Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cade! Dă-te, bă, că cade!!!" Peste tot, în Constanţa, se prăbuşeşte ceva (galerie foto)

ro

05 Apr, 2011 02:09 4599 Marime text
deschidere.jpg„Ceea ce am fost şi ce suntem, mâine nu vom mai fi" - Publius Ovidius Naso, Metamorfoze, XV

Cu cât mai triste ar fi fost Tristele lui Ovidiu dacă le-ar fi scris în această epocă a vechii cetăţi Tomis? Cât de trişti suntem noi văzând că oraşul în care trăim este pe cale să se prăbuşească?

Auzim mereu: „Am zece ani de mandat şi nimeni nu mă învaţă cum şi ce să fac", dar nu vedem decât tragicele urmări. Străzile Constanţei se surpă, malurile la fel, iar mândriile de altă dată, clădirile elegante şi înmiresmate de istorie ale Peninsulei, stau să cadă. Nepăsare, neştiinţă sau doar alte interese? Autorităţile locale se trezesc din adormire numai atunci când se întâmplă o tragedie. Iar noi, cei care păşim zilnic pe străzile oraşului, am învăţat, ca un mecanism de autoapărare, să nu mai vedem ruinele. Un imbold morbid ne ia, câteodată, ceaţa de pe ochi. Aşa cum s-a întâmplat acum cu omul care a murit strivit de gardul Cimitirului Central. Dar să ne imaginăm că s-ar fi surpat strada Traian.

Câţi oameni ar fi murit? Că ar fi căzut o bucată din tencuiala neîngrijitului Cazinou. Sau o frântură din geamul spart al unei clădiri pe care primăria şi primarul ei au concesionat-o unor prieteni israelieni. Tocmai atunci când o mamă îşi plimba liniştită copilul pe faleza din faţa celui numit simbolul Constanţei. Cum am fi reacţionat noi, ca entitate, dacă micuţul din căruciorul imaginar ar fi murit strivit de o bucată de... istorie?! Cu aşa simboluri... ce oraş avem? Ne mândrim cu ruine, cu ctitoriri din alte vremuri, cu asfalt care se găureşte peste noapte. Noi ce am realizat, cum am înfrumuseţat oraşul, cum am pus umărul la dezvoltarea lui? Peninsula a devenit parcă un oraş al fantomelor. Te aştepţi ca suflete care nu-şi găsesc liniştea în viaţa de apoi să-ţi sară în faţă şi să-ţi reproşeze că ceea ce a fost odată o casă elegantă, cu stil şi mândrie, acum a devenit o ruină. Treci pe străduţele întortocheate ale oraşului vechi până ajungi la Cazinoul dezolant. Din port, în depărtare, vezi „inima" străzii Traian şi nu ştii dacă în faţă ai porţile Mordorului, malefica cetate din „Stăpânul Inelelor", sau intrarea în măruntaiele Iadului. Ţi-aduci aminte fără să vrei de strada Cărămidari, cea căzută în mare, dar pe care autorităţile locale încă retrocedează terenuri. Mai departe, la Poarta V a Portului, taluzul se surpă şi pare a nu se mai opri din alunecare. Situaţia este identică şi în Faleză Nord, sub nasul consilierilor şi al cartierului lor, sub ochii bogătaşilor oraşului şi al străinilor care vin (cică) să ne înfrumuseţeze ţara. Acolo, marea spală ceea ce a fost odată, pe vremea hulitului Ceauşescu, o frumoasă promenadă.

Da, a căzut gardul cimitirului. A murit un om. Ce se va mai prăbuşi? Şi câţi oameni trebuie să moară pentru a vedea că, de fapt, oraşul se dărâmă?

PS: Neavând pretenţia că am surprins totul, rugăm cititorii să ne trimită imagini şi informaţii cu alte zone în care ceva din Constanţa se prăbuşeşte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • bravo rita !!!!! 05 Apr, 2011 20:43 adevarat ! tara asta a fost praduita si jefuita de 20 de ani de toti mafiotii politruci care se dau chipurile capitalisti.de unde...toti sunt securisti mafioti sau pui de securisti care au conturile burdusite de la taticutii lor fost securisti comunisti.se dau mari ca au bani alde mazare,vali preda (pui de colonel sri care a jefuit tara),nicusor (deasemeni pui de securist ),cand de fapt ei sunt niste cacati cu ochi si hoti la drumul mare.rusine ! astia toti merita adunati intr-o piata,arsi de sus pana jos si DECAPITATI ! RUSINE ORDINARILOR !
  • Sile this Millennium 05 Apr, 2011 13:23 „Ceea ce am fost şi ce suntem, mâine nu vom mai fi" - Publius Ovidius Naso, Metamorfoze, XV Mîine va fi GHETOU pentru sărmani şi nevoiaşi în TOMIS NORD
  • Sile this Millennium 05 Apr, 2011 13:21 O să avem în schimb un GHETTO în TOMIS NORD un distrckt pentru sărmani şi nevoiaşi unii provenţi , construit din CONTEINERE...
  • rita 05 Apr, 2011 10:53 nu este numai clica lui mazare ci si a lui basescu este republica mazare ,basescu,cocosi-udre riti, boci,mise care acum invata sa numere si acum tot prost,au pradat cu retrocedarile intreaga tara si mai ales Cta, Brasovul si multe alte locuri ,speciile umane amintite mai sus trebuiesc legate de limba in piata mare si toti scuipati asta merita luat tot ce au case ,conturi, fabrici .
  • amk 05 Apr, 2011 09:01 Ieri fetita mea s-a plimbat pe faleza si a vrut sa vada interiorul Cazinoului ,(dupa ce i-am spus cum a fost construit,de cine si ce semnificatie are pentru noi constantenii)un paznic a spus ca nu se poate ca totul este o ruina.Imi pun intrebarea cine a avut de castigat de pe urma degradarii Cazinoului si chiar nu mai putem sa redam acest simbol orasului nostru?
  • Razvan 05 Apr, 2011 08:24 In text apare o intrebare: "Nepasare, nestiinta sau doar alte interese?" Raspunsul este in urmatoarea ordine: INCOMPETENTA, NEPASARE SI ALTE INTERESE. Nu inteleg de ce clica care, cica, ar trebui sa aibe grija de orasul Constanta sunt atat de incompetenti si nu pot sa faca nimic. Se bat cu pumnul in piept ca vor bani, dar sunt atat de ingusti la minte ca sa poata sa ii obtina. Puteam sa dezvoltam turismul aratand istoria Constantei (vezi Odessa), numai ca trebuie sa se miste ceva in zona veche a orasului. Coboara turisti de pe vapoarele de croaziera sa vada niste daramaturi, un cazino care sta sa cada, o faleza surpata, multi tigani care le dau ocolul, o piata centrala plina de gropi si de masini care ii claxoneaza cand ajung in piata si multe lucruri mioritice care ne reprezinta. Se pare ca se vrea sa aparem ca niste jegosi in fata celor care ne viziteaza tara. Multa "bafta" celor ingusti la minte si incopetenti care nu sunt in stare de nimic si ajung sa aibe functii de decizie.
  • gigel 05 Apr, 2011 07:49 ar trebui sa ne dea de gandit ce se intampla in ,,republica lui mazare,,!..in mandatul saltimbancului iubitor de papuasi,samba si turism sexual daca nu suntem atenti o sa ne dispara si SPERANTA !!!