Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:28 25 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio, Puppy Vet, bun găsit, Green Life Recycling! Câinii fără stăpân, daţi de Primăria Constanţa pe mâinile unei foste angajate (documente)

ro

01 Jun, 2016 00:00 11373 Marime text
După ce afacerea „Câinele fără stăpân“ a ieşit din mâinile firmei Puppy Vet, cea care a avut până în primăvara acestui an contract cu municipalitatea pentru serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanţa, iubitorii de animale au crezut că pot răsufla uşuraţi. Se pare însă că nu va fi aşa.
 

Recent, Primăria a anunţat că a încheiat cu firma SC Green Recycling SRL un contract privind achiziţia serviciului de capturare, transport, adăpostire şi alte operaţiuni veterinare pentru câinii fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanţa. Firma câştigătoare este controlată de o fostă angajată a Primăriei Constanţa, după cum vom prezenta în cele ce urmează.
 
Deşi au avut loc mai multe runde de dezbateri şi negocieri în ultimele luni între societatea civilă şi municipalitate, Primăria Constanţa pare că face aceste întâlniri doar de dragul de a le face, părerile participanţilor fiind prea puţin luate în seamă.
 
În luna februarie a fost organizată cea mai mare dezbatere de acest fel între administraţia publică locală şi iubitorii de animale. Cei din urmă au spus că vor ca municipalitatea să înfiinţeze un serviciu propriu de gestionare a câinilor fără stăpâni, de care să se ocupe angajaţi ai Primăriei împreună cu voluntari. Încă de la începutul dezbaterii, Primăria Constanţa şi-a manifestat intenţia, prin vocea directorului executiv al Direcţiei Servicii Publice, Mădălina Vascu Laciu, de a găsi o societate care să se ocupe de administrarea adăpostului public, de transportul, sterilizarea, deparazitarea, îngrijirea şi adopţia câinilor, cât şi de promovarea adopţiei, constatarea contravenţiilor şi sancţionarea lor, în baza unor contracte de prestări servicii. Ceea ce a şi făcut între timp. Astfel, a luat naştere acest contract între Primăria Constanţa şi SC Green Recycling SRL, o firmă din Ovidiu care, până nu demult, se ocupa de reciclare. Acum va „recicla“ câini fără stăpân şi, din câte se pare, va folosi aceleaşi maşini pe care le utiliza la transportul materialelor reciclabile pentru transportul patrupedelor.
 
Încă din februarie, municipalitatea anunţa că pentru gestionarea câinilor fără stăpân a pregătit un buget anual de 1.300.000 de lei, cu TVA, pentru a acoperi toate costurile ce implică transportul şi îngrijirea bietelor animale, inclusiv plata angajaţilor serviciului de ecarisaj. La penultima şedinţă a Consiliului Local Municipal a fost votat regulamentul de funcţionare şi organizare a unui serviciu care să se ocupe de câinii fără stăpân din municipiul Constanţa, prin gestiune directă.
 
Cine este deci firma care se va ocupa de capturarea, transportul, adăpostirea şi îngrijirea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanţa?
 
Potrivit datelor la zi de la Registrul Comerţului, Green Recycling SRL a fost înfiinţată în anul 2006, avându-i ca asociaţi pe Maria Carmen Bucur, născută în ianuarie 1967, care deţine 80% dintre părţile sociale, fiind totodată şi administrator, şi pe Alice şi Antonio Andruşcă, născuţi în 1989, respectiv 1993, care deţin împreună diferenţa de 20 de procente. Firma desfăşoară „activităţi veterinare“, dar şi „ecarisaj, pensiune animale“.
 
La o simplă căutare pe Google, vedem că în anul 2011 o anume Maria Carmen Andruşcă (actuală Bucur) depunea o declaraţie de avere în calitate de şef Serviciu în cadrul Primăriei Constanţa. Aceasta declara că deţine mai multe bunuri mobile alături de Adrian Andruşcă, iar la capitolul venituri erau menţionate o alocaţie de elev a lui Antonio Andruşcă şi un salariu obţinut de Alice Andruşcă. În ceea ce priveşte declaraţia de interese, aceasta menţiona doar calitatea de membru de sindicat.
 
Facem menţiunea că am încercat să obţinem un punct de vedere oficial, dar şi o confirmare a faptului că firma Green Life Recicling este deţinută de aceeaşi fostă angajată a Primăriei Constanţa, însă la numărul de telefon de contact de pe fişa de la Registrul Comerţului ne-a răspuns reprezentantul unei alte societăţi, tot din Ovidiu.
 
Potrivit datelor din Monitorul Oficial, în anul 2006, firma a fost înfiinţată de Adrian Andruşcă şi Gheorghe Bucur, având sediul social la Medgidia. Firma avea ca domeniu de activitate „recuperarea deşeurilor şi resturilor nemetalice reciclabile“. În 2011, firma şi-a mutat sediul în Ovidiu, la actuala adresă. În anul 2013, cei doi fondatori ai firmei o cooptează pe Maria Carmen Andruşcă, iar Gheorghe Bucur se retrage din firmă. În iulie 2014, Adrian şi Maria Carmen Andruşcă decid ca primul să se retragă din firmă, locul său fiind luat de nou-cooptatul asociat, Antonio, care ajunge să deţină 4,55% din firmă, în timp ce mama sa avea 95,4%.
 
Cei doi decid să o coopteze în firmă pe Alice Andruşcă. Maria Carmen Andruşcă se retrage astfel din societate, cesionându-şi părţile sociale către fiul Antonio, care a fost numit administrator în noiembrie 2014. Câteva zile mai târziu, în decembrie 2014, Maria Carmen revine în firmă cu numele de Bucur, venind cu un aport social de 1.400 de lei şi devenind astfel asociat majoritar. De asemenea, ea fost repusă în funcţia de administrator.
 
Potrivit datelor financiare ale firmei, Green Life Recycling declara la finele lui 2014 pierderi de 43.257 de lei, raportate la o cifră de afaceri de 320.953 de lei şi având 15 salariaţi.
 
Potrivit datelor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, firma a făcut de mult demersurile necesare înfiinţării ca societate ce desfăşoară activităţi veterinare. Astfel, în martie 2012 apărea ca iniţiator al unui PUZ pentru „amenajare pensiune, cimitir, şcoală de dresaj, incinerator universal animale“ şi introducere în intravilan a terenului pentru care s-a studiat zona. În septembrie 2014, aceeaşi firmă se apuca de amenajarea halei existentă şi schimbarea destinaţiei, din depozitare, în adăpost animale fără stăpân.
 
Revenind la declaraţia de avere a Mariei Carmen Bucur, fostă Andruşcă, cea mai recentă datează din anul 2013, aşadar, dinainte de a intra în firmă. Potrivit acestui document, disponibil pe ANI, Maria Carmen Bucur, şef Serviciu în cadrul Primăriei Constanţa, declara că deţine, alături de Adrian Andruşcă, un teren agricol la Agigea şi două extravilane la Ovidiu şi la Bran. De asemenea, mai avea şi un apartament în Constanţa, două case de locuit la Ovidiu şi în Ilfov şi o casă de vacanţă la Slava Cercheză.
 
În ceea ce priveşte veniturile încasate în anul fiscal anterior… ceaţă totală. Nu este menţionată nicio sumă, în schimb, declară că a încasat salariu de la Primăria Constanţa şi de la Universitatea „Tomis“ Constanţa. Soţul, Adrian Andruşcă, a încasat salariu, diurnă şi dividende de la o societate şi printr-un contract de navigator. Fiica, Alice Andruşcă, a obţinut salariu „conform fişei fiscale“, iar fiul, Antonio Anduşcă, student şi salariat, a încasat, de asemenea, un salariu, conform fişei fiscale. Şi în acest an, declaraţia de interese era goală, fiind menţionată doar calitatea de membru de sindicat.

Citeşte şi

De la Biobaza Constanţa: Totul despre firma implicată în drama căţelului Bursuc, ajunsă în presa internaţională (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lotti Gauvain 28 Dec, 2017 16:55 let the dogs free. Dont burn them alive. Give them food and water. stop this terror. The whole world is shocked about your handling with this poor dogs!