Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:01 03 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, acțiune surprinzătoare la Înalta Curte! Este vizat unul dintre dosarele lui Radu Mazăre!

ro

13 Jun, 2020 00:00 2878 Marime text
  • DNA Constanța, prin procurorul șef Andrei Bodean, solicită strămutarea unui dosar judecat de șefii Curții de Apel Constanța.
  • În primă instanță, Radu Mazăre a fost condamnat de Tribunalul Constanța, la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare.
  • Cererea de strămutare va fi analizată de Înalta Curte pe data de 25 iunie. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, mișcare surprinzătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție a României! Potrivit datelor oficiale, DNA Constanța, prin procurorul șef Andrei Bodean, le solicită magistraților Curții Supreme strămutarea la o altă instanță a dosarului în care Radu Mazăre a fost condamnat de Tribunalul Constanța, în primă instanţă, la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare (2310/118/2015). Tot în prezenta cauză, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, a luat tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare.
 
În prezent, dosarul 2310/118/2015 se află pe rolul Curții de Apel Constanța, fiind în atenția completului alcătuit din judecătorii Marius Cristian Epure (președintele Curții de Apel Constanța) și Adriana Ispas (vicepreședintele Curții de Apel Constanța). De precizat că, zilele trecute, judecătorii constănțeni Marius Cristian Epure și Adriana Ispas i-au respins fostului primar cererea privind transferul temporar în Republica Madagascar. Noul termen al acestui proces a fost stabilit pentru luna viitoare.
 
Revenind la dosarul privind cererea de strămutare (1360/1/2020), acesta a fost înregistrat pe rolul Secţiei Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României pe data de 11 iunie. Petent este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa privind pe inculpatul Mazăre Radu Ştefan șa. Primul termen a fost stabilit pentru data de 25 iunie.
 
 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/mp, a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 mp, situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ-teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
 
La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 mp şi 502,81 mp, aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 de euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
 
Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 mp teren, situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina.
 

„Terenul transferat“

 
La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei-Moscu Sorina-Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 mp, cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală.

 
Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate de aceeaşi inculpată.
 
Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri.
 
După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008 (comunicat 271/VIII/3 şi 28 octombrie 2008), împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86, alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.
 

„Omisiune“
 

În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. 20821/20.11.2008) şi până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ştiinţă, nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum şi un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseşte, în prezent, fără drept cele două imobile“.
 
Instanţa a dispus achitarea lui Mazăre pentru „săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 în referire la art. 297 alin.1 C.p. (fapta privind predarea a două terenuri situate pe strada I.L. Caragiale, zona bl. L53A - L94 către proprietarul lor Greavu Sorin Constantin)“, în baza art. 396 alin. 5 în ref. la art. 16 alin. 1 lit. b teza întâi C.p.p. şi la Decizia nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale.
 
În prezent, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
 
Citește și
 
Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar! Ce răspuns i-au dat judecătorii constănțeni Marius Cristian Epure și Adriana Ispas

Procesul lui Radu Mazăre, de la Curtea de Apel Constanța, amânat pentru luna viitoare

Recurs al Academiei Române , în dosarul hectarelor din Km4-5, anulate de Radu Mazăre prin dispoziție de primar
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii