Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:47 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Companii mari şi instituţii din Constanţa cu bunurile asigurate la Astra. Iată pe câţi bani! (documente)

ro

26 Feb, 2014 00:00 2337 Marime text
Scandalul Astra a cuprins întreaga ţară. După ce preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, a anunţat că Societatea Asigurare – Reasigurare Astra SA a intrat într-o procedură de administrare specială în urma descoperirii unor nereguli în gestionarea fondurilor, piaţa asigurătorilor a intrat în stare de alertă, la fel şi asiguraţii, care nu ştiu ce se va întâmpla cu bunurile asigurate la societatea cu pricina.

Printre asiguraţii Astra se numără şi mari agenţi economici din judeţul Constanţa. Vorbim de instituţii precum Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa, Garda de Coastă sau Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa. Cele trei au atribuit, în urma lansării unor proceduri de achiziţie publică, diferite contracte pentru servicii de asigurare atât auto cât şi a altor bunuri.
Potrivit anunţului de atribuire nr. 143978/31.01.2014, Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa a atribuit contractul de servicii de asigurare a bunurilor proprietate publică şi privată din cadrul companiei societăţii Asigurare – Reasigurare Astra SA. Valoarea contractului este de 1.318.650 lei. În vederea atribuirii contractului, autoritatea contractantă a lansat procedura de negociere pentru care s-au depus două oferte, dintre care doar una a fost admisă.

O altă instituţie care are în derulare un contract de asigurări auto pentru 2014 cu aceeaşi Societate Asigurare – Reasigurare Astra SA este Garda de Coastă. În acest caz contractul a fost atribuit la sfârşitul anului 2013, pentru suma de 95.624 lei, în condiţiile în care valoarea estimată a fost de 255.628 lei. La procedura de cerere de ofertă lansată de autoritatea contractantă, şi-au prezentat ofertele trei agenţi economici. Aşa cum se precizează în anunţul de atribuire nr. 175927/06.01.2014, contractul atribuit de Garda de Coastă Societăţii Asigurare – Reasigurare Astra SA are ca obiect prestări de servicii, constând în asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a întregului parc de autovehicule aparţinând Gărzii de Coastă.

Un alt mare agent economic constănţean care a încheiat contractul pentru asigurările de răspundere civilă auto pentru parcul auto din dotare cu Societatea Asigurare – Reasigurare Astra SA este Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa. Potrivit anunţului de atribuire nr. 175859/24.12.2013, este vorba despre un contract în valoare de 230.090,92 lei. La procedura de cerere de ofertă lansată de autoritatea contractantă, în speţă RATC, s-au prezentat doi ofertanţi, cel declarat câştigător fiind, însă, Societatea Asigurare – Reasigurare Astra SA.

Asociaţi şi asocieri

Potrivit Registrului Comerţului, Societatea Asigurare – Reasigurare Astra SA, cunoscută drept societatea lui Dan Adamescu, are doi acţionari persoane juridice, respectiv Epsilon Estate Provider SRL şi The Nova Group Investments Romania SA, precum şi un acţionar persoană fizică.
SC Epsilon Estate Provider SRL, la rândul ei, are ca asociaţi persoane juridice, SC The Nova Group Investments Romania SA şi The Nova Group Investments B.V. din Olanda. SC The Nova Group Investments Romania SA figurează şi ea la Registrul Comerţului cu un asociat persoană juridică, aceeaşi societate cu sediul în Olanda, şi un acţionar persoană fizică, respectiv Carmen Adamescu.

La sfârşitul anului 2012, Societatea Asigurare – Reasigurare Astra SA, înfiinţată în anul 2006, a declarat cifra de afaceri zero, un profit net de 6.671.058 lei şi 1.458 de salariaţi.
Revenind la recentul scandal Astra, la începutul lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a suspectat Astra Asigurări că a subestimat intenţionat daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii