Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciprul riscã intrarea în încetare de plãţi în aprilie Cum va reuşi Harborside Imobiliara sã finalizeze investiţia din strada Traian cu acţionariat din Cipru?

ro

10 Apr, 2013 00:00 2519 Marime text
„Vreau sã vã spun aşa: 40 de milioane de euro privaţi, bãgaţi în pãmânt, cu ultima lucrare de stabilizare de 11 milioane de euro. Locuitorii pot sta liniştiţi”, a anunţat, la începutul acestei sãptãmâni, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazãre, într-o conferinţã de presã pe tema consolidãrii malului strãzii Traian, respectiv a investiţiei din aceastã zonã.

Aşadar, 40 de milioane de euro. La atât s-ar ridica, potrivit spuselor edilului-şef, investiţia Harborside Imobiliara din strada Traian. Interesant este însã cine sunt asociaţii din aceastã societate. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, asociaţi persoane juridice în Harborside Imobiliara sunt Quixotic Trading LTD (cu sediul social în Cipru, Nicosia), cu 75%, Romanian Real Estate Partners BV (sediul în Olanda), cu 15%, şi SC Masterjob Limited (sediul în Cipru), cu 10%.

Dupã cum se poate observa, investitorul care a direcţionat cei mai mulţi bani în investiţia din strada Traian este din Cipru. Este greu însã de verificat dacã investiţia se ridicã într-adevãr la 40 de milioane de euro, suma avansatã de Mazãre, datã fiind situaţia criticã în care se aflã Ciprul în aceastã perioadã. Curios e cã, în pofida crizei din Cipru, şeful administraţiei publice locale a lãsat sã se înţeleagã cã, fie „cu o cruce mare” („Locuitorii pot sta liniştiţi, (...) sã îşi facã o cruce mare şi sã aştepte investiţia de suprastructurã”), fie fãrã, investiţia ar putea continua, iar aceasta din urmã presupune o construcţie ce include birouri, hotel şi un centru comercial.

Se impune însã o întrebare: din ce bani? Potrivit AFP, Cipru are nevoie de 75 de milioane de euro pentru a evita o încetare de plãţi în aprilie şi pentru a putea sã plãteascã salariile funcţionarilor şi pensiile, susţine un înalt oficial cipriot. „Deficitul de lichiditãţi pentru aprilie se ridicã la 160 de milioane de euro, cele 85 de milioane din rezerve nu ajung şi avem nevoie de o sumã echivalentã pentru a evita o încetare de plãţi”, a explicat şeful Trezoreriei, Rea Georgiu, citat de Hotnews. Este sau nu întâmplãtoare ieşirea lui Mazãre în acest context? Din ce bani va fi finalizatã investiţia din strada Traian în condiţiile în care Ciprul pare sã stea pe un butoi de pulbere, iar cel mai mare asociat din Harborside este tocmai unul care-şi are sediul în Cipru?!?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii