Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ai stat în celulă pe nedrept? Să-ţi fie de bine! Cum se ajunge la puşcărie din eroare

ro

21 May, 2013 00:00 3233 Marime text
Instanţa de judecată a decis că privarea de libertate a produs un prejudiciu celor două persoane 

Doi cetăţeni din Constanţa vor fi despăgubiţi de statul român după ce au stat, dintr-o eroare, în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Poarta Albă  timp de aproximativ trei luni. Ştefan Bleambă, posesorul unui certificat de handicapat, şi Sefica Iasim, de circa 60 de ani, au fost judecaţi de magistraţii Tribunalului Constanţa într-un dosar ce a avut ca obiect „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup”. Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Bleambă şi Iasim ar fi făcut parte dintr-o amplă grupare infracţională ce s-ar fi ocupat de şantajarea unor afacerişti din Turcia. Iniţial, Ştefan Bleambă şi Sefica Iasim au cerut judecătorilor obligarea Statului  Român prin Ministerul Finanţelor Publice prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa la plata unei rente viagere în cuantum de 300 de lei lunar ori plata sumei de 100 de euro/zi de penitenciar, în echivalent în lei, la data plăţii, cu titlul de daune morale, pentru prejudiciul nepatrimonial suferit ca urmare a privării de libertate în mod nelegal.    

Concret, prin intermediul sentinţei penale nr. 233 din 26 iulie 2010, pronunţată de Tribunalul Constanţa, în dosarul cu numărul 4770/118/2009, având ca obiect „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup”, Ştefan Bleambă şi Sefica Iasim au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare. Prin decizia penală numărul 25 din 7 martie 2011, Curtea de Apel Constanţa a dispus suspendarea pedepselor inculpaţilor Bleambă şi Iasim, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de cinci ani, pentru fiecare dintre cei doi. Ulterior, prin decizia penală nr. 3836 din 28 septembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis recursul declarat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Constanţa, menţinând decizia Tribunalului Constanţa. Decizia Curţii Supreme de Justiţie nu-i viza însă şi pe inculpaţii Ştefan Bleambă şi Sefica Iasim. Acest „mic” aspect a trecut nesesizat şi a făcut ca cei doi cetăţeni să fie trimişi în spatele gratiilor. La data de 31 septembrie 2011, Tribunalul Constanţa, ca instanţă de executare, a procedat la emiterea mandatelor de executare a pedepselor date în dosarul 4770/118/2009. Atunci, Ştefan Bleambă şi Sefica Iasim au fost duşi în spatele gratiilor, iar la scurt timp cei doi condamnaţi au cerut lămuriri Înaltei Curţi cu privire la înţelesul deciziei penale 3836 din 28 septembrie 2010. Prin adresa din data de 9 ianuarie 2012, Curtea Supremă a precizat că decizia cu numărul 3836 nu i-a vizat pe inculpaţii Ştefan Bleambă şi Sefica Iasim. Altfel spus, magistraţii din capitală le-au comunicat celor doi condamnaţi că au fost încarceraţi din greşeală.

Oprobriu public

Ulterior, judecătorii din Constanţa au admis contestaţia la executare formulată de Ştefan Bleambă şi de Sefica Iasim, deţinuţi în Penitenciarul Poarta Albă. Pe cale de consecinţă, cei doi au fost eliberaţi, după ce au fost privaţi de libertate săptămâni bune, mandatele de executare fiind anulate la data de 20 ianuarie 2012. „Cu privire la prejudiciul moral, reţinem că detenţia nelegală a reclamanţilor pe o perioadă de trei luni - Bleambă Ştefan şi două luni şi 20 de zile - Iasim Sefica, în baza unor mandate de executare emise în data de 31.10.2011 şi anulate la data de 20.01.2012, a fost de natură, prin sine, a le crea un prejudiciu de imagine, constând în oprobriul public resimţit de reclamanţi în stare de detenţie”, potrivit deciziei magistraţilor. Faţă de considerentele reţinute, Tribunalul Constanţa a decis acordarea reclamanţilor a unei indemnizaţii de satisfacţie în cuantum de câte 500 de euro, în echivalent în lei la data plăţii, reprezentând prejudiciu moral suferit prin privare de libertate în mod nelegal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii