Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:47 30 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reflecții despre ratare, prilejuite de cea mai recentă carte semnată de Angelo Mitchievici

ro

30 May, 2022 00:00 1153 Marime text

 
  • Care sunt resorturile ratării, aflăm din cartea lui Angelo Mitchievici, „Farmecul vieților distruse”
Săptămâna trecută, bogată în evenimente la Biblioteca Județeană „I.N.Roman”, a marcat și lansarea de carte a celui care, de un an încoace, conduce cu dinamism și implicare destinele prestigioasei instituții constănțene.

Cartea lui Angelo Mitchievici, „Farmecul vieților distruse. Câteva reflecții despre ratare” a avut două lansări. Prima s-a petrecut printre studenți, la Facultatea de litere a Universității „Ovidius”,  iar alături de autor au luat cuvântul conf. univ. dr. Alina Buzatu și prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet.

Cel de-al doilea eveniment a fost găzduit în aula Bibliotecii județene, fiind prefațat de o interesantă conferință a autorului, care a incitat publicul și a generat un val de întrebări și dezbateri.

Angelo Mitchievici a încercat, printr-o investigaţie subtilă și pornind de la exemple din literatură sau cinematografie, să demonteze câteva dintre posibilele mecanisme care ar putea genera ideea de eșec existențial,
perceput fie la nivel personal (și infirmat adesea de posteritate), fie la nivel social, chiar dacă „ratatul” și-a asumat cu bunăștiință acest tip de parcurs biografic, bucurându-se chiar de un anumit farmec și o aură romantică.

S-a vorbit despre viață „ca decupaj” din miliardele de posibilități dintre care alegem în fiecare clipă, cu riscul de a fi ratat infinite oportunități, dar și despre împlinirea maximală - care poate fi și ea o formă de ratare, de vreme ce, atunci când ai totul, nu mai ai nimic, căci intervine plictisul, blazarea, lipsa de sens.De asemenea, autorul a reluat ideea cioraniană că succesul este, adesea, o farsă și că, oricum ar fi, timpul așterne peste orice momente de glorie praful neiertător al uitării.

O veritabilă călătorie printre arte, printre personaje faimoase din cărți sau din filme, recentul volum al lui Angelo Mitchievici e un pretext de introspecție și un rafinat exerciţiu intelectual pe care „viețile distruse” îl prilejuiesc cititorului curios să înțeleagă resorturile ratării.

Iar concluzia ar putea fi că singurul criteriu al neîmplinirii este ratarea vocației (atunci când se întâmplă să ai așa ceva și există acolo o suferință implicată), dar și – din perspectivă creștină - eșecul de nu-l întâlni pe
Dumnezeu aici, pe Pământ.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, autorul oferind cititorilor dedicații și bucurându-se de momentele (chiar și efemere) de glorie binemeritată!
 
Citește și:

„Farmecul vieților distruse. Câteva reflecții despre ratare” Lansare de carte a scriitorului Angelo Mitchievici la Biblioteca Județeană Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii