Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

29 de copii, pe patul de spital. Complexul Comorova, amendat Directorul DSP Constanţa - „E primul focar de toxiinfecţie alimentară colectivă pe litoral“ (galerie foto)

ro

18 Aug, 2015 00:00 4603 Marime text
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa au intrat în alertă, ieri-dimineaţă, după ce 29 de copii cazaţi la Complexul Comorova, care aparţine Universităţii Bioterra, au ajuns pe patul de spital.
 
22 de copii au ajuns la Spitalul Municipal Mangalia, iar șapte, la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa, după ce, duminică, la prânz, au mâncat ciorbă de legume cu carne de pui, dreasă cu ou, și cartofi țărănești cu mușchiuleț de porc. „Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a declanşat investigaţia epidemiologică în focarul de toxiinfecţie alimentară de la tabăra de excelenţă organizată de Fundaţia Bioterra în staţiunea Comorova. O echipă a Serviciului de Control în Sănătate Publică a ajuns la Comorova, pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare. Inspectorii au recoltat probe biologice de la personal, probe din alimente şi salubrităţi alimentare. O altă echipă s-a deplasat la Spitalul Municipal Mangalia, iar alta, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. În tabără sunt cazaţi 293 de copii, dintre care au prezentat simptomatologie digestivă 29, cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani. Copiii acuzau crampe abdominale, greţuri, vărsături, trei au avut subfebrilitate, iar alţi trei au prezentat scaune diareice. Dintre cei 29 de copii, 22 s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Mangalia, iar şapte, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa. Dintre cei şapte, şase au fost îndrumaţi şi internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa“, a declarat, ieri, în contextul unei conferinţe de presă, dr. Ibram Suzan, şef Compartiment Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul DSP.
 
Debutul bolii digestive s-a produs la aproximativ 60 de minute după masa de prânz, care a fost compusă din ciorbă de legume cu carne de pui, dreasă cu ou, şi cartofi ţărăneşti la cuptor cu muşchiuleţ de porc. „Evoluţia sub tratament cu antispastice, antiemetice şi perfuzii endovenoase a fost favorabilă, astfel că, în prezent, dintre cei 29 de copii cu spitalizare de zi şi internaţi, au rămas internaţi doar doi, la Spitalul Clinic de Boli infecţioase Constanţa. Grupul de copii urma să se afle în tabără până pe data de 20 august“, a adăugat dr. Ibram Suzan.

Primele nereguli şi sancţiuni

La rândul său, directorul executiv adjunct pe probleme de sănătate publică din cadrul DSP, dr. Ramona Iliuță, a precizat că echipele direcţiei au depistat și câteva nereguli la Complexul Comorova din Neptun. „Personalul din blocul alimentar nu avea controlul medical efectuat la zi. Mai mult, nu era efectuat triajul epidemiologic zilnic. Motiv pentru care vor fi aplicate sancțiuni care constau într-o amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei“, a declarat Ramona Iliuță. Aceasta a mai spus că au fost aplicate măsuri de supraveghere asupra Complexului Comorova.

Amendat cu 40.000 de lei

Ieri, în urma unui control, inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au decis să sisteze activitatea blocului alimentar din cadrul Complexului Comorova, până la remedierea deficienţelor constatate. „Complexul a fost sancţionat cu 40.000 de lei. Au fost depistate mai multe nereguli: produse depozitate necorespunzător, produse fără elemente de identificare şi fără documente de provenienţă. Ca măsură suplimentară, a fost sistată activitatea blocului alimentar, până la remedierea celor constatate“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Paul Anghel, directorul general al Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC. „Acesta este primul focar de toxiinfecţie alimentară colectivă pe litoral“, a anunţat directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor.

Ce spun reprezentanţii Complexului Comorova

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Complexului Comorova au declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că se confruntă cu primul incident de acest fel. „Am avut deja patru controale. Nu am avut niciodată astfel de evenimente. Vom vedea ce vor spune rezultatele probelor prelevate“, ne-a explicat Maria Degeratu. Aceasta a precizat că tabăra de copii cu pricina este organizată de Primăria Bucureşti.
 
Complexul Comorova aparţine Universităţii Bioterra Bucureşti, o instituţie privată de învăţământ superior şi de cercetare care s-a constituit în cadrul Fundaţiei Universităţii Bioterra Bucureşti. Fundaţia a fost înfiinţată şi a devenit persoană juridică non-profit pe baza actului constitutiv şi a statutului propriu din data de 19 mai 1994, prin sentinţa civilă nr. 88/1994 a Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, rămasă definitivă. În prezent, funcţionează potrivit OG nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aşa cum a fost modificată. Membrii fondatori sunt: preşedinte - Ion Nicolae, vicepreşedinte - Neculai Pătraşcu, secretar general - Nicolaie Georgescu, membri - Marian Nicolae şi Mariana Daniela Marica.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii