Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce este oxigenul medicinal? Cum se produce și cu ce firme au încheiat spitalele constănțene contracte

ro

13 Apr, 2021 00:00 2759 Marime text
  • Oxigenul este un atom, cu simbolul O, numărul atomic 8 și masa atomică 15.999
  • Oxigenul medicinal, folosit în tratamente, are o puritate ridicată și este distribuit de câteva firme specializate
  • Este folosit în mai multe situații pentru a salva și trata pacienții, nu doar la COVID-19

În spațiul public, au apărut fel și fel de supoziții cu privire la oxigenul care este folosit în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19. Odată ce saturația de oxigen scade din sânge, apar mari dificultăți în respirația pacienților și se ajunge să fie folosită fie masca de oxigen, fie intubarea.

Și, totuși, au existat proteste ale pacienților care refuzau tratamentul de oxigen crezând că poate să sfârșească. Fel și fel de teorii au apărut că de fapt nu este oxigen sau că este folosit un oxigen de proastă calitate. Totuși, societățile din România care se ocupă de producția și livrarea oxigenului medicinal prezintă o calitate superioară a compusului.


Ce este oxigenul?

Oxigenul este un atom, cu simbolul O, numărul atomic 8 și masa atomică 15.999. În natură, molecula combină oxigenul într-o legătură dublă și apare ca elementul chimic O2. Acesta a fost descoperit în secolul 18 de Joseph Priestly, Antoine Lavoisier și Carl Wilhelm Scheel. Oxigenul este baza vieții biologice pe Pământ. Oxigenul este un non-metal cu oxidare rapidă care formează rapid oxizi cu alte elemente și compuși într-o reacție exotermică. Aerul atmosferic, constă în 20,8% oxigen, 78% azot și alte gaze nobile (Argon, Heliu, Neon și Xenon).


Oxigenul folosit în medicină

Oxigenul medicinal comprimat este un gaz medicinal comprimat, sub presiune și se utilizează în următoarele situații:
- Hipoxemie determinată de insuficienţă respiratorie din diverse etiologii: infarct miocardic, boli pulmonare acute, embolie pulmonară, tineri cu status astmaticus, boli pulmonare obstructive cronice ȋn timpul exacerbărilor infecţioase, supradozaj cu medicamente care deprimă centrul respirator, traumatisme ale muşchilor şi oaselor sau traumatisme craniene;
- Adjuvant ȋn hipoxie din şoc sau din afecţiuni ȋnsoţite de scăderea capacităţii de transport a hemoglobinei (anemie severă);
- Intoxicaţie cu monoxid de carbon, cianuri, diclormetan;
- Adjuvant ȋn ischemie tisulară locală (ischemie miocardică, ischemie cerebrală, ischemie periferică prin ocluzie vasculară);
- Solvent pentru anestezice inhalatorii volatile sau gazoase;

Oxigenul hiperbar (3 atmosfere) are ca indicaţii terapeutice:
- boala de decompresiune (boala scafandrilor);
- embolie gazoasă;
- gangrena gazoasă;
- creşte efectul radioterapiei ȋn cazul tumorilor de la nivelul gâtului, extremităţii utero-cervicale şi cefalice.
 

Cu ce firme au semnat spitalele constănțene

Conform protalului de atribuiri al licitațiilor publice, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța a atribuit un contract, pe 29 decembrie 2020, cu societatea Messer Romania Gaz SRL din București pentru achiziția de oxigen medicinal lichefiat și îmbuteliat. Valoarea acordului cadru este de 4.718.784 lei.

Tot cu Messer Romania Gaz SRL a încheiat contract și Spitalul Clinic Județean Constanța, la data de 4 ianuarie 2021. 523.900 lei este valoarea finală a contractului.

Spitalul Municipal Medgidia a semnat pe 11 ianuarie un contract cu SIAD România, pentru 210.000 lei pentru furnizare oxigen medicinal lichefiat pentru COVID-19.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii