Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect în colaborare cu CNSAS Expoziţie despre viaţa tineretului în comunism, la Muzeul de Istorie Constanţa (galerie foto)

ro

18 Jun, 2015 00:00 2774 Marime text

Cum era în comunism? Cum şi-au petrecut copilăria şi tinereţea unii dintre noi, în perioada despre care cei din generaţia născută după ’90 doar au auzit povestindu-se? Ce înseamnă cuvintele „cenzură“, „securitate“? Ştiţi ce muzică ascultau părinţii voştri? La toate aceste întrebări şi nu numai, tinerii constănţeni născuţi după anii ’90 pot găsi răspunsuri vizitând expoziţia „Tinereţea mea în comunism“.
Proiectul expoziţional interactiv „Tinereţea mea în comunism“ a fost realizat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. Ieri, la deschiderea expoziţiei, Cristina Anisescu, de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a ţinut să precizeze: „Scopul expoziţiei este de a prezenta trecutul în aşa fel încât tinerii să-şi pună întrebări şi să găsească răspunsuri“. „Demersul nostru aduce la lumină experienţele celor care au trăit copilăria şi tinereţea în comunism în condiţii de constrângere şi cenzură, în condiţiile unei dezvoltări personale configurate ideologic. În acest sens, am ilustrat, prin intermediul documentelor, modalităţile prin care partidul comunist şi Securitatea supravegheau, influenţau şi controlau viaţa tinerilor, precum şi dimensiunile evadării adolescentine în lumile posibile ale imaginaţiei, ale experienţelor interzise.

Pentru tinerii de astăzi, dar şi pentru cei care nu au o imagine destul de clară despre perioada anilor ’70-’80, expoziţia este un prilej de a proiecta, la timpul prezent, măcar o zi sau o secvenţă din această perioadă: cu interdicţii, cu teama că «vine Securitatea!», cu excesiva vigilenţă de a nu vorbi sau a gândi mai mult decât trebuie, cu telefonul acoperit cu perna, presupunând că există un microfon instalat, cu caloriferele închise, fără lumină, cu emisiuni radio şi TV dedicate «împlinirilor măreţe ale Epocii de Aur», cu «Europa Liberă» ascultată pe ascuns, cu alimentele la raţie şi rândul păstrat la coadă pentru carne şi ouă, dar, în acelaşi timp, cu micile bucurii ale tânărului de atunci“, a mai spus Cristina Anisescu. La evenimentul de lansare a proiectului au participat dr. Gabriel Custurea, directorul MINAC, Cristina Anisescu, coordonator ştiinţific al proiectului - CNSAS, Marian Cojoc, profesor universitar - Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius“ Constanţa, Andrei Galiţă, consilier - CNSAS şi Delia Roxana Cornea, muzeograf - MINAC. Evenimentul de lansare a proiectului a fost urmat de o dezbatere la care au participat elevi şi cadre didactice, aceştia discutând despre fiecare obiect expus şi citind reviste şi cărţi publicate în comunism.
 
Expoziţia poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.00 şi 17.00, în perioada 17 iunie - 17 iulie, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii