Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:00 20 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averea familiei Sturdza de la Constanţa Proces al moştenitorilor principesei Marina Sturdza cu Primarul Municipiului Constanţa şi Municipiul Constanţa

ro

09 Mar, 2020 00:00 4627 Marime text


Constanţa familiilor vechi şi a averilor impresionante deţinute de acestea îşi mai dezvăluie o latură - aceea a luptei duse ani buni prin instanţe de către nobilii oraşului pentru recuperarea proprietăţilor, în temeiul Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Foarte interesant, după cum reiese dintr-un proces al moştenitorilor principesei Marina Sturdza cu Primarul Municipiului Constanţa şi Muncipiul Constanţa prin Primar, solicitările iniţiale formulate în acest caz în baza Legii 10/2001 au fost respinse în timpul fostului primar, Radu Mazăre. De asemenea, interesant este şi faptul că, deşi procesul a fost deschis pe rolul instanţelor în anul 2007, o sentinţă irevocabilă în cauză a fost pronunţată nu mai departe de anul 2018. Suprafeţele revendicate de familia Sturdza se ridică la sute de mii de metri pătraţi, terenurile fiind situate în zona Faleză Sud - Poarta 6 - Viile Noi.
 
Potrivit datelor oficiale, dosarul ce îi priveşte pe moştenitorii Marinei Sturdza are numărul 3689/118/2007. Cauza a fost înregistrată iniţial la instanţă la data de 17 aprilie 2007, fiind soluţionată irevocabil de către Curtea de Apel Constanţa la data de 6 iunie 2018. Lesne de închipuit, pe parcursul judecării procesului, o parte dintre reclamanţii iniţial au murit, iar locul lor în dosar a fost luat de moştenitori, oameni răspândiţi prin toată lumea.
 

40 de reclamanţi
 

Astfel, la momentul de faţă, în cauză figurează nu mai puţin de 13 moştenitori ai Marinei Nicola Sturdza - cetăţeni canadieni, francezi, britanici, olandezi, elveţieni, americani, moştenitori cărora li se adaugă mai multe asociaţii de binefacere, acestea beneficiind de drepturi tot în numele Marinei Nicola Sturdza. Acestea sunt Hope and Homes for Children, cu sediul în Marea Britanie, Fundaţia Fara, Fundaţia Hospice Casa Speranţei, Fundaţia Pro Patrimonio, Fundaţia Sfântul Dimitrie. În total, procesul numără 40 de reclamanţi, de partea opusă situându-se, în calitate de pârâţi, Primarul Municipiului Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar.
 
Potrivit hotărârii Tribunalului Constanţa, document disponibil pe portalul Jurisprudenţei, www.rolii.ro, în anul 2007, Ion C.C. Sturdza şi Ion C. Sturdza au contestat la instanţă Dispoziţia nr. 597/21.03.2007 a Primarului Municipiului Constanţa (la vremea respectivă, funcţia era deţinută de Radu Mazăre). Prin actul contestat, fuseseră respinse notificările formulate în baza Legii 10/2001 privind restituirea în natură a terenului în suprafaţă de 327.312 mp, situat în Constanţa, în zonele Viile Noi, Constanţa Sud Poarta 6 Port Constanţa, dar şi a terenului de 321.3000 mp situat tot în Constanţa, în apropierea primei suprafeţe revendicate.
 

Au răspuns solicitărilor Primăriei

 
Astfel, conform documentului citat, în motivarea contestaţiei se arată că cererea de restituire în natură a terenului în suprafaţă de 327.312 mp (notificare din 15 iunie 2001) a fost respinsă pe motiv că aceasta nu face obiectul prevederilor Legii 10/2001. Totodată, cea de-a doua cerere de restituire în natură a terenului de 321.300 mp (notificare tot din 15 iunie 2001) a fost respinsă pentru lipsă acte în conformitate cu dispoziţiile art. 23 din Legea nr. 10/2001 republicată.
 
În hotărârea instanţei se arată că „reclamanţii susţin că dispoziţia atacată este nelegală întrucât au răspuns la adresa nr.xxxxx/09.08.2006 emisă de Primăria Constanţa - Serviciul Administraţia Publică Locală şi Serviciul Juridic, prin care se solicita completarea notificărilor cu acte din care să reiasă situaţia juridică a terenului revendicat, respectiv dacă se află în extravilanul sau intravilanul localităţii la momentul preluării, prin adresa nr. 510.246/15.08.2006, primită pe data de 22.08.2006 de Primărie conform confirmării de primire, la care au anexat actele solicitate de Primărie“.
 
În acelaşi document al Tribunalului se arată că, la momentul desfăşurării procesului la această instanţă, nici Primarul Municipiului Constanţa, nici Municipiul Constanţa prin Primar nu au depus întâmpinare.
 
După ce au analizat toate actele de la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului au arătat că Dispoziţia nr.597/28.02.2007 emisă de Primarul Municipiului Constanţa în procedura Legii nr.10/2001 este nelegală şi au decis anularea acesteia.


 

Acţiunea, admisă în instanţă
 

Pe cale de consecinţă, Tribunalul a admis în parte acţiunea reprezentanţilor familiei Sturdza şi a decis obligarea Primarului Municipiului Constanţa „să emită decizie prin care să propună reclamanţilor acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte, în condiţiile Legii nr.165/2013 privind unele măsuri pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, pentru imobilul compus din teren în suprafaţă de 483.304 mp identificat în raportul de expertiză tehnică judiciară ca făcând parte din (...) identificate în zona cartierelor Km 4-5 şi Faleză Sud (...) şi să înainteze decizia, împreună cu documentaţia aferentă, Secretariatului Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor“.
 
Decizia fusese pronunţată în luna noiembrie 2016 şi a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa atât de către reclamanţi, cât şi de municipalitate.
 
După aproape alţi doi ani de proces, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au admis recursul reclamanţilor, moştenitori ai familiei Sturdza. Pe cale de consecinţă, instanţa a decis completarea suprafeţei restituite. În hotărârea Curţii se arată că instanţa de apel „modifică în parte sentinţa civilă recurată nr. (...) în sensul că: Dispune restituirea în natură a suprafeţei de teren de 41.599 mp, reprezentând lot 28, situat în zona Faleză Sud, localitatea Constanţa, identificat în anexa nr. 37 a raportului de expertiză (...)“.
 
Hotărârea Curţii de Apel Constanţa a fost pronunţată, aşa cum am menţionat anterior, la data de 6 iunie 2018, fiind irevocabilă. Procesul, început în anul 2007, avea la bază notificările formulate încă din anul 2001 pentru terenurile ce au aparţinut familiei Sturdza.
 
Citeşte şi:
 

Cum a murit prinţul Cantacuzino. Se judeca pentru moştenirea din Constanţa cu Primăria. Ce s-a întâmplat cu dosarul


Casa Regală a României, în doliu. A murit Prinţesa Marina Sturdza

Ti-a placut articolul?

Comentarii