Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul expoziţional „Tinereţea mea în comunism“, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

ro

16 Jun, 2015 00:00 2685 Marime text
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES organizează, între 17 iunie şi 17 iulie, proiectul expoziţional interactiv realizat de CNSAS, intitulat „Tinereţea mea în comunism“.
 
Lansarea evenimentului va avea loc miercuri, 17 iunie, ora 11.00, în Sala „Ovidiu“ a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Proiectul va fi prezentat de Gabriel Custurea, director al MINAC, Cristina Anisescu, coordonator ştiinţific al proiectului - CNSAS, Radu Bogdan Matei, consilier local Constanţa, Marian Cojoc, profesor universitar - Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice,
Universitatea „Ovidius“ Constanţa, Andrei Galiţă, consilier - CNSAS, Felicia Bugnariu - CNSAS şi Delia Roxana Cornea, muzeograf - MINAC. Evenimentul de lansare a proiectului va fi urmat de o dezbatere la care vor participa elevi şi cadre didactice.
 
„Demersul nostru aduce la lumină experienţele celor care au trăit copilăria şi tinereţea în comunism în condiţii de constrângere şi cenzură, în condiţiile unei dezvoltări personale configurate ideologic. În acest sens, am ilustrat, prin intermediul documentelor păstrate în arhivele CNSAS şi AGERPRES, modalităţile prin care partidul comunist şi Securitatea supraveghea, influenţa şi controla viaţa tinerilor, precum şi dimensiunile evadării adolescentine în lumile posibile ale imaginaţiei, ale experienţelor interzise. Pentru tinerii de astăzi, dar şi pentru cei care nu au o imagine destul de clară despre perioada anilor ´70-´80, expoziţia este un prilej de a proiecta, la timpul prezent, măcar o zi sau o secvenţă din această perioadă: cu interdicţii, cu teama că «vine Securitatea!», cu excesiva vigilenţă de a nu vorbi sau a gândi mai mult decât trebuie, cu telefonul acoperit cu perna, presupunând că există un microfon instalat, cu caloriferele închise, fără lumină, cu emisiuni radio şi TV dedicate «împlinirilor măreţe ale Epocii de Aur», cu «Europa Liberă» ascultată pe ascuns, cu alimentele la raţie şi rândul păstrat la coadă pentru carne şi ouă, dar, în acelaşi timp, cu micile bucurii ale tânărului de atunci“, au declarat realizatorii proiectului, Cristina Anisescu (coordonator), Florentina Budeancă, Andrei Galiţă şi Felicia Bugnariu. În spaţiul expoziţional, se va asculta muzica anilor ’70 - ’80 şi se vor proiecta interviuri cu tinerii supravegheaţi de Securitate, se vor spune poveşti despre fiecare obiect expus în camera tânărului - reconstituire, se vor lectura reviste şi cărţi publicate în comunism.
 
Expoziţia poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.00 şi 17.00, în perioada 17 iunie - 17 iulie, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii