Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:01 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caz incredibil la Constanţa O asistentă de la Ambulanţă este acuzată de ucidere din culpă. Ce au decis judecătorii

ro

16 Jun, 2018 00:00 17772 Marime text
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Constanţa au dispus, în primă instanţă, achitarea unei asistente medicale din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, acuzată de ucidere din culpă. Tot în prezenta cauză, un bărbat a fost condamnat, pentru ucidere din culpă, la doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare condiţionată. Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile şi a dispus obligarea părţii responsabilă civilmente la plata daunelor materiale în sumă de 8.000 de lei către partea civilă (…) şi a daunelor morale în sumă de câte 10.000 de lei fiecare către părţile civile (…).
 
În rechizitoriul cauzei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa arată că, în urmă cu aproximativ opt ani, lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului Rutier Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe raza localităţii Eforie Nord a avut loc un accident rutier.
 
Ajunşi la faţa locului, oamenii legii au constatat că în accident a fost implicat un autoturism marca Renault, model Megane, condus de un bărbat. Acesta, la schimbarea direcţiei de mers spre stânga, a intrat în coliziune cu o autospecială marca Mercedes, model Benz, aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care era aflată în timpul unei misiuni.
 
În urma accidentului a avut loc rănirea unei persoane, bărbat, în vârstă de 79 de ani, care se afla în interiorul ambulanţei, în calitate de pacient, pe targa specială din dotarea autospecialei, a asistentei medicale şi a şoferului ambulanţei. Victima a suferit leziuni corporale care au dus ulterior la deces.
 
Asistenta medicală a fost acuzată că nu ar fi asigurat corespunzător victima în centurile tărgii. În apărarea sa, asistenta a formulat obiecţiuni cu privire la neluarea în considerare a gradului ridicat de uzură al chingilor cu care a fost imobilizată victima pe targă, chingi care astfel s-au lărgit, ceea ce a făcut să fie posibil ca pacientul să fie aruncat de pe targă şi să se lovească de obiectele din interiorul maşinii. Mai mult, asistenta a menţionat că cele trei chingi cu care era prevăzută targa ambulanţei au fost strânse la plecarea în cursa spre spital.
 
În final, în deliberări, instanţa a reţinut că pacientul a fost legat în centuri corespunzător în pre-momentul impactului şi că inculpata (asistenta) nu a acţionat în niciun fel asupra chingilor (centurilor). În contextul celor mai sus precizate, magistraţii au dispus achitarea asistentei. În schimb, şoferul acuzat de producerea evenimentului, care a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, a luat doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa nu a fost una definitivă, aceasta fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa. Primul termen în apelul cauzei a fost stabilit în luna septembrie. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii