Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:09 17 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ruxandra Donose, pornită către marile scene ale lumii de pe scena mai mică a Teatrului liric constănțean

ro

02 Sep, 2019 14:55 531 Marime text
Astăzi se împlinesc 55 de ani de la nașterea prestigioasei artiste lirice, mezzosoprana Ruxandra Donose.
Născută la 2 septembrie 1964, a absolvit Liceul de muzică ''George Enescu'', apoi Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti, în 1989.

A fost solistă la Teatrul Liric din Constanţa, între anii 1989-1991, perioadă în care a colaborat și cu Opera din Basel, iar în 1992 a intrat prin concurs la Opera de stat din Viena, unde a cântat până în anul 1998.
 
Cu o bogată activitate pe plan internaţional, a cântat pe marile scene ale lumii - Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin.

În 2002 a fost nominalizată la a 44-a ediţie a Premiilor Grammy, la categoria cea mai bună interpretare, cu lucrarea "Stabat Mater" de Antonin Dvorak, iar în 2008 a cântat în premiera mondială a operei "The Fly" de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris, în rolul Veronicăi.
 
A lucrat cu unii dintre cei mai mari dirijori ai lumii: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski, Zubin Mehta.

În ţară, a avut numeroase colaborări - în 2010, un concert-eveniment cu Orchestra Naţională Radio, dirijată de Horia Andreescu, la Sala Radio; în 2011, un concert la Sala Radio din Bucureşti, alături de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Julien Salemkour; tot în 2011, alături de Leontina Văduva şi Teodora Gheorghiu, a participat la turneul extraordinar de sărbători "Cele trei dive", la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti, împreună cu Orchestra Naţională Radio dirijată de Iurie Florea; în 2013, alături de sopranele Laura Tătulescu şi Elena Moşuc, a participat la alt concert intitulat "Cele trei dive", la Sala Radio, alături de Orchestra Naţională Radio; în 2014, la Sala Radio, mezzosoprana Ruxandra Donose alături de actorul Claudiu Bleonţ şi de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Tiberiu Soare, au apărut în opera "Ariadna din Naxos" de Richard Strauss.

În ianuarie 2016, la Sala Radio, a cântat în opera „La Favorita" de Gaetano Donizetti, în concertul susţinut de Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, ansambluri conduse de David Crescenzi. În septembrie 2017, Ruxandra Donose a cântat pe scena Sălii Mari a Palatului, în chiar prima zi a Festivalului internaţional „George Enescu", în „Oedip”.

Cu un repertoriu ce demonstrează o mare deschidere stilistică, de la opere baroce la creații contemporane,  cu sute de lieduri și peste 50 de roluri principale în numeroase lucrări din repertoriul vocal-simfonic, mezzosoprana Ruxandra Donose și-a câștigat o reputație mondială binemeritată, fiind onorată și în țară, în cadrul Galei Valori de România, ediţia 2017.
 
Sursa foto: Facebook/Ruxandra Donose
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii