Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” îi invită pe constănțeni la operă, în acest weekend

ro

11 Mar, 2023 16:06 1297 Marime text
  • Opera „Carmen” a fost compusă de Georges Bizet, pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halevy, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimee
  • Durata spectacolului „Carmen” este de trei ore, cu trei pauze
  • Prețul biletelor este cuprins între 10-50 de lei

Duminică, 12 martie 2023, începând cu ora 19:00, publicul poate asista la opera „Carmen”, în incinta Sălii Teatrului.

Opera „Carmen” a fost compusă de Georges Bizet, pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halevy, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimee.

Premiera mondială a operei a fost la Paris, la „Opera Comique”, pe 3 martie 1875.
 
Durata spectacolului „Carmen” este de trei ore, cu trei pauze.

Este împărțită în patru acte.

Redăm mai jos rezumatul fiecăruia în parte, după cum se arată pe site-ul TNOB.


Actul I

Într-o piață din Sevilla, soldații se amuză pe seama trecătorilor. Le trezește interesul frumoasa Micaëla, o tânără de la țară, venită să-și caute iubitul, pe Don José. Apar muncitoarele de la manufactura de tabac. Între ele se remarcă senzuala Carmen, care încearcă să-l provoace pe Don José. Intâlnirea Micaëlei cu Don José prilejuiește rememorarea amintirilor legate de satul lor natal. La manufactură izbucnește un scandal, ce culminează cu arestarea lui Carmen. Ea îl vrăjește pe Don José și, în schimbul promisiunilor de a-l reîntâlni, acesta o ajută să fugă.
 

Actul II

La hanul lui Lilas Pastia se întâlnesc, pentru a petrece, țigani și contrabandiști. Apariția toreadorului Escamillo le stârnește entuziasmul. Cucerit de farmecul frumoasei Carmen, Escamillo îi propune sa-l urmeze; ea îl așteapta însa pe iubitul ei, Don José. Acesta vine, iar Carmen cântă și dansează pentru el. Conjunctura nu-i permite lui Don José să se mai întoarcă la garnizoană, fiind nevoit să se alăture contrabandiștilor.
 

Actul III

Don José regretă că a dezertat, constatând, în plus, că nici Carmen nu-l mai iubeste. Aceasta îsi ghiceste în cărți, de unde afla că va muri curând. Micaëla îi aduce lui Don José vestea iminentei morți a mamei sale. El va trebui să plece, chinuit însă de gândul că, între timp, Carmen se îndrăgostise de Escamillo.
 

Actul IV

Înainte de începerea coridei, Carmen și Escamillo își mărturisesc iubirea, în timp ce Don José, ascuns, îi urmărește. Cu toate insistențele lui Don José, Carmen refuză categoric să-l urmeze, iar el, înnebunit de gelozie, o ucide.

În distribuție îi regăsim pe Răsvana Cernat (regia artistică), Eugenia Tărășescu Jianu (scenografia) și Mihail Motovilov (coregrafia).

 
Soliștii sunt: Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Daniel Pop, Laura Eftimie, Iulian Bratu, Mădălin Băldău, Mihaela Ionescu, Stela Sîrbu, Leonard Bernard și Marius Eftimie.
 
Conducerea muzicală este asigurată de Tiberiu Dragoș Oprea, iar maestrului corului este Adrian Stanache.

Prețul biletelor este cuprins între 10-50 de lei.


Citește și:

Primăvara începe cu un recital la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța. Ce alte evenimente poate vedea publicul în luna martie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii