Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originară din Tulcea Mioara Avram, lingvista care a popularizat gramatica limbii române

ro

11 Jul, 2023 18:00 1492 Marime text
Foto: wikipedia
  • Mioara Avram a fost absolventă al Colegiului Dobrogean „Spiru Haret” , Tulcea (1949)
  • Din Tulcea, Mioara Avram a ajuns la București, unde s-a înscris la Facultatea de Filologie din cadrul Universității București, pe care a absolvit-o în anul 1953
  • Încă din anii studenției, Mioara Avram a început să lucreze la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, ocupându-se de sectorul de gramatică. Activitatea ei la Institut a continuat chiar și după pensionare
 
Mioara Avram s-a născut la Tulcea, în data de 4 februarie 1932.
 
Ea a avut un rol esențial în analiza, normarea și popularizarea diferitelor aspecte din gramatica limbii române, mai cu seamă în domeniul ortografiei.
 
Mioara Avram a fost absolventă al Colegiului Dobrogean „Spiru Haret” , Tulcea (1949). A fost îndrumată de mama ei, Măndița Grigorescu, profesoară de limba română.
 
Din Tulcea, Mioara Avram a ajuns la București, unde s-a înscris la Facultatea de Filologie din cadrul Universității București, pe care a absolvit-o în anul 1953.
 
Încă din anii studenției, Mioara Avram a început să lucreze la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, ocupându-se de sectorul de gramatică. Activitatea ei la Institut a continuat chiar și după pensionare.
 
Mioara Avram a obținut doctoratul cu teza „Evoluția subordonării circumstanțiale cu elemente conjuncționale în limba română”. În anul 1960, această lucrare a fost publicată la editura Academiei și a obținut premiul „B.P. Hașdeu” al Academiei Române.
 
În anii care au urmat, ea a colaborat cu mari lingviști, precum: Alexandru Graur și Laura Vasiliu, la lucrări fundamentale de gramatică a limbii române. Este vorba de: Gramatica limbii române – două ediții (1954, 1963), cunoscută și sub numele „Gramatica Academiei”; Formarea cuvintelor în limba română – trei volume (1970, 1978, 1989); Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (1982); Anglicismele în limba română actuală (1997, în colaborare cu Marius Sala).
 
Lucrările ce poartă doar semnătura ei sunt: „Gramatica pentru toți” – două ediții (1986 la editura Academiei și 1997 la editura Humanitas); „Probleme ale exprimării corecte” (editura Academiei, 1987); „Ortografie pentru toți. 30 de dificultăți” – două ediții (1990 la editura Academiei și 1997 la editura Litera); „Cuvintele limbii române: între corect și incorect” (editura Cartier, 2001).
 
Mioara Avram a decedat la vârsta de 72 de ani, pe 12 iulie 2004, în București.
 
Citește și:
#citeşteDobrogea „Doamna“ lingvisticii româneşti, o dobrogeancă născută acum 87 de ani
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii