Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia. Cine iese din arest!

ro

18 Jan, 2022 00:00 3951 Marime text
  • Pentru trei suspecți arestul a fost înlocuit cu arestul la domiciliu, iar un alt patrulea suspect a primit înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.
  • Schimbările au fost dispuse în dosarul 82/86/2022 al Tribunalului Suceava, cauză în care completul C8 Urgențe al Secției penale a instanței a analizat propunerea DNA Suceava privind prelungirea măsurii arestării preventive.
  • Singurele persoane față de care Tribunalul a dispus prelungirea arestului au fost cele două asistente medicale de la Centrul de Vaccinare de la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia.
  • Decizia Tribunalului Suceava poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
  • Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
Răsturnare de situație în dosarul vaccinărilor false de la Mangalia, instrumentat de DNA Suceava!
 
Tribunalul Suceava a admis propunerea DNA de prelungire a arestării preventive doar în cazul celor două asistente medicale de la Mangalia, hotărând ca mandatele de arestare să fie prelungite până la data de 19 februarie 2022.
 
Pentru alți trei suspecți arestul a fost înlocuit cu arestul la domiciliu, iar un alt patrulea suspect a primit înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.
 
Schimbările au fost dispuse în dosarul 82/86/2022 al Tribunalului Suceava, cauză în care completul C8 Urgențe al Secției penale a instanței a analizat propunerea DNA Suceava privind prelungirea măsurii arestării preventive.
 
Hotărârea Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava în termen de 48 de ore, atât de către procurorii DNA, cât și de către inculpați.
 
Prelungirea arestului, confirmată pentru cele două asistente
 
Potrivit Încheierii 4/2022 a Tribunalului Suceava, document citat pe Portalul Instanțelor de Judecată, instanța a admis în parte propunerea formulată de DNA – Serviciul Teritorial Suceava.
 
Astfel, instanța a dispus prelungirea mandatelor de arestare preventivă cu încă 30 de zile, de pe 21 ianuarie 2022 și până pe 19 februarie 2022 pentru Henriette Raluca Berge și Pompilia Timofei.
 
Cele două sunt, potrivit DNA, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia și sunt acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic și fals intelectual.
 
Instanța a respins cererile formulate de cele două asistente, prin arpărătorii lor, de înocuire a măsurii arestării preventive, apreciindu-le ca neîntemeiate.
 
Suspecții ce ar putea părăsi arestul
 
Pe de altă parte, aceeași instanță a respins propunerea DNA privind prelungirea arestului pentru Elena Daniela Vlădoi, angajată a Spitalului Municipal Mangalia, acuzată de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență în formă continuată, dare de mită, instigare la acces ilegal într-un sistem informatic, instigare la fals informatic și instigare la fals intelectual.
 
Aceeași decizie, de respingere a propunerii de prelungire a arestului, a fost luată și în privința lui Andrei Cristian Vlădoi, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la dare de mită și spălare a banilor, dar și a lui Marian Ilișoi, acuzat de fapte similare.
 
În toate cele trei cazuri, judecătorii au apreciat propunerea DNA privind prelungirea arestului ca fiind neîntemeiată.
 
În această situație, instanța a dispus înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Nu în ultimul rând, judecătorii au respins propunerea DNA și în ce privește prelungirea măsurii arestului la domiciliu față de Alina Lidia Ilișoi, ca neîntemeiată.
 
Cercetată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la dare de mită și spălare a banilor, aceasta va fi cercetată sub control judiciar.
 
Instanța a dispus în cazul său măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.
 
Așa cum precizam anterior, hotărârea Tribunalului Suceava poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
 
Dacă vor fi respinse contestațiile, hotărârea va rămâne definitivă, iar suspecții vor părăsi arestul, în afară de cele două asistente de la Centrul de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear Mangalia.
 
Certificat digital fără vaccin pentru 100 de persoane
 
Au arătat procurorii DNA că acest dosar „are ca obiect investigarea modalității în care peste 100 de persoane majoritatea din județele Suceava și Constanța ar fi obținut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat“.
 
„Concret, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, inculpatele Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și ceilalți inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti - Covid falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate“, potrivit DNA.
 
„Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților“, spun anchetatorii.
 
„Un aspect important la stabilirea «tarifului» era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc“, spun anchetatorii.
 
„Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări“, se mai arată în datele oficiale.
 
Procurorii au mai spus că „legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata Vlădoi Elena Daniela care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar“.
 
„Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituții publice de pe raza municipiului Mangalia și la cele 50 de locuințe ale persoanelor fizice de pe raza județelor Suceava și Constanța au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei și 80.000 euro“, potrivit anchetatorilor.
 
„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală“, conform DNA.
 
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, au conchis anchetatorii.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Percheziții la două instituții medicale din Mangalia. Vizată, vaccinarea anti-Covid. Ce spune Alina Dan, managerul Spitalului Municipal Mangalia (VIDEO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii