Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru constănţenii pasionaţi de istorie Triplă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“

ro

09 Dec, 2014 00:00 2370 Marime text
Mâine, începând cu ora 15.00, în Aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ din Constanţa, vor fi lansate trei lucrări de istorie a României: Revista „Vitralii - lumini şi umbre“, nr. 21/2014, volumul „Adevăruri necesare - marota deconspirării Securităţii“ şi volumul „Mişcarea Legionară în Dobrogea anilor 1940-1944 în documente“, semnată de Puiu Dumitru Bordeiu. 

Evenimentul editorial este organizat de Sucursala Constanţa a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Serviciul Român de Informaţii, cu sprijinul SC RAJA SA Constanţa. Volumele vor fi prezentate de col. (r.) Filip Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Serviciul Roman de Informaţii, prof. Paul Carpen, redactor al revistei „Vitralii - lumini şi umbre“ şi dr. în Istorie Puiu Dumitru Bordeiu, temele supuse dezbaterii urmând a fi moderate de prof. univ. dr. Marian Cojoc, de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius“. În acest context, ediţia curentă a Revistei „Vitralii - lumini şi umbre“ a Veteranilor din Serviciile Române de Informaţii, publicaţie aflată la al cincilea an de apariţie, cuprinde articole şi studii bine documentate, întocmite de ofiţeri de informaţii în rezervă, circumscrise dublului scop pe care revista şi l-a asumat de la înfiinţare: contribuţia la formarea unei reale culturi de securitate/siguranţă a populaţiei expusă unor ample operaţiuni de manipulare declanşate la sfârşitul anilor '80 ai secolului trecut şi aflate încă în actualitate şi prezentarea obiectivă a statutului ofiţerilor de informaţii şi al instituţiilor de profil reprezentative în spiritul prezervării demnităţii şi onoarei lucrătorilor în domeniu, supuşi în ultima vreme unor presiuni nejustificate într-un stat de drept. Cea de-a doua lucrare, „Adevăruri necesare - marota deconspirării Securității“, lansată la Târgul de carte Gaudeamus, desfăşurat în Bucureşti, la finele lunii noiembrie, aduce în atenţia cititorilor constănţeni, conform autorilor, problematica sensibilă a consecinţelor generate de OUG nr. 24/2008 asupra foştilor lucrători în domeniul informativ din vechiul regim.

„Mişcarea Legionară în Dobrogea anilor 1940-1944“, rodul unui efort documentar

Volumul „Mişcarea Legionară în Dobrogea anilor 1940-1944 în documente“, publicat în 2014, la prestigioasa Editură Enciclopedică, este menit să contribuie la evidenţierea corectă şi obiectivă a caracteristicilor curentului legionar în regiunea dintre Dunăre şi Mare, în contextul naţional şi internaţional al epocii, continuând seria documentară dedicată organizaţiei în acelaşi spaţiu geografic şi referitor la perioada 1932-1940, apărut în 2012 la Editura Muntenia din Constanţa. Rodul unui autentic efort documentar, ştiinţific şi, nu în ultimul rând, metodologic, volumul se integrează demersurilor ce vizează interpretarea fenomenului legionar fără prejudecăţi, partizanat sau clişee ideologice, pornind de la condiţiile specifice în care s-a manifestat pe etape şi provincii istorice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii