Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată cum se fac calculele în PDL Constanţa Evaluarea lui Chiru, o reglare de conturi?!

ro

19 Jun, 2011 20:00 3711 Marime text
cap_1.jpgDirectorii sancţionaţi vineri de BPJ-ul lui Chiru spun că nici măcar nu au fost convocaţi la şedinţă. Romulus Mincă, unul dintre directorii căruia i-a fost retras sprijinul şi al cărui nume nici nu era iniţial în prima etapă de evaluare, are o explicaţie interesantă pentru rocada cu Stere Sponte

Evaluarea PDL de vineri i-a lăsat cu gura căscată pe directorii de deconcentrate sancţionaţi, având în vedere faptul că niciunul nu se aştepta ca tocmai el să fie cel „urecheat". Deşi unii preferă să n-o spună cu voce tare, îmbrăcându-şi reacţiile în fel şi fel de fraze care mai de care mai pline de diplomaţie, majoritatea celor care au primit sancţiuni se gândesc dacă evaluarea iniţiată de Gigi Chiru va avea sau nu repercusiuni asupra carierei lor.

Mai concret, directorii puşi sub lupa forului de conducere a PDL Constanţa, care n-au trecut testul pregătit de echipa lui Chiru, se gândesc dacă nu cumva semnalul dat de organizaţia judeţeană de partid ar putea duce la schimbarea lor din funcţie.

Deşi evaluarea lansată de Chiru nu a fost discutată în prealabil cu liderii de la centru, ci doar a fost menţionată într-o discuţie telefonică, ce a avut loc cu o seară înaintea aplicării ei, între Chiru şi prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, după cum a precizat şeful PDL Constanţa, acesta din urmă spune că evaluarea este normală, fiind stipulată de statut. „Avem voie, conform statutului, să ne evaluăm", a spus Chiru. Cu toate acestea, nu este prima decizie pe care Gigi Chiru o ia fără să aibă încuviinţarea Bucureştiului. Nu demult, şeful PDL Constanţa a decis ca alegerile pentru şefia organizaţiei municipale să aibă loc pe 19 iulie, fapt ce la scurt timp nu a mai fost valabil, după ce liderii de la centru au decis că nu este momentul. Cu alte cuvinte, nu ne-am mira dacă evaluarea s-ar opri la acest prim calup de directori evaluaţi, având în vedere că ar mai fi încă cel puţin zece, potrivit lui Chiru, de evaluat. Reamintim că în urma şedinţei Biroului Permanent Judeţean al PDL Constanţa de vineri, cei 28 din 42 de membri ai acestui for au decis retragerea sprijinului politic pentru Romulus Mincă - şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi pentru Marian Mitrea - directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral. De precizat că, iniţial, Romulus Mincă nu se afla printre cei şapte directori de evaluat, el fiind introdus în calup pe ultima sută de metri în locul lui Stere Sponte, şeful Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Menţionăm că au scăpat doar cu avertisment Daniel Learciu - şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa şi Dionisie Culeţu - directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Totodată, îi reamintim şi pe cei trei directori care au trecut cu brio evaluarea şi care, culmea, au fost prezenţi la şedinţă. Deşi nu mai avea nevoie, lui Gigi Chiru colegii i-au reconfirmat sprijinul pentru mandatul pe care tocmai l-a încheiat la Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Constantin Dina - şeful Direcţiei de Sănătate Publică, şi Tudorel Calapod - şeful Filialei Registrului Auto Român Constanţa obţinând, de asemenea, răspunsuri favorabile la chestionare.

Evaluare fără drept de apel

Aşa cum era de aşteptat, evaluarea de vineri a zdruncinat încă un pic organizaţia PDL Constanţa şi aşa şubrezită de lupte interne. Pedeliştii constănţeni s-au împărţit în două tabere: cei care sunt de acord cu evaluarea lui Chiru, implicit cu rezultatele ei şi care pândesc de pe margine eliberarea unui post de director de instituţie şi cei care susţin că evaluarea a fost subiectivă şi s-a făcut pe genunchi. Din această ultimă categorie fac parte, cum era şi firesc, în primul rând directorii evaluaţi. Mai sunt, de asemenea, şi voci care susţin că evaluarea lui Chiru nu este decât o reglare de conturi cu fostul şef interimar al organizaţiei judeţene, având în vedere că majoritatea directorilor cu susţinere PDL au fost instalaţi în funcţii pe timpul lui Mircea Banias. Mai mult decât atât, directorii sancţionaţi vineri nici măcar nu au fost anunţaţi să participe la BPJ-ul de evaluare, din câte se pare. Cu alte cuvinte, evaluarea a fost fără drept de apel, cei puşi la zid neavând nici măcar posibilitatea de a-şi prezenta la rândul lor punctul de vedere.

O evaluare cu jocuri de culise

Deşi operaţiunea de evaluare demarată de Chiru pare deocamdată o pură formalitate de ordin politic, cu tentă de joc de culise, reacţiile directorilor sancţionaţi nu au întârziat să apară. „Să retragi sprijinul unei persoane, înseamnă că persoana respectivă a comis o abatere disciplinară ori a prejudiciat imaginea partidului sau a instituţiei pe care o conduce, aspect cu care nu am de-a face, eu chiar reprezentând cu cinste instituţia, iar în ceea ce priveşte partidul, consider că m-am implicat activ ori de câte ori a fost nevoie. (...)

Am să contest această evaluare la Comisia de Statut, Etică şi Litigii, dar şi la BPN (n.r. Biroul Permanent Naţional) (...)", a precizat prin intermediul unui comunicat de presă unul dintre directorii sancţionaţi cu retragerea sprijinului politic - Romulus Mincă. Şi directorul AJOFM Constanţa este unul dintre cei care susţine că nu a fost convocat la evaluare. Mai mult decât atât, Mincă susţine că numele său a fost introdus, pe ultima sută de metri, în primul calup de directori, deloc întâmplător.

Mincă: „Normal că e cu direcţie. Adjuncta mea bate din pinteni să-mi ia funcţia"

„Normal că e cu direcţie", a afirmat Mincă, adăugând că pe 18 iulie urmează să susţină concursul pentru funcţia de director al AJOFM pe care a ocupat-o până acum interimar. El este de părere că Gigi Chiru a intenţionat ca astfel să dea un semnal şefilor săi ierarhici de la Bucureşti, chiar înainte de susţinerea concursului. „Am înţeles că şi adjuncta mea a bătut din pinteni pentru această funcţie", a spus Mincă referitor la Emilia Murineanu. În ceea ce priveşte posibilitatea ca această acţiune de evaluare să fie o reglare de conturi, Mincă a spus că nu este exclus să fi fost un argument în plus şi faptul că iniţial l-a susţinut pe Mircea Banias pentru şefia PDL. Democrat-liberalul a adăugat că Gigi Chiru a avut o majoritate în BPJ-ul de vineri şi datorită celor opt secretari executivi care nu au fost aleşi, ci numiţi cu girul său.

Cum arată calculele unui BPJ

„Nu spun că toţi cei opt secretari executivi, care au intrat în BPJ pentru că sunt şefii comisiilor de specialitate, sunt oamenii lui. Unii sunt acolo pe merit, dar majoritatea sunt oameni noi pe care nici nu-i cunosc. Şi atunci, cum m-au putut evalua dacă nu mă cunosc? Din cei 28 prezenţi vineri a fost simplă formarea unei majorităţi", a afirmat Mincă, adăugând că rezultatele evaluării ar fi fost ştiute astfel dinainte. „A fost o stratagemă ca să scape de unii. Nu era musai ca rezultatul evaluării să fie decis într-o anumită zi, având în vedere faptul că nu a fost vorba despre exprimarea unui vot, ci de completarea unor chestionare. Chestionarele putea ajunge la toţi cei 42 de membri ai BPJ, puteau fi distribuite oricând şi după ce erau completate de toţi se puteau trage concluziile, iar rezultatul putea fi cu totul altul. Din 42 de membri, dacă 21 hotărau să-mi retragă sprijinul nu era nicio problemă, dar aşa nu s-a procedat corect", a mai spus Mincă.

„Poate, cine ştie, candidez la Primăria Constanţa"

Acesta a precizat că se gândeşte dacă, în acest context, va mai participa la examenul din 18 iulie, adăugând că în cazul în care nu va mai fi director de instituţie, adică funcţionar public, se va implica mai activ în politică. „Poate o să mă gândesc să candidez pentru o funcţie la municipiu (n.r. organizaţia PDL Constanţa), poate şi pentru o funcţie de consilier local sau poate, cine ştie, chiar pentru Primăria Constanţa", a subliniat Romulus Mincă.

Culeţu: „Cred că unii au votat să-şi arate muşchii"

Un alt director taxat de BPJ-ul lui Chiru este şi Dionisie Culeţu, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. Culeţu s-a ales, ca şi Learciu, doar cu avertisment, însă chiar şi aşa a fost foarte mirat de rezultat. „Cred că s-a făcut o analiză subiectivă, pe simpatii şi antipatii. Este un Birou Permanent Judeţean nou şi poate membrii tineri s-au gândit că dacă nu am mai trecut des pe la partid, poate nu m-am implicat. Însă eu, din postura de funcţionar public, nici nu am voie să o fac şi de aceea nu am mai trecut la fel de des pe la partid. Cred că unii au votat aşa... doar să-şi arate muşchii", a declarat Dionisie Culeţu.

Accident sau nu, sancţiunea rămâne

Şeful CJPC a precizat că a avut o discuţie sâmbătă, a doua zi după evaluare, cu şeful PDL Constanţa, Gigi Chiru, prilej cu care acesta din urmă i-ar fi spus: „Domnu' Culeţu, cred că la dumneavoastră a fost un accident sau o interpretare greşită". „Sunt de douăzeci de ani în acest partid, mai exact din 1991, şi eu ştiu că în politică dacă te bagi, te bagi pentru ceilalţi. Eu nu m-am băgat în politică pentru funcţii. Când am venit în partid eram director la fabrica de bere", a mai spus Culeţu. Directorul CJCPC a adăugat că este dezamăgit şi de modul în care a fost făcută evaluarea. Pe lângă faptul că nu a fost convocat la şedinţă, el a adăugat că pentru o evaluare reală şi din punct de vedere profesional, trebuia solicitat un punct de vedere şi din partea autorităţii de resort superioară ierarhic instituţiei pe care o conduce, dar şi de la Prefectură, instituţie care coordonează instituţiile descentralizate.

Precizăm că i-am contactat telefonic pentru a le solicita un punct de vedere referitor la sancţiunile primite şi pe directorii Daniel Learciu şi Marian Mitrea. Primul avea telefonul închis, iar cel de-al doilea ne-a declarat că îşi va face cunoscută opinia astăzi.

Chiru spune că i-a invitat

Întrebat printr-un mesaj text (nu a răspuns apelurilor telefonice) de ce nu au fost invitaţi la BPJ-ul de vineri şi directorii evaluaţi, Gigi Chiru a răspuns că „cei care au răspuns la telefon au fost invitaţi". Cu toate acestea, directorii susţin că nici măcar nu au fost sunaţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii