Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:19 04 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Frumosul în lupta cu pandemia. Expoziție-experiment „De la figurativ la nonfigurativ”, oferită de Facultatea de Arte

ro

20 Jun, 2020 00:00 1395 Marime text

Expoziția online „De la figurativ la nonfigurativ”, ce cuprinde lucrări de pictură, grafică, fotografie și instalație realizate de studenții și cadrele didactice ale specializării Educația vizuală prin studiul peisajului și figurii și Pedagogia Artelor Plastice și Decorative va avea vernisajul sâmbătă, 20 iunie 2020, începând cu ora 19, pe canalul de Youtube al Facultății de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța: UOC Facultatea de ArteDupă cum am fost informați, expoziția experiment „De la figurativ la nonfigurativ” dorește să devină un exercițiu vizual în care să se demonstreze că legile plastice sunt aceleași, fie că abordăm limbajul vizual figurativ sau pe cel nonfigurativ. Participanții la această expoziție, studenți și profesori, își exprimă demersul plastic la care au aderat, potrivit opțiunii estetice pe care au abordat-o. În funcție de acumulările deprinse în anii de studiu, în cazul studenților, sau a experiențelor parcurse de-a lungul timpului, în cazul profesorilor, s-a urmărit găsirea unor soluții inedite - experimentale în abordarea spațiului vizual, prin trecerea de la o viziune de citire a concretului recognoscibil până la o tratare de tip informal a acestui concret (în tehnici diverse de exprimare plastică: pictură, grafică, instalații).


Toate aceste căutări dezvoltă un alt mod de percepție a realului. În lucrările de plein-air, de exemplu, se pornește de la sugestii ale naturii exterioare și se ajunge la configurații (compoziții) care sunt construcții ale exprimării eului interior. Această expoziție dorește să dezvolte un alt fel de a percepe realul, care să provoace spectatorul să participe direct la o redescoperire a acestuia.


Există în această expoziție și un conținut pedagogic, studenții participând cu lucrări - exerciții efectuate la orele de curs (Analiza superioară a limbajului plastic/ Studiul peisajului în plein-air) în multiple tehnici, fie ele de tip tradițional sau noi, cum ar fi fotografia sau instalația. Analiza lucrărilor marilor maeștri a devenit un potențial de cercetare și exprimare artistică coerentă. Influența clasicilor, cât și a artei contemporane este condusă în sensul redescoperirii principiilor de bază ale artei. Această expoziție, prin demersul ei, poate deveni, pentru studenți, o cale prin care să își poată descoperi drumul spre desăvârșirea artistică, care cuprinde multiple posibilități de reușită reală în domeniul artelor, iar pentru profesori o călăuză și un exemplu de performanță artistică dat ucenicilor lor.
Curatorul expoziției: conf.univ.dr. Gheorghe Caruţiu


Cu participarea: asist.univ.dr. Ovidiu Felipov - tehnici IT; conf.univ.dr. Alina Cristea - prezentare.


Cadre didactice: conf.univ.dr. Gheorghe Caruţiu, prof.univ.dr. Florin Stoiciu, prof.univ.dr. Daniela Ţurcanu - Caruţiu, lect.univ.dr. Alexandru Şerbănescu, lect.univ.dr. Sînziana Romanescu, lect.univ.dr. Lelia Rus, asist.univ.dr. Ovidiu Felipov, drd. Maria Teodorescu, drd. Florin Sârbu, drd. Răzvan Petrişor.Studenţi: PAPD III – Anca Caba, Anca Georgescu, Vasile Lazăr, Alexandra Maciac; EVSPF I - Alexandra Caruţiu, Raluca Coteanu, Alina Cristea, Mara Luca, Paul Năsăudeanu, Teodora Pavel, Lidia Panait, Alexandra Sima, Mina Tompe, Viorel Ungureanu; EVSPF II – Monica Chivu, Lidia Corladi, Mălina Crăciun, Andreea Dogaru, Andreea Ifrim, Larisa Lungu, Elena Papadopol, Crina Popescu, Maria Seceleanu, Ana Val.


Citește și:

#ConstantaEsteBine - LIVE VIDEO Vernisajul expoziției „Vedere de la Fereastră”, organizată de către Facultatea de Arte a Universității Ovidius

Ti-a placut articolul?

Comentarii