Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:01 22 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șapte ani de la trecerea în neființă a îndrăgitului actor Emil Hossu (video)

ro

25 Jan, 2019 00:00 446 Marime text
„Dacă, lipsit de modestie, realizez în multe ocazii că mă bucur de simpatia publicului, înseamnă că mi-am îndeplinit o parte din rolul pe care mi l-am asumat, și anume acela de a fi intermediar între autor (dramaturg, scenarist, regizor) și spectatori, înlesnindu-le perceperea mesajului artistic cu mai multă ușurință”, spunea Emil Hossu.
 
Astăzi se împlinesc șapte ani de când extraordinarul actor Emil Hossu nu mai este printre noi. Acesta s-a născut la 24 noiembrie 1941 la Ocna Sibiului și a decedat în anul 2012, pe scena teatrului în care activa, la București.
 
Familia sa a fost supusă unor mari încercări deoarece, tatăl său, fiind diplomat, a fost deportat în anul 1945 în Germania, iar copilăria și-a petrecut-o mai mult pe drumuri. La vârsta de 17 ani, Emil Hossu își pierde tatăl, care fusese trimis la muncă forțată pe Canalul Dunăre-Marea neagră.
 
Având o copilărie și o adolescenţă tumultuoase, abia în momentul în care a ajuns la liceu a început să iubească teatrul, îndrumat fiind de către un profesor de-al său, Constantin Manolescu, în acest sens. A urmat cursurile Liceului „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti. Deoarece  nu avea „origine sănătoasă”, Emil Hossu a intrat la facultate abia după a treia încercare.
 
Debutul în filmografie al actorului Emil Hossu s-a petrecut în anul 1967, dar s-a făcut remarcat în 1975 în seria „Toamna bobocilor”, dar și în rolul ziaristului din „Secretul lui Bachus” și „Secretul lui Nemesis”. Primele sale roluri pentru care a fost și remunerat au fost la teatrul radiofonic, pentru ca mai apoi să devină actor la Teatrul Nottara din București, unde a jucat până în ultima zi a vieții sale.
 
Printre cele mai cunoscute personaje întruchipate de Emil Hossu se numără „ziaristul Victor Mirea” din „Secretul lui Bachus”, dar și 40 de roluri în filme precum „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Liceeni în alertă”, „Oglinda”, „Fetele Marinarului”, „Secretele lui Nemesis”, „Sosesc păsările călătoare”, „Secretul lui Bachus”.
 

 
Sursă foto şi video: Arhiva TVR
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii