşoară procesul. Nu a trecut mult, iar Mangalia a fost zguduită de sângeroase lupte de stradă. Dumitru Albotă, Iusein Suliman, Alberto Mustafa şi alţi presupuşi „locotenenţi" ai celebrului Raim au ajuns după gratii, în stare de arest preventiv, după ce au fost protagoniştii unui scandal în cartierul Coloniştilor din Mangalia. La sfârşitul lunii decembrie 2011, aceştia au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, pentru tentativă de omor, procesul desfăşurându-se la Tribunalul Constanţa.

Scandalul cu instanţa

De altfel, la scurt timp de la scandalul din cartierul Coloniştilor, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus efectuarea de noi percheziţii în Mangalia. De această dată, erau vizaţi anumiţi indivizi bănuiţi de apartenenţă la presupusa grupare Raim, ce ar fi rămas să conducă iţele underground din municipiu, după căderea lui Beinur. După liniştirea apelor, în luna februarie, 14 indivizi au fost trimişi în judecată sub multiple acuzaţii de fapte comise cu violenţă, dar şi pentru mărturie mincinoasă sau favorizarea infractorului. Dosarul a fost trimis de procurori pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Mangalia. N-a trecut însă mult de la înaintarea dosarului către instanţă că au apărut noi probleme, care au dus la efectuarea de noi percheziţii în localitate, de data aceasta fiind vizată însăşi Judecătoria Mangalia. Concret, în vizorul anchetatorilor a intrat o grefieră a instanţei care, în schimbul unei pungi de cafea şi a unei ciocolate, i-ar fi permis concubinei lui Raim să plece cu dosarul penal din instanţă, deşi acest lucru este strict interzis prin regulament.

Arestarea directorului

Percheziţiile au fost efectuate într-o nouă anchetă, în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare şi luare de mită, dar şi de sustragere sau distrugere de înscrisuri oficiale. Însă Mangalia oricum nu era liniştită: înainte de sfârşitul lunii februarie, procurorii descinseseră din nou, vizat fiind Adrian Nikitas Simion, directorul societăţii locale de distribuire a energiei termice. Acuzat de abuz în serviciu şi şantaj, după ce ar fi refuzat să îşi dea acordul pentru distribuirea energiei termice Simion a primit mandat de arestare de la Judecătoria Mangalia, valabil 15 zile. În doar două zile însă mandatul de arestare a fost infirmat, după ce judecătorii Tribunalului Constanţa au admis recursul directorului din Mangalia, hotărârea fiind definitivă. Iar peste toate acestea, aşa cum am menţionat anterior, planează scandalul de la primărie, în care edilii par să se schimbe cu nonşalanţă de la o zi la altă, pe fondul litigiilor privind presupusa incompatibilitate a edilului Claudiu Tusac.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii