Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. Slujbă de anticiparea hramului la Mănăstirea de la Crucea-județul Constanța

ro

02 Aug, 2020 06:50 3519 Marime text
Pe data de 7 august, Biserica Ortodoxă Română o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, ocrotitoarea mănăstirii din apropierea localității constănțene Crucea.
 
Astfel, astăzi, 2 august, începând cu ora 08.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia aici Sfânta Liturghie, ca anticipare a hramului, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

 
Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut în localitatea Vânători, în judeţul Neamţ, pe la anul 1650 şi a fost, în tinereţe, căsătorită.

Deoarece nu aveau copii, la vârsta de 30 de ani, împreună cu soțul ei au hotărât să intre în monahism. Astfel, Teodora s-a călugărit la schitul Vărzăreşti din Vrancea.
 
Din cauza unei invazii otomane, stareţa mănăstirii s-a refugiat împreună cu Teodora şi cu alte maici într-un loc mai retras, unde au vieţuit timp de 10 ani, apoi Teodora s-a mutat în apropierea schitului Sihăstria.

Armatele turceşti au ajuns şi aici, iar Teodora s-a ascuns într-o peşteră, cunoscută astăzi drept Peştera Cuvioasei Teodora, din apropierea schitului Sihla (construit între anii 1730-1763, în cinstea cuvioasei, când peştera a ajuns loc de pelerinaj).

În anul 1856, sfintele moaşte ale cuvioasei au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde se află şi astăzi. Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a fost canonizată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992.

Tot astăzi, 2 august, de la ora 20.00, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți locul pe care va fi construită clopotnița bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Techirghiol.
 
Sursa foto: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii