Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Filmul lui Teodosie, regizat pentru procurori (video)

ro

10 Aug, 2009 02:07 7195 Marime text

deschidere.jpgLa câteva zile după ce Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost audiat de procurorii Parchetului General, pe un post de televiziune s-a difuzat o peliculă de 50 de minute, menită să spele faţa înaltei feţe bisericeşti. În ediţia on line, la www.ziuact.ro, puteţi accesa pelicula „Demistificarea mistificării".

Înaltul ierarh este în prezent cercetat pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual. În aceeaşi situaţie se află şi inspectorul Biroului de Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, care este cercetat, potrivit anchetatorilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate de luare de mită. Totul a început la începutul lunii mai 2009, când doi reporteri incognito de la cotidianul naţional România Liberă au realizat o investigaţie ce dezvăluia modul în care se poate ajunge preot la Constanţa, ocolind canoanele şi regulamentele Bisericii Ortodoxe Româneşti. Ancheta lor era susţinută de un film în care protagonist era arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Iată că la trei luni de la publicarea materialului incriminator, Arhiepiscopia Tomisului a lansat o contrapeliculă care să demonteze cele prezentate de jurnaliştii respectivi. Coincidenţă sau nu, filmul care durează 50 de minute a apărut de două ori pe postul de televiziune OTV, la doar câteva zile de la data la care ierarhul Tomisului a fost audiat la Parchetul General de la Bucureşti. Conform unor surse judiciare, era pentru a doua oară când Teodosie era chemat la Parchet, el refuzând anterior să dea declaraţii pe motiv că nu ar fi avut aprobarea Patriarhului Daniel. La o oră după finalizarea audierilor, înalta faţă bisericească a părăsit sediul instituţiei înconjurat de bodyguarzi, care i-au bruscat pe jurnaliştii prezenţi. De asemenea, ÎPS Teodosie a refuzat să facă vreo declaraţie privind audierile şi a plecat într-o limuzină care a demarat în trombă.


„Este o demontare a filmului din România Liberă"

Filmul difuzat la televiziunea lui Dan Diaconescu, denumit sugestiv „Demistificarea mistificării", este regizat de părintele Eugen Tănăsescu,  purtător de cuvânt la Arhiepiscopia Tomisului, şi cons. ing. Lucia Theodorescu, o apropiată a lumii bisericeşti şi participantă la ancheta derulată de instituţia condusă de Teodosie. Pelicula, care durează aproape o oră, a fost realizată în cadrul instituţiei de la Constanţa şi este în fapt un comentariu al imaginilor incriminatoare publicate de jurnalişti în luna mai. „Scopul acestui film a fost acela de a arăta pasajele lunecoase, cu probleme (n.r. referire la pasajele din filmul realizat de România Liberă) şi pentru a demonstra că imaginile scuză, ceea ce dânşii acuză (...) Această peliculă este o parte a anchetei desfăşurate de Arhiepiscopia Tomisului. Este o altă viziune asupra filmului, o demontare a celui din România Liberă", a declarat  pr. Eugen Tănăsescu. „Spre exemplu, şi eu pot să zic că vreau să fac un cadou. Unde se vede că Înalt Preasfinţia Sa cere sau condiţionează darea şpăgii?", explică acesta un anumit fragment din ancheta video a cotidianului în cauză. Într-o ediţie anterioară, prezentam poziţia avocatului Dan Frangeti, unul dintre apărătorii înaltului ierarh, care spune că clientul său îl întreba pe jurnalist „cât de bogat este", dar se referea la una spirituală, nu la una financiară, cum lasă filmul să se înţeleagă. De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, textul articolului „Cât costă Duhul Sfânt în România" nu face doar referire la subiectul care-l vizează pe ÎPS Teodosie, ci împroaşcă noroi în întreg sistemul bisericesc. „Se face referire la întreg sistemul. Arhiepiscopul Tomisului este doar un singur om al Bisericii. Se vrea o generalizare, se aruncă o anatemă asupra întregului sistem", spune acesta.

ips_teodosie_eugen_tanasesc.jpgCât a primit Diaconescu pentru film?

Au fost o serie de întrebări, legate de alegerea postului de televiziune, de banii care au fost achitaţi pentru apariţia la OTV, la care pr. Eugen Tănăsescu, aflat în concediu, nu a putut răspunde. „Nu ştiu să răspund de ce s-a ales OTV-ul. Probabil s-a încercat difuzarea la mai multe posturi de televiziune, şi ei au fost mai receptivi", a explicat părintele. Singura persoană din Arhiepiscopia Tomisului care ar fi putut să dea răspunsuri era Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, care, contactat telefonic, a fost de negăsit.

De ce s-a grăbit Teodosie?

Cert este că materialul nu trebuia să fie dat publicităţii în acest mod, fapt confirmat de reprezentatul Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Eugen Tănăsescu. „Acest film este un material video pe care trebuia să-l ataşăm la rezultatul întregii anchete desfăşurate de noi. Nu ştiu dacă el a fost dat la televizor cu sau fără ştirea Înalt Preasfinţiei Sale. Probabil aşa s-a considerat oportun. El urma să fie dat publicităţii într-o conferinţă de presă, alături de prezentarea celeilalte anchete". Decizia ca filmul să fie dat publicităţii în alt mod decât cel stabilit iniţial creează ipoteza că, de fapt, prin difuzarea lui la câteva zile de la audierile de la Parchetul General, s-a încercat o spălare a imaginii negative a Înalt Preasfinţiei Sale în ochii enoriaşilor.

Suspectul nr. 1: o persoană din afara Bisericii

Cert este că realizarea peliculei „Demistificarea mistificării" nu a costat niciun leu din bugetul Arhiepiscopiei sau din banii înaltului ierarh. În fapt, cum s-a precizat, este doar un comentariu la cel care-l incriminează pe ÎPS Teodosie. În ceea ce priveşte ancheta reporterilor incognito, reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului spune că în spatele investigaţiei ar putea fi cineva rău-intenţionat. Cineva din afara sistemului bisericesc, consideră pr. Eugen Tănăsescu. „Ar fi mai plauzibil să fie din afară. Dacă ar fi din interiorul Bisericii, ar fi mai rău decât putem crede".

{mos_ri:ips teodosie,film}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Un enorias!... 26 Aug, 2009 12:10 Nu cred ca, filmul-in care I.P.S. Teodosie, cere mita,spaga, pe fata- este contrafacut.Inclusiv conducerea B.O.R., l-a considerat drept o proba indubitabila. Daca dam putin timpul inapoi, vom reaminti celor doi protagonisti, doua argumente "esentiale" pe care, probabil ca, "lumea", le-a uitat.Primul se refera la numirea si respectiv "ungerea" -de catre ex-premierul Adrian NASTASE- a lui TEODOSIE in aceasta functie (de TOMITAN, I.P.S.) care, era deja ocupata de catre o alta persoana(deosebit de vrednica si mai ales potrivita, pentru aceasta functie), cu scopul ascuns, de a-i lua locul PreaFericitului TEOCTIST care, era foarte batran.Cea de-a doua informatie , se refera la modul de "accedere" in tacma "preoteasca" a fiului unui subofiter "loial" comandantului Bg.34 Mc.(Crintea Sandu) de la Topraisar care, prin P.C.R.(pile, cunostiinte si relatii), la "ajutat pe tanarul TANASESCU sa devina preot. No COMMENT!...
  • fara nume 10 Aug, 2009 14:55 bun film
  • surmelis argentina pusa 10 Aug, 2009 07:40 Cand o sa se faca si o ancheta a reporterilor incognito de la cotidianul national Romania Libera ,in privinta violarii secretului corespondentei si "gaura" lasata in bugetul primariei orasului Harsova din jud.Constanta de catre fostul primar liberal d-l Ionel Chirita ?