Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scenele constănțene se pregătesc de reîntâlnirea cu publicul

ro

11 Sep, 2018 00:00 2132 Marime text
Este știut faptul că, odată cu primul clopoțel, instituțiile teatrale pregătesc agenda pentru a reveni în programul de timp liber al spectatorilor constănțeni.

Opereta „My Fair Lady“ a deschis stagiunea la Teatrul „Oleg Danovski“

După o vară nu tocmai cu „parfum“ de vacanță, în week-end-ul tocmai încheiat, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ a deschis stagiunea de toamnă cu opereta „My Fair Lady“ (pe 9 septembrie) pe care urmează să o prezinte și la Târgu Mureș sâmbătă, 15 septembrie.
 
Artiștii constănțeni vor reveni în fața melomanilor de acasă sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 19, cu baletul „Don Pasquale“ de G. Donizetti, în regia artistică a Luciei Cicoară Drăgan și scenografia Eugeniei Tărășescu Jianu. Soliști: Orest Pîslariu (București), Marius Eftimie, Doru Iftene, Smaranda Drăghici, Laurențiu Severin, Ștefan Lepădatu, Cezar Gribinic, Daiana Gavrilescu, Mihaela Tănase, Adrian Renea.

„Motanul Încălțat“, față-n față cu primii spectatori 

Tot duminică, 9 septembrie, a deschis stagiunea de toamnă și Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare“, cu spectacolul „Motanul Încălțat“. Vineri, 14 septembrie, de la ora 11, va fi oferit micilor spectatori, la sediu, spectacolul „Elefănțelul curios“, urmând ca duminică, 16 septembrie, de la ora 11, la Pavilionul Expozițional, actorii păpușari să fie prezenți cu reprezentația „Rățușca cea urâtă“, adaptare după H.Ch. Andersen,

Spectacol în dialect aromân, în pre-stagiune 

De asemenea, Teatrul de Stat Constanța a prezentat sâmbătă, 8 septembrie, premiera „Năpasta“, înainte de debutul oficial al stagiunii, care va avea loc la începutul lunii octombrie. Este vorba despre un spectacol-eveniment, o manifestare a aromânilor cuprinsă în cadrul Zilelor culturii aromâne. Spectacolul, după piesa „Năpasta”, de Ion Luca Caragiale, care a fost montat de regizorul Daniel Grigore - Simion, a fost jucat în dialectul aromân, urmând ca în stagiune să fie prezentat și varianta în limba română.
 
Năpasta este singura dramă scrisă de Caragiale și ultima piesă a marelui dramaturg român. În epoca în care a fost scrisă și reprezentată, a iscat multe polemici și controverse, condeiele mari ale epocii pronunțându-se fie foarte elogios (N. Iorga, C. Dobrogeanu-Gherea), fie extrem de critic (Paul Zarifopol, Pompiliu Constantinescu) în privința acestei piese.
 
Cele patru personaje au fost interpretate de Irina Enache - Anca, Tani Ștefu - Dragomir, Andrei Nicolae Stroescu - Gheorghe, Haralambie Gromoșteanu - Ion. Scenografia este semnată de Romulus Boicu.

La Casa de Cultură - premiera spectacolului „Actrițele“ 

Pentru luna octombrie, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța are prevăzute până la această oră opt spectacole. Primul este programat pe 7 octombrie, de la ora 19, și va fi o premieră cu o distribuție de excepție. „Actrițele“, în regia lui Cristian Ioan, vor fi întruchipate de Florina Cercel, Carmen Tănase, Dana Dogaru, Anca Dinicu.
 
Iată ce declara regizorul Cristian Ioan despre această premieră: „Fiindcă întâmplarea joacă foarte des un rol important în viețile noastre, citind piesa «Actrițele» a autorului spaniol Josep Maria Benet i Jornet despre profesia atât de frumoasă, dar și imponderabilă de slujitor al scenei, imediat m-am gândit la cele patru doamne pe care veți avea plăcerea să le vedeți în distribuție și cu care mărturisesc că am avut o mare bucurie estetică descoperind împreună în timpul repetițiilor resorturile și motivațiile fiecărui caracter în parte. La finalul muncii noastre comune nu mi-a rămas decât să declar necondiționat profunda mea admirație pentru talentul lor“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii