Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:57 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul Grindeanu, la cârma țării! Președintele Iohannis „Aveți o misiune grea. Aveți de îndeplinit promisiuni complicate“

ro

05 Jan, 2017 00:00 1575 Marime text
Noul guvern condus de Sorin Grindeanu a depus, ieri seara, juramântul de investitură la Palatul Cotroceni. La ceremonie au fost prezenți președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, precum președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu. Decretul de numire in funcție a Cabinetului Sorin Grindeanu a fost semnat de către seful statului cu puțin timp înainte de începerea ceremoniei de depunere a juramantului. Miniștrii au jurat credință României cu o mână pe biblie și cu una pe constituția țării. Vice-premierul, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene - Sevil Shhaideh a jurat cu mâna pe coran, fiind musulmană, și pe constituția țării.
 
„Vă felicit pentru votul de încredere pe care l-ați primit în Parlament și pentru depunerea jurământului. Din acest moment, dvs sunteți Guvernul României. Aveți o misiune grea. Aveți de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală. Campania electorală nu e doar un circ mediatic, cu toate că și asta este. In campania electorală s-au făcut promisiuni, de asta ați fost votați. Mă adresez aici celor care sunt parlamentari și șefi în parlament și asta trebuie să livreze Guvernului. Sper că într-o zi să îimi explicati cum veți face în așa fel încât să vă încadrați într-un deficit de 3%, să creșteți salariile, să scădeți impozitul și multe alte lucruri. Vă doresc să aveți un mandat de succes. Românii își doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri însă cred că se așteaptă de la dvs, cel puțin eu aștept aceste lucruri și cred că sunt în asentimentul românilor. Aștept să păstrați clară și declarată orientarea euroatlantică a României, asta însemnând să faceți tot ce poate un guvern și poate să întăriți poziția României în NATO și în UE. Foarte mulți așteaptă să faceți tot ce se poate să sprijiniți o justiție independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept. Ați jurat că veti face tot ce puteți pentru o democrație matură în România. O democrație fără justiție independentă, fără stat de drept, nu putem să ne imaginam în Europa. Aștept și așteptăm cu toții să gestionați responsabil economia românească atât cât depinde de guvern, dar cu certitudine așteptăm cu toții să gestionați responsabil finanțele publice. E extrem de important că după ce creșteti toate salariile, scădeți toate taxele și impozitele, să ne găsim totuși într-o zonă a sustenabilității, să avem o datorie publică rezonabilă, un deficit dacă se poate sub 3%, și foarte foarte important, cu toate aceste măsuri pe care le aveți îndeplini să aveți vă rog grijă ca economia României să crească. România e momentan la acest capitol campioană europeană. Este mare lucru. O creștere economică mult peste medie e ce ne dorim cu toții pentru a ajunge la același nivel cu țările dezvoltate din UE. Sunt convins că juramăntul pe care l-ați făcut azi v-a convins că pentru România este foarte important să vă îngrijiți de securitaea națională. Asta garantează unitatea, independența, unitatea teritorială și suveranitatea. Fără securitate națională, aceste lucruri s-ar putea să nu fie de la sine întelese. O securitate națională care în mod clar e în strânsă legătură cu stabilitatea României. Pentru noi nu contează doar stabilitatea internă, ci și cea regională. România e o țară care poate și vrea să fie putenică, România e și poate rămâne un pol de stabilitate și securitate în regiune. Pentru asta e nevoie să va implicați cu toții. Vă doresc mult succes cu toate acestea“, a decarat președintele țării Klaus Iohannis.
 
Reamintim că ieri Parlamentul a acordat votul de învestitură pentru Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu. La ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, în care Guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost supus votului de încredere al Parlamentului, au fost prezenți 439 de deutați. Dintre aceștia 295 au votat Pentru, 133 – Împotrivă, iar un vot a fost anulat.

Iată componența Guvernului


Primul ministru – Sorin Grindeanu
Vice-premier, ministru Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene - Sevil Shhaideh (din Constanţa)
Ministru delegat pentru fonduri europene (în cadrul ministerului de mai sus) - Mihaela Virginia Toader
Ministrul Economiei - Alexandru Petrescu
Ministru delegat pentru afaceri europene - Ana Birchall
Ministrul Afacerilor Interne - Carmen Daniela Dan
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Petre Daia
Ministrul Apărării Naţionale - Gabriel Beniamin Leş
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale - Ionuţ Vulpescu
Ministrul Educaţiei Naţionale - Pavel Năstase
Ministrul Cercetării şi Inovării - Şerban Constantin Valeca
Ministrul Finanţelor Publice - Viorel Ştefan
Ministrul Justiţiei - Florin Iordache
Ministrul Apelor şi Pădurilor - Adriana Petcu
Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale - Lia Olguţa Vasilescu
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Augustin Jianu
Ministrul Sănătăţii - Florian Dorel Bodog
Ministrul Tineretului şi Sportului - Marius Alexandru Dunca
Ministrul Transporturilor - Răzvan Alexandru Cuc
Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social - Gabriel Petrea
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat - Florin Nicolae Jianu
Ministrul Turismului - Mircea Titus Dobre (din Constanţa)
Ministrul pentru românii de pretutindeni - Andreea Păstârnac.
Vice-premier, ministrul Mediului - Daniel Constantin
Ministrul Afacerilor Externe - Teodor Meleșcanu
Ministrul Energiei - Toma Petcu
Ministrul pentru Relația cu Parlamentul - Grațiela Gavrilescu
 
Sursa foto: http://www.opiniatimisoarei.ro/
https://huff.ro/

 Citește și:

UPDATE 10 A început ședința privind învestirea Guvernului. Sorin Grindeanu - „Vă propun ca la finalul mandatului să avem o țară normală“

Mihai Busuioc, numit în funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru
 
Noul guvern a depus jurământul Klaus Iohannis - Aștept să întăriți poziția României în cadrul UE și NATO

A început depunerea jurământului la Cotroceni de către noul Cabinet de miniștri. Președintele Iohannis a semnat decretul

Noii miniștri ai Guvernului Grindeanu, la Cotroceni. Sevil Shhaideh va depune jurământul pe coran

Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților s-a încheiat Guvernul Grindeanu, votat cu 295 de voturi. Lista miniștrilor!

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii