Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române a declanșat Operațiunea „2024-Anul contraamiral Horia Macellariu în Forțele Navale Române” (GALERIE FOTO)

ro

10 May, 2024 15:51 679 Marime text
Foto: Facebook Muzeul Național al Marinei Române

Muzeul Național al Marinei Române a anunțat că declanșează Operațiunea „2024-Anul contraamiral Horia Macellariu în Forțele Navale Române”.
 
„În 2024 se împlinesc 130 de ani de la nașterea unei figuri emblematice pentru Marina României, contraamiralul Horia Macellariu, 35 de ani de la trecerea lui în neființă, dar și 80 de ani de la unele dintre cele mai semnficative evenimente ale contribuției Marinei la cel de Al Doilea Război Mondial la care ofițerul a participat direct - Operația „60.000”, încetarea ostilităților cu Națiuniile Unite din 23 august 1944 și preluarea abuzivă a navelor române de către U.R.S.S.”, precizează reprezentanții M.N.M.R în postarea de pe Facebook.
 
Astăzi, 10 mai 2024, de la ora 09:00, în salonul expozițional CLIO al Muzeului Național al Marinei Române, a debutat programul cultural „2024-Anul contraamiral Horia Macellariu în Forțele Navale Române”. Cu această ocazie MNMR, alături de Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”, Flotila 56 Fregate, care poartă numele onorific al contraamiralului și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, au organizat o triplă activitate în cinstea unuia dintre cei mai importanți marinari ai României - contraamiralul Horia Macellariu.
 
„După cuvântul de deschidere din partea gazdelor, oferit de domnul căpitan comandor Dan-Mihai Gugeanu, domnul contraamiral Cornel-Eugen Cojocaru, comandantul Flotei, a trecut în revistă cariera strălucită a contraamiralului Macellariu în Marina României. Doamna dr. Andreea Croitoru, șefa Secției Istorie din MNMR, a prezentat apoi modulul expozițional compus din obiecte personale, elemente de uniformă, ordine și medalii, documente care au aparținut toate contraamiralului Macellariu, precum și extrase din memoriul său militar. Un episod foarte emoționant a fost prilejuit de citarea mesajului de mulțumire, aparținând contraamiralului Horia Macellariu, notat în Cartea de Onoare a muzeului, cu ocazia vizitei sale din anul 1975. Cel de-al doilea element al manifestării a constat într-o expunere a domnului dr. Dan-Dragoș Sichigea, Șeful Secției Cercetare și Documentare din MNMR, care s-a concentrat pe unele detalii din activitatea contraamiralului Macellariu în diferitele funcții ocupate, de la cele mai mici grade și până la comanda Forțelor Navale Maritime. Nu în cele din urmă, reprezentanții Monetăriei Statului au lansat oficial cea mai recentă medalie din emisiunea monetară pe anul 2024 - „130 de ani de la naștere - Contraamiral Horia Macellariu”.
Și fiindcă una dintre misiunile de căpătâi ale muzeului este transmiterea tradițiilor și valorilor marinărești către generațiile tinere, ne bucurăm în mod deosebit de participarea în rândul publicului a tinerilor elevi și studenți de la instituțiile de învățământ militar de marină”, mai menționează cei de la muzeu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii