Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:59 27 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Libertatea lui Teodosie Petrescu va fi decisă azi Arest la domiciliu sau control judiciar? Ce va decide instanţa

ro

22 May, 2017 00:00 2657 Marime text
Judecătorul Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa, se va pronunţa azi asupra cererii formulate de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu faţă de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului. Oricare va fi decizia de azi a instanţei, aceasta va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
În cauză, Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, este suspectat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menţionează că „inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar“.
 
„În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ştefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în acelaşi dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului şi pe numitul Petrescu Teodosie, precum şi să semneze şi să depună documentaţia pentru obţinerea adeverinţei de suprafaţă de la Primăria Ovidiu, cu suprafaţa de 342,52 ha teren, din care 188,75 ha vie. Adeverinţa era necesară a fi folosită în relaţia cu APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha“, potrivit DNA.
 
„Prin emiterea împuternicirii ca Ştefan Aurelian să acceseze fonduri europene, inculpatul Petrescu Teodosie a încălcat simultan cele două obligaţii care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, şi anume: să nu desfăşoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi, să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia. A reieşit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuşi activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverinţa de suprafaţă fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a şi fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul Petrescu Teodosie a fost trimis în judecată - cea aferentă campaniei 2016 - era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul Ştefan Aurelian, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că foloseşte anumite suprafeţe agricole), se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
De partea cealaltă, Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, susţine, alături de Maria Vasii, avocata sa, că documentul prezentat instanţei de către procurorii DNA este falsificat.
 
„Am constatat cu stupoare că în anul 2017 se practică înscenări într-o manieră grosolană. Îmi asum ceea ce spun. (…) Pe document apare anul schimbat. Din 2016 în 2017. În mod fals. Şi pe baza unui înscris falsificat, noi ne aflăm în această situaţie“, a mai precizat Maria Vasii.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii