Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:54 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 900 de persoane au confirmat prezenţa Piaţa Ovidiu, transformată într-un cinematograf în aer liber

ro

16 Jun, 2015 09:30 992 Marime text
O selecţie impresionantă de filme, lungmetraje care și-au câștigat faima pe plan național și internațional vor putea fi vizionate de către constănţeni în aer liber. Un ecran de aproape 80 de metri pătrați, sute de „scaune de cinefil” și echipamente de proiecție performante vor transforma Piaţa Ovidiu într-un adevărat „cinematograf în aer liber”.
 
Aşadar, în perioada 23-28 iunie, Piaţa Ovidiu din Constanţa va fi gazda Nomad International Film Festival. Accesul este gratuit, iar proiecțiile încep în fiecare seară de la ora 21.30. În plus, înainte de o proiecţie, publicul este invitat să vizioneze două scurtmetraje diferite, selectate în cadrul competiției Nomad Shorts.
 
Constănţenii vor putea urmări următoarele producţii:
 
Marţi, 23 iunie, va fi proiectat „Aferim!”, câștigător al Ursului de argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2015, unul dintre cele mai importante proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani. „Aferim!” este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească (1835) și spune povestea zapciului Costandin care, însoţit de fiul său, caută un rob fugar.
 
Miercuri, 24 iunie, constănţenii vor putea urmări „Pașaport de Germania”, care a primit trei nominalizări la Premiile Gopo. Puţină lume ştie că, în timpul Războiului rece, România a vândut Germaniei de Vest peste 250.000 de etnici germani. Hein Günther Hüsch, negociatorul secret al Germaniei, venea la Bucureşti cu valiza plină de bani pentru a cumpăra libertatea oamenilor. Un astfel de caz a fost şi cel al lui Erika Lazăr, care a trebuit să se adapteze noilor reguli ale capitalismului după ce a fost cumpărată cu 47.000 de mărci germane. Filmul narează cinematografic povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor două state şi dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces.
 
Joi, 25 iunie, va fi proiectat filmul „Sunt a ta”, care a primit Special Mention of the Jury la Les Arcs 2013. Mina, o mamă singură, trăieşte în Oslo împreună că fiul ei de şase ani, Felix. Norvegiană de origine pakistaneză, Mina are o relaţie complicată cu familia şi caută mereu dragostea în relaţii cu bărbaţi diferiţi. Din păcate niciuna dintre aceste relaţii nu dă semne că va fi foarte longevivă. Când Mina îl întâlneşte pe Jesper, un regizor suedez, se îndrăgosteşte de el până peste cap.
 
Vineri, 26 iunie, publicul constănţean va putea urmări „Trenul vieţii”, care a obţinut premiul Fipresci pentru cel mai bun film de debut la Veneția 1998, Premiul publicului pentru un film internaţional la Sundance 1999. Într-o seară a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consătenilor săi din shtetl o ştire cumplită: germanii ucid şi deportează spre destinaţii necunoscute locuitorii evrei din shtetl-urile vecine. În curând, şi sătucul lor va avea aceeaşi soartă. Imediat, Consiliul Înţelepţilor se reuneşte. Trebuie să găsească o soluţie pentru a-şi salva comunitatea! În zorii zilei, ideea salvatoare îşi face apariţia, chiar din gura nebunului: pentru a scăpa de nazişti, vor organiza un tren fals de deportaţi.
 
Sâmbătă, 27 iunie, va rula „Toto și surorile lui”, producţie care prezintă povestea lui Totonel, un puşti de zece ani din Ferentari. Câtă vreme mama lui e în puşcărie pentru trafic de droguri, Toto locuieşte cu surorile lui mai mari, Andreea şi Ana, şi cu un şir lung de unchi, vecini şi utilizatori de droguri din cartier. Singura lui „supapă de aer” centrul de sprijin unde face şcoala şi unde descoperă dansul hip-hop în timp ce, la rândul lor, surorile lui adolescente îşi caută şi ele locul în lume şi se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.
 
În ultima zi de festival, duminică, 28 iunie, va fi proiectat „Drumul păsărilor”. În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradiţiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioşi de rit vechi, a rămas fără preot. Bătrânul preot e bolnav, ţintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu îşi poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat şi nici nu se mai găseşte o fată dispusă să devină preoteasă. Înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, şi tot fără preot se ţin slujbele de Paşte sau de Crăciun. Sătenii îşi amintesc cum atunci când erau copii şi se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinţii îi minţeau că nu e nimic, doar ţipătul păsărilor.

Până în acest moment, peste 900 de persoane şi-au confirmat prezenţa pe pagina oficială de Facebook a evenimentului.
 
Nomad International Film Festival este un proiect organizat de Asociaţia Culturală Metropolis în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo şi este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii