Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poezia, o lume a imaginii, în viziunea lui Liviu Băiţel (galerie foto)

ro

24 Jun, 2017 00:00 4886 Marime text
Muzeul Marinei Române din Constanţa a fost gazda întâlnirii autorului Liviu Băiţel cu cititorii lui, în faţa cărora şi-a lansat volumul „Umbra pasului tău“. La eveniment a fost invitat, în vederea aprecierii critice a cărţii, prof. Dan Jugănaru.
         
O prezenţă deosebită în spiritualitatea românească, un om modest, dar cu vise şi idealuri mari, autorul îşi mărturiseşte pasiunile pentru lectură, muzică şi pictură. „Fără culoare şi cuvinte care o însoţesc, viaţa mea ar fi nulă“, a declarat poetul Liviu Băiţel.
 
Prin îmbinarea acestor pasiuni, s-a născut „Umbra pasului tău“, o carte care cuprinde, în prima parte, 70 de pagini dedicate poezilor de dragoste, cea de-a doua conţinând 30 de pagini cu poezii care oglindesc stările lui, traduse prin grija faţă de mesajul exprimat prin versuri. Poeziile din cea de-a doua parte au devenit şi texte ale cântecelor pe care le-a compus cu propria chitară. „Când vorbim despre volumul «Umbra pasului tău», ne raportăm la un salt valoristic. Liviu Băiţel se află pe un trend ascendent care depinde numai de propria persoană. În acest volum, găsim de la privirea rugătoare care aşteaptă fiorii, până la tristeţea dispariţiei ei. Poetul stăpâneşte exprimarea lapidară. Din punct de vedere stilistic, denotă că el cunoaşte şi foloseşte limbajul graţie unor îndelungi şi meşteşugite încercări“, a declarat prof. Dan Jugănaru.

„Pictura lui este poezie“         

În domeniul artei picturii, se afirmă ca membru al Careului Artelor „Amfora“, de la Cercul Militar Constanţa, instituţie cu care a organizat mai multe expoziţii de grup. De altfel, coperţile întâi şi patru ale cărţii au fost realizate chiar de el. „Pictura lui este poezie, iar cât priveşte muzica, s-a remarcat prin cântece folk“, a adăugat prof. Dan Jugănaru.
 
Liviu Băiţel s-a născut la data de 4 martie 1960, în Târgu Ocna. De profesie este inginer, iar în afara acesteia are trei pasiuni: pictura, muzica şi poezia. A debutat în anul 2011, la Cenaclul Literar Online „Noduri şi semne“, iar în 2012 şi-a început activitatea la Cenaclul Literar „Mihail Sadoveanu“. Tot în 2012 a publicat şi o plachetă de versuri, pe care, mai târziu, a transformat-o într-un volum serios de poezie, care a apărut în faţa cititorilor săi însoţit de un CD cu muzică adaptată după versurile din carte. Cartea apărută la momentul respectiv s-a numit „Gânduri pentru tine“.
 
Astăzi, poetul se prezintă în faţa cititorilor cu un nou volum de versuri, intitulat „Umbra pasului tău“. Conform criticilor literari, poezia sa reprezintă o „lume a imaginii“. El scrie simplu, direct, pe înţelesul tuturor, fără să facă uz de licenţe poetice pretenţioase. Mesajul scrierilor sale este lesne priceput şi îşi găseşte loc imediat în conştiinţa cititorului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii