Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originară din Tulcea Axinia Crasovschi, cercetătoare a comunității de ruși lipoveni, împlinește 57 de ani

ro

24 Jan, 2024 17:00 867 Marime text
Foto: unibuc.ro
  • Activitatea Axiniei Crasovschi se transpune în realizarea unor serii de anchete de teren privind diferite aspecte ale culturii și spiritualității rușilor lipoveni
  • A prezentat la diverse manifestări științifice și a publicat numeroase studii și articole privind tradițiile rușilor lipoveni, stihurile duhovnicești păstrate de aceștia
 
Axinia Crasovschi este originară din comuna Jurilovca, județul Tulcea. Ea s-a născut într-o zi de 25 ianuarie 1967.
 
În anul 1992, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția rusă – română, din cadrul Universității București.
 
După absolvire, Axinia Crasovschi a lucrat timp de trei ani la Centrul European de Studii în Probleme Etnice de Comunicare Socială (CESPECS) în postura de cercetător științific.
 
Ea a trecut apoi în domeniul mass-media, fiind redactor pentru redacția periodicului Zorile al Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR). A  îndeplinit această funcție din 1995 până în 1998.
 
Tot în 1995, devenea doctorandă la Universitatea București, tema lucrării sale fiind „Comparația în poezia Marinei Țvetaeva”, o teză în domeniul stilisticii literare.
 
De asemenea, între 1993 – 1997, Axinia Crasovschi a fost asistent colaborator la Catedra de Limbă și Literatură Rusă, Facultatea de Limbi Străine, Universitatea București. Conform CV-ului ei, între 1998 – 2005, a fost asistent universitar, între 2005 – 2008 a fost lector universitar, din 2008 și până în 2015 a fost conferențiar universitar, iar din 2015 este profesor universitar la aceeași facultate.
 
Activitatea Axiniei Crasovschi se transpune în realizarea unor serii de anchete de teren privind diferite aspecte ale culturii și spiritualității rușilor lipoveni.
 
A prezentat la diverse manifestări științifice și a publicat numeroase studii și articole privind tradițiile rușilor lipoveni, stihurile duhovnicești păstrate de aceștia.
 
A participat cu referate la toate cele trei ediții ale simpozionului științific internațional al CRLR „Cultura rușilor staroveri în context național și internațional”. Referatele „Cântecul popular religios la rușii lipoveni din Dobrogea” și „Ritualuri, credințe și obiceiuri legate de naștere și botez la rușii lipoveni din România” au fost publicate în volumele I și III, dedicate simpozionului.
 
Axinia Crasovschi a participat la stagii de perfecționări și de cercetare, obținând diverse burse și granturi.
 
Ca afilieri, Axinia Crasovschi a fost membră în Consiliul Național al CRLR (1998 – 2002), membră a Biroului executiv al CRLR (1998 – 2000), membră în comitetul de conducere al CRL – București (din 2000) și membră a Comisiei de editare carte a CRLR (din 2002).
 
Sursă text: tulcealibrary.ro
 
Citește și:
A 83-a aniversare Constănțeanca Guner Akmolla, promotoare a culturii și istoriei tătarilor în volumele sale

Originară din Tulcea Poeta Tania Nicolescu, în prag de aniversare

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii