Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:51 30 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 104 ani de la ocuparea Constanței de către trupele germano-bulgare

ro

22 Oct, 2020 13:03 2808 Marime textData de 9 octombrie/22 octombrie rămâne în istoria Constanţei drept o dată înscrisă cu negru.

Este momentul în care, în anul 1916, în plină desfășurare a Primului Război Mondial, Constanța este ocupată de trupele germano-bulgare.

Anul acesta, se împlinesc 104 ani de la momentul căderii Constanței în mâinile trupelor germano-bulgare.

Istoricii spun că barbariile la care au fost supuși locuitorii orașului de la mare nemafiind cunoscută anterior pe aceste meleaguri.

În timpul regimului, Constanța a reprezentat o sursă continuă de materii prime pentru trupele germano-bulgare.

Se arată în documentele vremii, citate pe Techirghiol.com, că:

„«Scopul principal»„ al prezenţei etapelor germane în Dobrogea era procurarea de cereale şi de materii prime pentru industrie, mai ales pentru cea de războiu. Din oraşul Constanţa Turcii, după tratat, trebuiau să încarce 33.000 tone de cereale; iar grânele din provincie erau destinate să acopere nevoile armatei a treia bulgare şi numai prisosul să se dea Turcilor. In Constanţa Bulgarii făcură mari dificultăţi, aducând învinuirea că Turcii încarcă mai multe cereale decât li se cuvine; prin sate ei deveniră din ce în ce mai nervoşi, acuzând pe Germani că transportă pe Dunăre· şi în vagoane cereale pentru ei. ·spre a dovedi lipsa de temeiu a acestor bănueli, Germanii acordară, in cele din urmă, Bulgarilor posibilitatea de a le controla transporturile“


Ocupația germano-turco-bulgară în Constanța a durat din 22 octombrie 1916 până la înfrângerea Bulgariei, în septembrie 1918.

Explicație foto: Soldați germani în Constanța, la Statuia lui Ovidiu

Sursa foto: Techirghiol.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii