Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:23 10 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎPS Teodosie - „Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor“ Proces pentru intrarea în biserică, la Tribunalul Constanța. Judecătorul a vrut să se abțină

ro

21 Dec, 2020 00:00 2566 Marime text
  • Judecătorii Tribunalului Constanța analizează cererea Arhiepiscopiei Tomisului de a se permite accesul credincioșilor în biserici.
  • La data de 15 decembrie 2020, instanța Tribunalului a analizat și a respins declarația de abținere formulată în proces de judecătoarea Maria Timoașcă.
  • „Aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“, a precizat ÎPS Teodosie, cu o ocazie anterioară.
  • Următoarea înfățișare în cauză a fost stabilită la data de 11 februarie 2021.
 
La Tribunalul Constanța continuă procesul în care Arhiepiscopia Tomisului a cerut permiterea accesului credincioșilor în biserici, pentru a participa la slujbele religioase. Este vorba despre dosarul în care s-a cerut și permiterea accesului tuturor credincioșilor la pelerinajul de Sfântul Andrei, solicitarea fiind respinsă.
 
În continuare, judecătorii analizează cererea de a se permite accesul credincioșilor în biserici.
 
Cazul se află în atenția magistratului Maria Timoașcă, președintele completului CA16 din cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
La data de 15 decembrie 2020, instanța Tribunalului a analizat și a respins declarația de abținere formulată în proces de judecătoarea Maria Timoașcă.
 
Legat de acest proces, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat presei, cu o ocazie anterioară „credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor“.
 

Acces la pelerinaj și în biserici

 
În dosarul 7389/212/2020, completul prezidat de magistratul Maria Timoașcă a apreciat că nu se impune suspendarea HCJSU Constanța care împiedica accesul la pelerinajul de la peștera sfântului credincioșilor ce nu domiciliază în zonă.
 
În paralel cu această cerere de suspendare, Arhiepiscopia Tomisului a solicitat, prin intermediul ÎPS Teodosie, să li se permită credincioșilor accesul în biserici, la oficierea slujbelor, având în vedere condițiile meteorologice actuale.
 
În această situație, procesul continuă la Tribunalul Constanța, unde se judecă cererea de anulare a HCJSU Constanța nr. 72 din 10 noiembrie 2020 și permiterea accesului credincioșilor în biserici.

 
La prima înfățișare stabilită în cauză, când s-a discutat despre suspendarea acestei hotărâri, la Tribunalul Constanța a fost prezent și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 

„Acest virus atacă mai ales plămânii“

 
La momentul respectiv, ierarhul a declarat presei: „iată, aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“.
 
„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare, oameni de credință! (...) Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor, să-i apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Drepturile omului, de asemenea, specifică faptul că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, liberatea de religie“, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
 
„Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre. Avem dreptul acesta, și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate, care ne-a fost îngrădit“.
 
În încheierea din 15 decembrie 2020, pronunțată în dosarul 7389/118/2020, se arată că instanța „respinge declarația de abținere formulată de doamna judecător Maria Timoașcă. Fără cale de atac“.
 
Următoarea înfățișare în cauză este programată să se desfășoare la data de 11 februarie 2021.
 
Citește și:

Carantina, arhiepiscopul și tribunalul:
IPS Teodosie, o primă „victorie“ pentru pelerinajul de Sfântul Andrei!

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii