Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poveştile lui Ioan Gyuri Pascu - „Aventurile lui Chilli Ramirez”

ro

26 Sep, 2016 00:00 2932 Marime text
Nu poţi să scrii poveşti pentru copii dacă nu ai un suflet de copil. Este condiţia necesară (şi m-aş avânta să spun şi suficientă, dar aş exagera) pentru a-ţi veni ideea unei cărţi pentru copii. Mai e nevoie de inocenţă, inteligenţă, inspiraţie şi imaginaţie. Şi dacă mai vrei şi cu tot dinadinsul să-ţi impresionezi fiica, atunci apar în lumea editorială nişte aventuri şoriceşti şi motăneşti în serie, semnate de Ioan Gyuri Pascu. Scrise într-un stil tonic, amuzant şi ilustrate tot de copii (Iarina, fiica lui Gyuri şi prima care a ascultat primele versiuni ale acestor aventuri, este una dintre ilustratoare, iar Anastasia, care avea doar 11 ani atunci când a ilustrat a doua poveste, este al doilea copil talentat care a semnat desenele).
 
Spun tot de copii, pentru că pe Ioan Gyuri Pascu nu avem cum să-l vedem altfel decât (tot) ca pe un copil (mai mare) care cântă și interpretează pe muzica lui personajele cărora le-a dat viață. Cartea are şi un CD, numai bun de pus în mașină la drum lung, în timp ce copiii se pot amuza de aventurile cu Chilli Ramirez și buletele de cașcaval. Proiectul acesta a fost atât de jucăuş şi relaxant, încât nici editorul cărţii, Daniela Marin, nu s-a putut abţine şi şi-a împrumutat vocea personajelor feminine: Chillita şi Ronţita.

A ieşit din această colaborare jucăuşă o carte minunată pentru copii făcută de copii (mari şi mici). De la formatul prietenos, până la desene, cartea „Aventurile lui Chilli Ramirez” este o mică bijuterie. Nici n-ai spune că ilustraţiile sunt făcute de copii fără experienţă în domeniul ilustraţiei de carte pentru copii, pentru că se pot alinia lejer la standardele internaţionale ale oricărei edituri pretenţioase. Nu intru acum în subiectul şi mai delicat al discuţiei „unde ne sunt valorile”, că nu mai termin de scris recomandarea aceasta, spun doar atât, că ne sunt la îndemână, atât de aproape, şi că ne trebuie uneori ochi de vulturi să le descoperim.
 
Pentru fanii artistului Ioan Gyuri Pascu sigur nu este o surpriză că s-a jucat şi cu „copilul” din el şi „l-a lăsat” să se exprime literar. Personalitate complexă, cantautorul, compozitorul, umoristul şi scriitorul Ioan Gyuri Pascu a făcut trecerea lejer către una dintre cele mai grele literaturi: proza pentru copii. Îţi trebuie inteligenţă să păstrezi inocenţa copilăriei intactă, indiferent de vârstele critice (sau nu) ale maturităţii. Oricum ar fi, sperăm ca aventurile acestui şoricel mexican să continue (aşa cum, de fapt, ni s-a şi promis), pentru că, imediat după lecturarea acestei cărţi, simţi nevoia să dai pagina şi să ţi-l mai imaginezi făcând viaţa grea motanilor cu tumbele şi năzdrăvăniile lui.
 
Cartea cu CD o puteţi comanda de pe site-ul editurii Cartea Daath.
 
Sursa foto: librariaeminescu.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii